Foto ja retsept: Triin Krusell, Taimne Teisipäev

3 maitsvat ja tervislikku rooga porgandist

Praegusel ajal on eriti tähtis lisada oma menüüsse erinevaid kasulikke
köögivilju. Üheks neist on näiteks porgand. Nimelt sisaldab ta kiudaineid, A- ja B-grupi vitamiine, karoteene, antioksüdante ja mineraalaineid. Porgand on meie toidulaual ka üks laialt levinumaid
köögivilju. Ta on odav, lihtne poest leida ja õigetel tingimustel
hoiustades säilib kaua.

Autor: Triin Krusell, Taimne Teisipäev

Taimne Teisipäev pakub välja kolm erinevat retsepti, kus porgand on peamine koostisosa.

Porgandipüreesupp

See vürtsikas supp sobib hästi kergemaks söögikorraks.

Vaja läheb:

90g punast sibulat

15g ingverit (võib ka vähem panna)

2 küüslauguküünt

praadimiseks oliiviõli

700g porgandit

200ml vett

100g lillkapsast

190g kollast paprikat

400ml kookospiima

Maitsestamiseks soola ja kurkumit

Tee nõnda:

Pruunista hakitud sibul, ingver ja küüslauk oliiviõlis. Lisa tükkideks
lõigatud porgand ning kollane paprika ja kuumuta natuke potis. Lisa vesi ja
lillkapsas ning keeda, kuni köögiviljad on poolpehmed.

Lisa kookospiim ja keeda, kuni köögiviljad on pehmed. Püreesta saumikseriga ja maitseta soola ja soovitud maitseainetega, nt kurkumiga. Serveeri ja naudi!

Porgandi falafelid

Selles retseptis kohtuvad porgandid, kikerherned, küüslauk ja maitseained.
Mõnusalt maitsvad, krõbedad ja soodsad snäkid või salatilisandid!

Vaja läheb:

4 tassi kuubikuteks tükeldatud porgandeid

1 tl oliiviõli+õli küpsetamiseks

sool ja pipar maitsestamiseks

2 1/2 tassi kikerherneid

2 spl jahu

1/8-1/4 tl cayenne’i pipart (oleneb, kui vürtsikat soovid)

1 1/2 tl köömneid

2 küüslauguküünt, hakitud

2/3 tassi koriandri lehti

Tee nõnda:

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane porgandi kuubikud suurele ahjuplaadile, lisa oliiviõli ja maitsesta soola ning pipraga. Küpseta porgandeid ahjus, kuni
need on nii pehmed, et saad kahvli neist kerge vaevaga läbi suruda (umbes
25 minutit).

Lase neil paar minutit jahtuda. Pane ülejäänud koostisosad ja porgandid köögikombaini ning mikserda neid, kuni kõik on segunenud. Vali
ise, kui kreemist või tükilist segu soovid.

Pane segu kaussi ja aseta see 30 minutiks külmkappi seisma. Seejärel vooli segust kätega pallikesed nii, et kasutad umbes 1 tl segu ühe palli jaoks. Pane pallid küpsetuspaberiga kaetud kandikule ja aseta veel 30 minutiks külmkappi.

Kuumuta suur pann keskmise kuumuseni ja pane pannile oliiviõli. Küpseta falafele pannil 3-5 minutit iga külje pealt, kuni need on pruunid ja mõnusad!

Porgandikook

Kui soovid teha porgandist hoopis midagi lihtsat ja magusat, siis ideaalne
variant on see maitsev porgandikook.

Vaja läheb:

350g riivitud porgandit

80g kreeka pähkleid

2tl kaneeli

1tl värsket riivitud ingverit

220ml õli

250g jahu

1tl soodat

0,5tl küpsetuspulbrit

0,5tl soola

100g rafineeritud suhkrut

100g rafineerimata suhkrut

2spl linaseemnejahu

6spl vett

1 apelsini riivitud koor ja poole apelsini mahl

50ml taimset jooki või vett

Tee nõnda:

Sega kokku linaseemnejahu ja 6spl vett ning jätta seisma. Pane kaussi
riivitud porgand, kaneel, ingver ja kreeka pähklid ja sega kokku. Lisa
jahu, sooda, küpsetuspulber, sool ja suhkur.

Lisa linaseemnejahu ja vee segu. Lisa õli, apelsini koor ja mahl ning taimne jook või vesi ja sega kokku. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20cm vormi ning küpseta vähemalt 45 minutit 180 kraadi juures.

Lase jahtuda ning kaunista näiteks apelsinimaitselise glasuuri ja kreeka pähklitega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga