Foto: Raul Mee Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige Inga Paenurm

Aasta aega säilivad Topz valmistooted – kuidas see ikkagi võimalik on?

Novembri alul tõi Orkla Eesti Põltsamaa tehas turule uue, Eesti peakokkade abiga valminud lõunasöögisarja, mis peaks säilima kuni aasta aega toatemperatuuril ja seda kõike ilma säilitusaineteta. Ehemaitse.ee uuris, et Põltsamaa TOPZ!’i tootejuht Pille Riin Rimmelilt, mil moel saab see siiski reaalbe olla.

Kirjeldage palun oma tehnoloogiat. Mis muudab Topz sarja tooted ikkagi toatemperatuuril vastupidavaks?

TOPZ!’i unikaalsus seisneb tehnoloogia ja pakendi kombinatsioonis. Ühelt poolt tagab säilivuse tänapäevane autoklaavimise tehnoloogia, mis võimaldab toitu lühikese aja jooksul kindla rõhu all kõrgel temperatuuril kuumutada, seejuures toidu struktuuri mõjutamata.

Teisalt on uus hapnikubarjääriga valtsitud plastikust pakend, mis tagab selle, et ükski mikroorganism ei pääse toitu pärast selle valmimist mõjutama.

Meie pakend on edasiarendus end juba mitmesaja aasta jooksu tõestanud valtsitud metallist konservikarbist, millega võrreldes on uus lahendus ohutum, mugavam ja esteetilisem.

Kas oletan õigesti, et konks on siiski endospooride hävitamises?

Autoklaavimise tehnoloogia võimaldab lühikese aja- ja energiakuluga toitu töödelda nii, et mikroorganismid ja endospoorid hävivad, aga mõju süsivesikutele, rasvadele, valkudele ja mineraalainetele on minimaalne.

See võimaldabki säilitada toidu kvaliteeti ja maitset pika aja vältel ja toatemperatuuril, aga loomulikult on eelduseks ka sobilik pakend. Nii autoklaavimise tehnoloogiat kui pakendeid on pidevalt edasi arendatud eesmärgiga toidu raiskamist vähendada.

Foto: Raul Mee Unikaalne pakendi ja tehnoloogia kombinatsioon võimaldab säilitada Topz roogasid kuni aasta aega toatemperatuuril.

Tavamõtlemise tasandil on levinud arusaam, et kui miski säilib kaua, pole võimalik, et ei ole lisatud säilitusaineid? Kuidas tegelikult lood on?

Pikaajaline säilitamine kunstlike säilitusaineteta ongi lähitulevik, aga kuna lähiminevikus tähendas säilitamine eelkõige säilitusaineid, siis tuleb meil juurdunud müüte murda.

Paljud inimesed usuvad, et kui toit säilib kaua, siis järelikult on seal kasutatud säilitusaineid. TOPZ!’i toodetesse pole lisatud ühtegi kunstlikku säilitusainet ega ka muid sünteetilisi lisaaineid, ainult tavalised toiduained, mida koduski söögi valmistamiseks kasutame.

Meie põhimõte on, et toidu sisse pole mõtet panna midagi liigset, mida seal otseselt vaja pole ehk kui tehnoloogia ja pakend võimaldavad jõuda eesmärgini säilitusaineteta, siis pole säilitusainete kasutamine põhjendatud.

Foto: Raul Mee. Pildil Orkla Eesti Põltsamaa tehase Topz!’i tootejuht Pille Riin Rimmel.

Pakendil on toidu säilimisel oluline roll ehk toode säilib pikalt toatemperatuuril eeldusel, et pakend on suletud ja terve. Valisime pakendi suuruse tavapärase keskmise toiduportsjoni järgi, see võimaldab toidu raiskamist vähendada.

Kuna pärast avamist pakendi kaitsvad omadused enam ei toimi, käitub toit edasi samamoodi nagu iga teine valmistoit – säilib mõned päevad külmkapis.

Miks ikkagi nii pikk säilivusperiood periood valiti? Kas tegite enne toote turuletoomist ka miskisuguseid tarbijauuringuid, et kui oodatud ja vajalik selline tootelahendus reaalselt on?

Pika säilivustähtaja eesmärgiks on ühelt poolt inimesele mugavuse pakkumine ja teisalt globaalselt toidu raiskamise vähendamine. Isegi kui toode on ununenud mõneks ajaks kaugesse kapinurka, saab selle ära tarbida.

Pakendi tootja lubab tegelikult ühest aastast isegi pikemat säilivust ja TOPZ!’i pakendile märgitud kuupäev on „parim enne“, mis tähendab, et toitu on ohutu süüa ka pärast märgitud kuupäeva, lihtsalt toidu maitseomadused võivad olla pisut muutunud.

Enne uue toote juurutamist tegime ulatusliku tarbijauuringu. Selgus, et inimesed ootavad tooteid, mis võimaldavad igapäevast muretsemist toidu pärast vähendada.

Loomulikult on kodus ise toidu valmistamine jätkuvalt au sees, aga ootus alternatiivide järele on teatud olukordades, näiteks kiirel tööpäeva lõunal või õhtul, reisil või matkal viibides.

Kuidas on Topz toodetesse suhtunud vanemaealised inimesed?

TOPZ!’i sihtgrupp on küll eelkõige kiire elutempoga tööealised inimesed, aga valmis soe toit on teatud olukordades universaalne lahendus igale põlvkonnale.

Vanemaealistel on pigem vähem eelarvamusi kui võiks arvata, sest nemad tulevad ajast, mil kodus konserveerimine oli tavapärane – pikaajaliselt on purki pandud nii salateid, kastmeid kui suppe, lihtsalt säilitama pidi jahedas ning alati arvestama riknemise riskiga.

Põlvkonna jaoks, kes pole kunagi säilitusaineid kasutanud, küll aga konserveerinud, on TOPZ!’i kontseptsioon täiesti arusaadav.

Foto: Raul Mee Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liikme Inga Paenurme sõnul on olnud kauasäilivate toitude retseptide kokkupanemine ja testimine peakokkade jaoks põnev, aga pikk ja keeruline teekond.

Kuivõrd oli maailmas seni analoogseid tooteid? Kas kavatsete oma tooteid kuidagi patenteerida, ja millist tulevikku sedalaadi toiduainete töötlemisele maailmas lähiaastatel ennustate?

Tegu pole eestlaste leiutisega. Küll on tegemist uue lähenemisega, mida Põhja-Ameerikas ja Lääne-Euroopas juba mitmel pool suurte toituainetootjate poolt kasutatakse.

Metallpurki on aastakümneid püütud asendada kaasaegsema ja tarbijasõbralikuma pakendiga ning nüüd on see õnnestunud. Eesti ja Baltikumi turul on Põltsamaa teadaolevalt esimene, kes sellist tehnoloogia ja pakendi kombinatsiooni kasutab.

Kuidas on tarbijad uudistoote vastu võtnud, millist tagasisidet olete seni saanud?

TOPZ! on olnud turul vähem kui kuu aega, vara on järeldusi teha, aga tarbijate tagasiside on olnud positiivne, inimesed on üllatunud, et pikalt säiliv toit maitseb nii hästi.

Samuti läheb meie inimestele jätkuvalt väga korda, kui toidus kasutatakse Eesti toorainet ning retseptid on kokku pandud Eesti kokkade poolt siinsete inimeste maitsest lähtuvalt.

Kuidas olete omalt poolt püüdnud ennetada selliste stereotüüpide levikut, et “kui säilib kaua, järelikult on pilgeni säilitusaineid täis või siis miski a la nõiatrikk”?

Müütide murdmine ongi pikaajaline protsess. Rääkimine ja selgitamine on võtmeks, sest iga uus asi näib alguses „nõiatrikina“, aga peatselt muutub see arusaadavaks ja seejärel tavapäraseks.

Seejuures võib mõelda ükskõik millisele igapäevasele tehnikavidinale, millest sada aastat tagasi ei osatud unistadagi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga