Sõira koostisained on piim, kohupiim, munad, või, köömned ja sool.
Foto: Kertu Kärk

Eesti taotleb geograafilist tähist nimetusele „sõir“

Eesti sõiratootjatest koosnev huvirühm esitas Maaeluministeeriumile uuendatud taotluse kaitstud geograafilise tähise taotlemiseks nimetusele „sõir“.

Kui eelnevalt taotleti nimetuse „Vana-Võromaa sõir“ ja „Setomaa sõir“ registreerimist, siis nüüd on taotluses tehtud muudatus.

Kaitstud geograafilise tähisena soovitakse nüüd registreerida nimetus „sõir“, kuna tootjad ja tarbijad kasutavad seda ka igapäevaselt ilma piirkonna nimele viitava täiendita.

„Sõir on omapärane ja tervislik puhtast piimast valmistatud iidne Eesti toit. Eesti jaoks on selle väärtustamine läbi Euroopa Liidu süsteemi väga oluline, sest geograafiline tähis on kindel kvaliteedimärk erinevate sihtturgude tarbijate seas,“ sõnas maaeluminister Mart Järvik.

Toote nimetuse registreerimine kaitstud geograafilise tähisena näitab, et toode pärineb kindlast piirkonnast ning sellel on omadused, mis tulenevad geograafilisest päritolust.

Lisaks peab vähemalt üks tootmisetapp toimuma määratud geograafilises piirkonnas. Nimetuse „sõir“ all peetakse silmas laagerdamata kohupiimajuustu, mida tuntakse Eestis ennekõike ajaloolisel Võrumaal ja Setomaal.

Toote koostisained on piim, kohupiim, munad, või, köömned ja sool.

Huvilised saavad taotlusega tutvuda Maaeluministeeriumi veebilehel https://www.agri.ee/et/nimetuse-soir-registreerimine-kaitstud-geograafilise-tahisena ja selle kohta kuni 20. septembrini meiliaadressile info@agri.ee ettepanekuid saata.

Seejärel suunatakse taotlus läbivaatamiseks ja registreerimisotsuse tegemiseks Euroopa Komisjonile.

Eestis on seni üks kaitstud geograafilise tähisega toode – „Estonian vodka“.