Annela Laaneotsa sõnul on Setomaal tänaseks niivõrd palju toredaid kohvikuid avatud, et paarist päevast jääb isegi sealkandis väheks.
Foto: Kiur Kaasik

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti koordinaator, sootska Annela Laaneots: mis on ehe Eesti maitse?

Ehemaitse.ee jätkab lugude sarjaga “Mis on ehe Eesti maitse?”. Seekord vastab Ehemaitse.ee küsimustele sootska Setomaalt, Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti koordinaator Annela Laaneots.  

Kui suuremal osal rahvastest on olemas n-ö rahvustoit ning teada-tuntud, nimelt seda maad iseloomustavad road, siis mis Sinule Eesti toidule mõeldes esmalt meenub?

Eesti toit on valmistatud kohapeal kasvatatud värskest toorainest, puhas, tervislik. Vaevalt meist keegi lapsepõlves omakasvatatud juurikatest tehtud toitu süües mõtles, et tegu on millegi väga erilisega.

Nüüd, maailmas ringi rännanuna, oskan väga hinnata, kui toiduvalmistamise esimene tegevus pole kauasäiliva pakendi sisu avamine. Ehk et siis endakasvatatud, ise püütud, ise korjatud ja kohalikust traditsioonilisest toidust inspiratsiooni saanud. Meie ja oma.

Kui mõtled oma välismaalastest sõprade või tuttavate peale – mis neile on Eestis olles enim meeldinud, mida oled neile pakkunud?

Esimene valik on alati kama. Seda on hea lihtne teha. Ja siis läheme kohalikku toitu pakkuvaisse kohvikuisse, kust külalised on väljunud õnnelike ja särasilmsetena.

Kuidas on lood Sinu kodus – kas eelistad koduseid roogi, mida enim valmistad, mis neist enim seondub Eesti toidu, Eesti köögiga?

Kuna meil on hea puudega köetav ahi, siis ahjujuurikad ja ühepajatoidud tulevad seal välja suurepärased. Tänapäeval on sellel moodne nimi – slow-food, aga meie esivanemate jaoks oli see tavaline.

Ja muidugi on kogu meie pere lemmik kama. Kui on metsmaasika aeg, siis metsmaasikad piimaga on laste jaoks täielik hitt. Ise korjatud metsmaasikad, mõistagi.

Kui külastad toidukaupluseid, kas Sinu pilk peatub esmalt kodumaistel toodetel või ei ole sellel Sinu jaoks suurt kaalu?

Ma olen suur turu-sõber. Neid asju, mida mu vanemad, kes on talunikud ja varustavad kogu me pere isekasvatatud juurikatega, ise ei kasvata, püüan osta turult. Olen ka ise lapsepõlves turul köögivilju müünud ja oskan silmata kauba värskust, omadusi.

Kuidas Sulle tundub, kas Eestis on piisavalt Eesti toitu pakkuvaid toidukohti, nii restorane kui kohvikuid kui ka catering ettevõtteid? Kas neid peaks enam olema?

Õnneks on ja tuleb järjest juurde. Aga mahub veel mu arvates. Võttes arvesse, et 2024. aastal on Tartu koos Lõuna-Eestiga Euroopa kultuuripealinn, siis toob see siiakanti palju külastajaid. Külastajad tahavad just sellele piirkonnale omast, erilist, ehedaid kohalikke maitseid.

Põnevat toiduvallas pakub ka Euroopa kultuuripealinna programm ise. Näiteks Kodavere Pärimuskeskus käivitab kokandusresidentuuri Euroopa tippkokkadele. Kultuuripealinnade partnervõrgustiku kaudu kutsutakse nad Peipsiveerde, kus erakordses looduskeskkonnas kohtuvad kolm erilaadset toidutraditsiooni – baltisaksa mõisaköök, vanausuliste köök ja Eesti talurahva köök.

Residentidele on abiks Sibulatee taristu ja kogukond, et paremini sidemeid luua kohaliku toidu kasvatajate, tootjate ja valmistajatega.

Kui vaatad kodumaist toitu pakkuvaid toidukohti, siis millised neist on pakkunud Sulle ehedaimat Eesti toidu elamust?

Ütlen kohe ära, et minu soovitused on Lõuna-Eesti poole kaldu. Külastan mujal ka kohalikku toitu pakkuvaid toidukohti, aga hingelähedasem on ikka Lõuna-Eesti. Näiteks Peipsi ääres on toredaid kohti.

Setomaal kindlasti Taarka Tarõ Obinitsas, kus nii seto toit kui interjöör on lihtsalt suurepärased. Nüüd on muidugi sõbrad-tuttavad nii palju toredaid kohvikuid Setomaal avanud, et paarist päevast jääb isegi juba Setomaal väheks.

Kindlasti tuleb minna minu kodukülas Mikitamäel Inara Vanavalgõ Kohvitarõsse – sootska Luigase Inara pelmeenid on imelised. Viimatisel Setomaa Kostipäival sõid sajad toidunautlejad viimaseni ära Inara valmistatud tuhanded pelmeenid.

Sootska Leima Aarne avas koos partneritega vana Riia-Pihkva kivitee ääres Luhamaal Kivitii kohviku – seal maitsevad mulle just mõnusad kaasaegsed maitsed ja Aarne valitud vein.

Toomemäe talu kodurestoranis Maagakõnõ on aga seto toit ja seto toidust inspiratsiooni saanud toit parimal kujul. Perenaise Kruusamäe Sirje nii magusad kui soolased pirukad kui haugihämmatus viivad keele alla.

Värskas tasub kindlasti külastada Värska muuseumi tsäimaja – mõnusad toidud vaatega õuel nosivatele kitsedele või hobustele.

Kui vaadata Lõuna-Eestit laiemalt, siis kolm õde ehk sõsarat said hiljuti valmis oma Kolme Sõsara Hõrgutiste söögikoha Lüllemäel, neid tasub kindlasti külastada.

Just sõsarad valmistasid lõuna augusti lõpus Tartut väisanud Euroopa kultuuripealinna zhüriile, kes päev hiljem Tartu koos Lõuna-Eestiga Euroopa kultuuripealinnaks 2024 kuulutas.

Suure Muna kohvik Munamäe jalamil on aga lihtsalt imeline – nii interjööri kui kohaliku toidu poolest. Samuti on avastamisväärt toidukohtade poolest rikas kogu Lõuna-Eesti – Mooska talu, Jüri Makarovi Kivi talu restoran Otepää lähedal, Tammuri Talu samuti sealkandis, Waksal Wabrik Elvas. Kui mainida vaid mõnda.

Kas arvad, et meil räägitakse piisavalt Eesti toidust, on see piisaval määral au sees?

Eesti toidu headusest räägitakse täitsa kenasti ja meil on ka suurepäraseid kohalikku toitu pakkuvaid toidukohti. Nii võiks see jätkudagi, et meie oma toidu teema on kõneks ja päevakorral.

Lõpetuseks palun lõpeta järgmine lause: ”Eesti toit on …………

Eesti toit on imeline!

2 Comments

  1. Toivo Ärtis Reply

    Setomaa valla toidukohtadest valdav osa töötab vaid ettetellimisel, mistõttu tavaline autotäis läbisõitjaid peab leppima Värska toidukohtadega (kui sinnakanti juhtub) ning ehk on tõesti mõni kohake veel ilma ettetellimiseta töötamas – ehk see sootska Leima kohvil teises Setomaa valla otsas.

  2. Annela Laaneots Reply

    Loomulikult on erinevatel toidukohtadel erinevad lahtiolekuajad, nagu ka muuseumidel jne külastatatavates kohtades. Artiklis mainitud Setomaa toidukohtadest on ettetellimiseta lahti Taarka Tarõ, Kivitii ja Värska muuseumi tsäimaja. Maagakõnõ ja Inara Vanavalgõ kohvitare perenaistele tuleb oma tulekusoovist ette teada anda. Nagu ka Kolme Sõsara Hõrgutiste perenaistele, Kivi talu ja Tammuri talu toidukohtade peremeestele. Enne iga toidukoha külastamist soovitame tutvuda eelnevalt lahtiolekuaegadega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga