Evelin Ilves koos sõbranna Merilyga oma Hiiumaal asuva suvekohviku ees.
Foto: Evelin Ilves erakogu

Evelin Ilves: meie napooleonikoogi järele tullakse isegi mandrilt

On südasuvi ning Eestimaa väikelinnad, külad ja saared ootavad end avastama. Nõnda on see ka Hiiumaal Nasvarannas, kus külalisi ootamas Evelin Ilvese vanasse kauplusemajja rajatud suvekohvik – Padriku Pood ja Kohvik.

Ehemaitse.ee toimetaja Kairi Oja küsis, Evelin Ilves vastas. 

Kui vaadata Sinu suvekohvikut kodulehelt, tekib vastupandamatu soov seda kõike näha ja kogeda – pelgalt veebi vahendusel õhkub kõigest ehtsust ning kõige paremas mõttes maalähedust. Kuidas Sa selle saavutanud oled – oled ju sünnijärgselt linnalaps?

Kogu minu emotsionaalne lapsepõlv on veedetud Võrumaa kuplite vahel, ehtsas Eesti talus, kus kasvatati ja toodeti kõik ise – nii aed- kui köögivili, teravili, loomad, piim, munad. Kõik.

Poest osteti vormileiba ja saia. Sedagi peamiselt loomadele maiuseks. Olen kasvanud puhaste maitsete peal ja hindan seda üle kõige.

Kalasupp. Evelini suvekohvikus Hiiumaal Nasvarannas.

Toit on meie tervise ja eluenergia allikas. Sellele tuleb vähemalt niisama palju tähelepanu pöörata kui autokütuse puhtusele (see ju läheb meile korda?!). Tegelikult aga veelgi enam. 

Kui palju aega kulus esimesel suvel kohviku käimasaamisele, kui palju pragmaatikale ja asjaajamisele? Kas toona Tallinnas kodu ostmata jätmine tähendab, et ostsid selle Hiiumaale ja see ongi tegelikult koht, mida koduks pead?

Ma ei ole veel omale kodu ostnud, sest pole seda õiget paika leidnud ja viimasel ajal pole aega otsida ka olnud. Küll ta tuleb, kui on õige aeg.

Õhuline ja suvine rabarberikook. Ikka Evelini suvekohvikust.

Seni olen rendipindadele omale kodud loonud – nii Tallinnas kui Hiiumaal tunnen end väga koduselt. Aga mu päriskodu saab olema kindlasti maal, väga tõenäoliselt saare peal.

Armastan merd ja mereäärset valgust. Kõige ilusama valgusega koht maa peal on Orjaku sadamas. Seal on küll ilus elada.

Restorani käivitamine üle mõistuse aega ei võta, aga pead teadma, mida teha tahad. Ja keskenduma tõesti sellele, mis sul hästi välja tuleb ja mida teha meeldib.

Mango-vaarika kook. Evelin Ilvese suvekohvikus Padriku Pood ja Kohvik.

Muidu hakkab see kõik kiiresti üle jõu käima, sest tegu on väga energiamahuka elatisallikaga.

Kuidas oled saarel kohanenud – on Sul hiidlaste seas inimesi, keda julged ehk juba sõbraks nimetada?

Väga hästi. Mul on Hiumaal sõpru nii päris- kui suvehiidlaste seas ja kõik on justkui tuttavad. Hiidlased sinatavad kõiki ja see on nii kodune ning armas.

Usun, et Sinu pood-kohvik on täpselt nii palju populaarne, et praegusel südasuvisel ajal on rahvast alati liikvel. Oled Sa pidanud üldse turundusega tegelema?

Ma pean Hiiumaal vanas külapoes suvekohvikut. Õhtusöökidega tegelen ikka endiselt vaid Tallinnas. Rahvast jagub meile ja see on tore!

Risoto. Kõik Evelini suvekohviku road valmivad hiiumaisest toorainest.

Kuidas on lood majutusega – kui inimesed tulevad Sinu juurde õhtustama, kuid neil ei ole Hiiumaal miskit kohta ega koda, kas läheduses on avar ööbimiskohtade valik?

Hiiumaal on majutuskohti igas kvaliteedi- ja hinnaklassis, aga juulikuus on päris on raske vaba toakest leida. Ent kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Kasvõi mõne tuttava juurde oleme sokutanud hädalisi.

Mis on tänavusel suvel Sinu kohviku “leivanuber”, seda sõna-sõnalt võttes?
Kohviku leivanumbrid on klassika: pavlova, napoleon ja šokolaadi-trühvli tort. Kõik on puhas käsitöö kõige paremast ja kohalikumast toorainest ja inimesed hindavad seda kõrgelt.

Napoleoni järgi tullakse isegi mandrilt. On ju uskumatu! Aga nii tore, kui inimesed sõidavad kasvõi paariks tunniks Hiiumaale, et süüa midagi väga head, värsket ja kohalikku. Elagu Eesti ehedus!

Pavlova on üks Evelin Ilvese kohviku tänavusuviseid leivanumbreid.

Kui suur on Sinu köögitiim, ega Sa ometi seda kõike üksind suuda? Ning kas suvisete nädalate sees on ka mõned päevad, mil kohvik on suletud ning saad veidi hinge tõmmata?

Me oleme nii lühikest aega sel aastal lahti, et oleme kõik päevad avatud. Köögis möllan mina, kohvikus on minu tütar ja tema sõbrannad abiks.

Nende hulgas on mõned, kes teevad ka kooke. Lasen hea meelega neil oma oskusi näidata ja arendada.

Kui suur on talunike võrgustik, kellelt toorainet tellid? Soovid Sa ehk kedagi esile tuua või kuidagi ära mainida?

Mul on päris suur võrgustik tekkinud, sest tahan, et kõik oleks võimalikult hiiumaine. Lepaniidi mahetalu on kõige suurem partner.

Napooleonikook on midagi, mille järgi tullakse Hiiumaale, siiasamma väikesesse kohvikusse koguni mandriltki.

Kaire Vannase käest saan superhead kitsejuustu wräppide ja salatite jaoks, samuti saab temalt lamba- ja kitseliha, jogurtit, piima, lehtköögivilju ja salateid, marju, õunu, rabarberit, kartulit jm juurikaid.

Tomatite-kurkide eest hoolitseb minu Hiiumaa “vanaema” Malle – tänu tema entusiasmile on meil kümmet erinevat sorti, kuju ja värvi tomateid. Kuidas need lõhnavad ja maitsevad!

Kanepist on Evelini Hiiumaa-kohvikut külastanud suurim grupp inimesi – 47 külalist.

Veel midagi, mida soovikid oma eilsetele, tänastele ja homsetele külalistele öelda?
Tulge külla, sõitke maa ja mere taha! Hing laulab ja kõht saab pai!