LapaDuud on üdini loodussõbralikud, sest on korduvkasutatavad ja 100% biolagunevad.
Foto: Andra Halmann

Kas tead, kes või mis on LapaDuu?

Eesti Toidumess-Sööma! eksponentide hulgas on üks isevärki kodumaine tootja, kelle nimi sama eriline kui toode. Täpsemalt toodetakse mesilasvahast nii restoraniköökides kui ka koduses majapidamises kasutatavaid, spetsiaalseid toidusäilitamise lappe, mis tõotavad kujuneda loodussõbralikuks alternatiiviks toidukilele.

Ettevõtte üks loojaid, Andra Halmann räägib, et kogu ettevõtmine sai alguse ühest reisist. Reisist Maldiividele.

“Ühe suveõhtu kurblikus elutüdimusehoos võtsin kätte ja broneerisin spontaanselt pilteid Maldiividele. Jah! Sest kui juba teisele
poole maakera põgeneda, siis ikka kusagile niisugusse kohta, kus ikka lummatud saaks,” alustab temperamentse olemisega Andra.

Muidugi kutsus ta ka sõbranna ühes. “Koos ju ikka palju toredam teispool ilma uidata,” poetab ta lõbusalt.

Foto: Margus Aasna                                                                                              LapaDuu mesilasvahalappide loojad Marju Reitsak ja Andra Halmann usuvad, et nende loodud tooted aitavad vähendada plastikukasutust maailmas.

Hiljem aga, kui reisikulusid kokku rehkendama hakati, selgus tõsiasi,
et odav see reis just olema ei saa. Sellegipoolest polnud sõbrannad mitte mingil juhul nõus leppima tõdemusega, et Maldiividele reisimiseks ollakse lihtsalt liiga vaesed. “No ei!”

Nii võeti vastu otsus, et kui selle (loe: eesmärgi) nimel tööd tehakse, küllap siis ja vajalik rahasumma kokku saadakse. “Pidime lihtsalt leidma viisi, kuidas raha juurde saada,” jätkab Andra.

Edasi andis naine endast kõik, püüdes koguni noorkuuöösiti kuu käest reisiraha paluda, kõigest väest võluda ning raha toovaid kive oma tööd tegema veenda. Ent miski neist ei toonud soovitud tulemust. Tuli muuta taktikat.

Panid pea tööle

Esimese asjalikuma mõttena sähvatas sihikindlatele naistele mõte võtta osa ühest kohalikust tänavafestivalilt. “Mõtlesime küpsetada pirukaid, teha
vahvleid, pakkuda juuagi ning ühel hetkel hakkasime kaaluma ka mesilasvahalapikeste pakkumist, sest need tundusid meile endale põnev ja vägagi keskkonnateadlik uuendus, ” jutustab Andra õhinaga.

Niisiis tundusid mesivahalapikesed selle ideaali täideviimiseks piisavalt hea potentsiaaliga. Loodeti, et ehk ostab keegi kasvõi festivalilt ostetud piruka juurde mõne komplektikese.

Uudne toode sai nimeks LapaDuu – nõnda olid nad oma vastsündinud lapsukese ristinud –  ning need olid sõbrannade hinnangul tänasest toidukilest tundutvalt ilusamad. “Ning seejuures ka üdini loodussõbralikud, sest on korduvkasutatavad ja 100 % biolagunevad,” lisab Andra.

Foto: Andra Halmann

“See oli tõeline kiindumus, nagu oma sünnitatud lapsesse. Mõtlesime, et ehk kellelgi veel peale meie on jube vaadata, kuidas maailm on täis loodust ja elu rikkuvat plastikut. Äkki siiski leidub viis, kuidas saaks teisiti? Kasvõi mõnigi tükk kilet vähem oleks juba hästi,” jätkab ta.

Reisile tänu LapaDuule

Niisiis tundus Andrale ja tema sõbrannale mõte festivalil peale hõrgutiste ka mesilasvahalapikesi pakkuda väga meelitav. “Äkki tõesti tänu oma kokakunstioskustele ja mõnegi vahalapikese müügile saame ära käia unelmate reisil ja kellegi ka natukene rohkem loodust hoidma meelitada,” meenutab Andra toonaseid lootusrikkaid arutelusid. 

Foto: Andra Halmann

Vajalik tooraine saadi Andra sõbrannal tuttavalt, kodumaiselt mesinikult. “Saime magusa hinnaga, farmaatsiakvaliteediga mesivaha. Leidsime sobivad kangad ning sõbranna ema vanad sikk-sakk käärid olidki enamvähem kõik, mida vajasime,” jutustab noor daam  mängulise rõõmuga.

Üheskoos disainiti tootele kasutusjuhend ning sildikesedki. Nõnda valmisid  hoolega tehtud pirukate, vahvlite ja siirupijookide sekka ka nägusad LapaDuu loodussõbralikud toidukile asendajad.

Festivalil siiski rikkaks veel ei saanud

Paraku tänavafestival kahte sõbrannat päris rikkaks veel ei teinud.
“Hea, et suure surmaga plussigi jäime,” naerab Andra. “Mõrumaitselise järeldusena tõdesime, et tüli rohkem kui tulu. Meie ööotsa vaaritatud küpsetised ei köitnud suurt kedagi. Siiski märkasime, et mesivahalapikeste vastu oli inimestel vähemalt huvi,” räägib ta.

“Jah, kõik tulid uudistama ja imestama, ” jätkab Andra. Massiliselt neid tema sõnul küll ei ostetud, ent möödakõndijate tähelepanu andis siiski selgelt tajutava julguse ja innu korra veel proovida.

Foto: Andra Halmann

Niisiis püüdsid sõbratarid oma tooteid peale tänavafestivali veelkord müüa, sedapuhku veebi vahendusel. “Teisel katsel osteti neid suure üllatusena lausa mühinal. Meie pidime vaid hoolitsema, et kõigile ikka jätkuks. Ja alati ei jätknunudki,” kõneleb Andra.

Nõnda püüti vahalapikesi ikka kõigest väest muudkui juurde teha. “Ning uskuge või ei,  tänu LapaDuule oligi paari kuuga reisiraha koos!” ei hoia Andra emotsioone tagasi.

Mesilasvaha annab lappidele vormitavuse

Andra Halmanni sõnul on mesilasvahalapid loodud ennekõike selleks, et meie armas ilm vähem hukka saaks. “Oleme valmistanud kõik oma tooted käsitsi, kasutades lapikeste töötlemiseks vaid puhast eestimaist mesilasvaha,” räägib ta.

Tänu sellele on lapikesed kätesoojusega ülihästi vormitavad, kujuhoidvad ning kõikjale sobivad. “Neid saab kasutada kaaneks supipotile, ümber lapse järele jäetud jäätise või pulgakommi. Pooliku sibula, avakaado, tomati,
võileiva või saiakese säilitamiseks. Või hoopiski isevormitud kotina
teekonnanäksile,” loetleb Andra vahalappide kasutamise võimalusi.

Et mesilasvahal on antibakteriaalsed omadused ning see on väga hingav, püsib toit vahalapikestes kaua roheline ning värske. “Lisaks näevad LapaDuud külmikus, ümber toidupalade, töö- või koolilõuna ka väga nägusad välja. Meile tundub, et LapaDuu on toiduhoiuks üks kauneimaid viise üldse,” poetab naine vaikse naeratusega.

Foto: Andra Halmann                                                                                          Vahalapid sobivad nii pagaritoodete kui köögiviljade ümber, säilitades sel moel toidukraami värskuse pikaks ajaks.

Ning tal on õigus – kaunid on need lapikesed tõepoolest. “Nägus ja seejuures ka loodussõbralik ning üdini praktiline. Puud ei pea surema ega maailm kilerämpsust reostuma. Toit püsib värskena ja on alati kaunilt rõõmsavärvilistesse lapikestesse pakitud,” ei varja värske ettevõtja Andra entusiasmi.

Üsna ootuspäraselt andsid mesivaha üllatuslikud võluvõimed ning klientide positiivne tagasiside sõbrannadele ja nüüdseks ka koostööpartneritele tahtmise jätkata kõige sellega ka peale reisi.

“Muide, LapaDuu suutis meid ka peale reisi üllatada. Jätsin ühte kaunikesse
petersellikimbu. Ja oh imet, peale kahte nädalat oli petersell endiselt
roheline, värske, ning isuäratav,” kinnitab Andra.

Ka ostjatelt saadud tagasiside on kinnitanud, et mesilasvaha tõesti töötab. “Järelejäänud köögiviljad ning roheline püsivad nii kaua värskena, et midagi ei lähe enam raisku,” on kliendid ütelnud.

Andra räägib, et LapaDuu on paljude ostjate sõnul olnud hea lahendus nii potikaanteks kui ka vastvalminud pannkookidele katteks. “Mis seal salata, seda on ju ainult rõõm kuulda,” tunnistab ta.

Üks teine Andra sõbranna, kellele ta ühe komplekti kingitusena poetas, imestanud samuti, et hommikul ostetud värske muffin, mida ta sel päeval siiski süüa ei jaksanud, säilis LapaDuusse mässituna terve öö värske ja pehme. “Koguni nõnda, et viivuks ununes talle, et see oli ju tervelt ööpäev tagasi ostetud,” lisab ta.

 Ajapikku avastati üheskoos, et mesivahalapikesest saab ka avatud veinipudelile korgi mudida. Nõnda valmisid jõuluajaks kuusepuukujulised komplektid, veel mõned LapaDuu küpsetisi värske ja pehmena hoidvad jõulusokikesedki ning terve hulk talvemustrilisi LapaDuusid.

“Tunneme, et uutmoodi asju teha on meie jaoks lihtsalt väga põnev ning hingetoitev. Iga komplekt on suurima hoole ja armastusega punutud,” sõnab Andra.

Foto: Andra Halmann                                                                          Lõbusavärvilised Lapaduud.

Naised kinnitavad kui ühest suust, et igaljuhul on tore tunne teha midagi tõelise armastuse ja õige tundega ning on ainult imeline, et see teisigi võlub ja äkki see päev pole enam kaugel kui saamegi osta värskeid puu-, ja köögivilju ning maitserohelist ilma plastikuta,” avaldab Andra lootust.

Peavad vastu 100 kasutuskorda

LapaDuud on mõeldud kestma ligikaudu 100 kasutuskorda, mis teeb kokku keskmiselt aasta aega. Pestakse neid aga õrnalt, ja käesooja veega ning õrnatoimelise nõudepesuvahendiga.

“Kui toode otseselt toiduga kokku ei puutu, puudub vajadus seda ka pesta, sest mesilasvaha on iseenesest antibakteriaalse toimega. Kõigest sellest oleme aga detailselt kirjutanud ka toote kasutusjuhendis,” märbib Andra. 

Rakveres tegutseva pagariäri Würtspagar omanik Gerri Stets:

Mina jõudsin LapaDuuni, kuna alustasin väikese pagariäriga ja otsisin leiva
säiltamiseks kilele asendust. Kes suurtööstustele kile asendaja leiab, saab tõenäoliselt rikkaks.

Hetkel kasutan ma vahariiet “Nisujuuretise” purgi kaanena. Soovin neile omalt poolt tuult tiibadesse ja lennukat arengut!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga