Rukkileiva-seene ampsud ubadega. Ikka Liina enese valmistatud.
Foto: Liina Tiisler

Kodukokk Liina Tiisler: armastan ilu enda ümber

Eestlanna Liina Tiisler on kodust kokakunsti harrastanud enda sõnul nüüdseks juba pea neli aastakümmet ning lõviosa nädalavahetustest möödub tema puhul köögis. 
Armastuse koduköögis toimetamise vastu sai Liina juba päris pisikesena ning tal oli väga selge eeskuju. “Kogu tunnetuse ja armastuse, mis on köögis toimetamise olulisim eeldus, sain ma oma memmelt Ellalt,” räägib Liina ning teda kuulates tekib kuidagi soe tunne.
“Ta oli omal ajal Pätsi suveresidendis tegev ning see oli talle andnud ikka väga kõva praktika,” jätkab ta.

Liina koduses köögis valminud seenekotletid kartuli ja värske salatiga.

Praegu elab Liina põhiliselt Helsingis, Eestis olles on tema kodu aga kagu-Eestis – Võrus. Õppinud on Liina palju erinevat ning erialasid on tal üsna mitu – lasteaia muusikaõpetaja, haljastaja ning tugiisik.

Ent igapäevaselt tegeleb Liina enim siiski lilleseadega, hobidena maalimine ning õmblemine.
“Valmistan igasugu kimpe, nii pulma kui matustele,” märgib ta. “Disainin, õmblen, korraldan pulmi, maalin, see kõik on minu maailm ja ampluaa,” sõnab ta.

Liina üks suuri lemmikuid – lõhe aprikoosi ja mango püreega.

Enim armastab Liina valmistada kalaroogi, suurim lemmik on lõhe aprikoosi ja mangopürees.
Liina on üks neist, kelle kohta kehtib tõdemus: kes teeb, see jõuab.
Vähem märkimisväärne pole fakt, et Liina on ühtekokku seitsme lapse ema, kellest paar on kaksikud.

Tööst vabal ajal veab Liinat aga nagu iseenesest köögi poole ning lisaks sellele, et valmistatud road nii tema perele kui kõigile külalistele kulinaarseid elamusi pakuvad, saab tema tegemisi nimetada pigem ikka toidukuntsiks.

“Lisaks toidukunsti tegemisele maalin, peale järjekordse maali valmimist on mõtted aga nagu iseenesest kohal ja käed juba tegutsevad,” naerab ta.

Köögis toimetades on Liina jaoks olulisimad puhtus ning ilu. Ning hea maitse.

Vaagen peolauale.

Kui päev kisub kiireks, on Liina õhtusöögi kiirlahendus enamasti täidetud pannkoogid singi ja juustuga.

Suur osa toiduvalmistamiseks kasutatavast toorainest saab Liina vanemate mahetalust Võrumaalt. “Mahlad-moosid saame ikka neilt, kohupiima samuti,” räägib Liina.

Šokolaadi-mustsõstra tort. Ikka “kondiiter” Liina kodusest köögist.

“Korilusest” hindab Liina seenelkäimist ning marjakorjamist. On veel üks asi, mida ehk päris iga naine ei tee – ta käib ise kalal. “See on üks nauditavamaid tegevusi üldse, uskuge või ei,” kinnitab naine.

Kodusel rõdul kasvavad tal aga tomatid ja kurgid ning maitseroheline.

Magusast armastab Liina enim valmistada torte, kõikevõimalikke kooke ning kisselle.

Liina valmistab nii torte kui kooke ka tellimuse peale (pildil kohupiima-vahukooretort). Päriselt kondiitriks hakkamisele pole ta ometi veel mõelnud.

Tihtipeale teeb ta naiselikke ja kaunilt kujundatud peoroogi – nii soolaseid kui magusaid – aga ka tellimuse peale. “Põhilised on olnud ikka sünnipäevalauad – tellimuse peale teen sushit, torte, kooke ning panen kokku erinevaid vaagnaid,” ütleb Liina.

Muffinid Liina moodi.

Suurim “leivanumber” on Liinal aga sushi, mida teeb enamasti lastega koos. “Kunagi ei ole nii, et meile tulevad külalised ja mul ei olegi torti laual,” kostab ta muigamisi. “Laua iluks on ikka tort või kook, mille kaunistamine on minu jaoks sama suure kaaluga kui maitse!”

Jaga