Kodurestoran MerMer ja Seto Tsäimaja piiranguteajast

Tänased piirangud on olnud pingelised kõigile toidukohtade omanikele. Ehemaitse.ee uuris, millised on kogemused ja millise tundega piirangute leevendamisele vastu minnakse. Oma kogemust jagasid kodurestoran MerMer ja Seto Tsäimaja.

Seto Tsäimaja Võrumaal on esindja Eike Koppeli sõnul kogu piirangute aja saanud vaikselt tegutseda ning pole oma uksi täielikult sulgema pidanud. “Tõsi, kevadisel ajal pakkusime vaid toidu kaasaostmise võimalust,” märgib Koppel.

Kuna oldi avatud vaid päevasel ajal, siis kellaajalised piirangud Seto Tsäimaja mõjutanud ei ole. “Oleme endiselt avatud T-L 11:00-17:00.”

Erinevate ürituste ja grupiliikumiste ära jäämise tõttu oldi muidugi
paljudest laudadest sunnitud loobuma. “Seejuures tuleb aga ära märkida, et
üksikinimesi (ja perekondi) liigub meil eelnevate aastatega võrreldes
palju rohkem,” jätkab Koppel.

Eesti inimesed on hakanud Setomaad avastama

Eesti inimesed on Koppeli sõnul hakanud Setomaad avastama.
“Klientidele pakume lisaks meie põhimenüüle ka tööpäevadele erinevaid
päevapakkumisi,” lisab ta.

“Kes otsib õiget seto paksu putru või suulliimi, siis meie juurest saab,” lubab Koppel. Külastajal on võimalik Tsäimaja juurde tulles desinfitseerida käsi ning kel mask puudub, saab kohapealt endale ka ühekordse maski.

Kodurestoran MerMer jätkas piiranguteajal gurmeevaliku müügiga

MerMer perenaine Merrit Kiho räägib, et kevadised piirangud kodurestorani MerMer väga ei mõjutanud, kuna restorani lahtiolekut, nagu ka Tallinnas eraldiseisvate restoranide puhul, ei piiratud. “Algul lihtsalt ehmusid külastajad ise ära ja paar bronni tühistati,” meenutab Kiho.

Sellel pisut vaiksemal ajal suurendas MerMer gurmeetoodete valikut, mida osteti nii kohapealt kui tehti ka mõned kaubaringid Tallinna. “Mõni nädal päraast kriisi algust, hakkas rahvas taas siia teed leidma,” lausub Kiho.

MerMer suve teise poole taldrik täis 100 protsenti kohalikku kraami.

Et MerMer võõrustab perenaise sõnul oma algusaegadest saati vaid üht seltskonda korraga, siis mõisteti, et kodurestoranis on turvaline käia. “Mida suvisemaks aeg läks, seda rohkem nõudlus siia tulla kasvas ja kahjuks jäid paljud hiljaks jäänud broneerijad koguni ukse taha,” märgib perenaine.

Jõulukuul andis Kiho sõnul aga tunda see, et firmad ei julgenud oma jõuluüritusi teha. “Seda aga kompenseeris pisemate sõpruskondade ja perede sööma tulek ja samuti oli huvi meie gurmeetoodete vastu piisavalt suur,” kommenteerib Kiho. 

Kui nüüd Harjumaa enne aastalõppu kinni pandi, aitas MerMeri perenaise sõnul hädast välja endiselt kaasamüük ja mõned pered, kes tellisid koju nii jõulu- kui vana-aasta õhtusöögid.

“Kohe, kui nüüd selgus, et alates esmaspäevast piiranguid pisut lõdvendati, tulid kiirelt esimesed uued broneeringud. Muidugi ajaline piirang, et restoranis võib viibida hommikul kuuest kuni seitsmeni õhtul, kõlab ääretult totrana,” märgib Kiho.

“Me ei hakka ju kell kuus hommikul suppi, praadi ja pisukest veini pakkuma! Kuid jah, meisugusel kahemehe restoranil oma kodus on kindlasti võrreldes suurte restoranidega hästi läinud,” tõdeb Kiho.

“Me ei pea külastajate puudusel kedagi vallandama, ja kui külastajaid ei olegi, siis naudimegi omakeskis aega, mõtleme, mida põnevat veel võiks kaasaostmiseks tekitada,” sõnab ta.

Piirangute puhul ärritabki Merrit Kiho sõnul enim see, et on näha nende läbimõtlematus. “Suured kaubanduskeskused hoiame nüüd lahti, aga kunsti, teatri, kino, restorani paneme kinni,” kostab ta. 

Need on Kiho hinnangul kohad, kus on kordades vähem rahvast kui poes. “Ja tore on, sulgeme Harjumaa ja Ida-Virumaa, aga Lääne-Virumaa sealt vahelt saab siis kahe maakonna inimesed endile. Ja seal on kõigil ohutu olla … ,” kommenteerib ta irooniliselt.