Lisa supile kammkarbid, röstitud küüslauk ja kõrvitsaseemned.
Foto: Merrit Kiho

Kodurestoran MerMer perenaise Merrit Kiho kõrvitsasupp

“Kuna just praegu käib ettevalmistus tänaste MerMeri külaliste kõrvitsasupiks, siis leidsin, et pole kade ja jagan retsepti ka teiega,” rääkis paljude kokaraamatute autor ning kodurestorani MerMer perenaine Merrit Kiho Ehemaitse.ee-le retsepti teele pannes.

Särtsakas kõrvitsasupp neljale

Vaja läheb:

1 kg seemnetest puhastatud, kooritud ja tükeldatud kõrvitsat

0,5 l piima (MerMer restorani eelistuseks on Saaremaa täispiim)

0,5 l (vahu)koort

1 veiselihapuljongi kuubik

1 – 1,5 dl punase greibi mahla

Tabascot või Santa Maria teravat tšillikastet

musta pipart (veskist)

Soola, vajadusel 2 spl külma võid

Tee nõnda:

Keeda kõrvits piima ja koore segus koos puljongikuubikuga pehmeks. See võtab aega umbes 25 minutit. Mikserda supp siidjaks, lisa punase greibi mahl, maitsesta tšillikastme, musta pipra ja vajadusel ka pisut soolaga.

Vahetult enne serveerimist vahusta suppi või. Vali allpool loetletuist maitsvaim kaunistus. Kui armastad särtsu, siis lisa supile veel tšillikastet.

Kaunistuseks:

Esimene variant:  Pannil röstitud õhukeselt viilutatud küüslauguküüs ja kõrvitsaseemned

Teine variant:  150 g Ameerika peekonit.

Prae peekon pannil krõbedaks, tõsta majapidamispaberile ja lase liigsel rasval nõrguda.

Rebi peekon õhukesteks viiludeks ja kaunista supp peekoniribade, röstitud küüslaugu ja kõrvitsaseemnetega

Luksuslik variant: 150 g kammkarpe, killuke võid

Viiluta iga kammkarp kolmeks, pruunista pannil karbid mõlemilt poolt. Lisa supile kammkarbid, röstitud küüslauk ja kõrvitsaseemned.

Palju täpselt greibimahla või tšillikastet läheb, sõltub Merriti sõnul kindlasti sööja soovist.

“Kogemused näitavad, et rohkem on parem, seega minul kulub alltoodud koguste puhul kõrvitsasupile terve greibi mahl ja neljandik terava tšillikastme pudelikesest,” ütleb Merrit ja lisab siis naerdes, et pudelisse mahubki ju vaid 85 ml.

“Seega ainus ja olulisim nõuanne on, et maitsestada tuleks ikka järkjärgult ja kogu aeg maitstes, kuniks kõik maitsed tasakaalus on,” soovitab ta.

Merrit lisabv, et tegelikult on võimalus supp ka varem valmis mikserdada, enne serveerimist üles soojendada ning lisada maitsed – greibimahl ja tšillikaste alles alles siis. “Kõige lõpuks vahustada sekka külm või, siis saab supp mõnusalt pehme maitsega!”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga