Kohatu Pruulikoda Harjumaa metsade vahel on pereettevõte, mis toodab käsitööõllesid peamiselt väliüritustel müümiseks. Kohatu Pruulikoja soov on meelitada käsitööõllede juurde neidki, keda sedatüüpi joogipoolis esimese hooga ei vaimusta.
Lugu on valminud koostöös Saue Vallavalitsusega.
„Ametlikult on meie ettevõte õlut tootnud kaks aastat, aga õllepruulimise pisiku sain endale ca 5-6 aastat tagasi. Kõik algas „konservõlledest“, aga peale kolmanda konservi avamist sain aru, et see pole ikka minu jaoks. Segas, et ma ei saanud suurt midagi õlle valmumistamise juures muuta,” alustab Kohatu Pruulikoja asutaja, ettevõtja Veiko Kõrkjas.
Mõne aja pärast hakkas mees vaikselt linnaste ja humala poole vaatama. “Kõik see algas Keilas, ühes puukuuris. Tänaseks on meil 8-9 erinevat õlut kohe laos olemas, kokku oleme tootnud 13 erinevat õlut,“ jätkab Kõrkjas.
Kõrkjase sõnul on tegemist pereettevõttega, koos abikaasaga tehakse kõike. Pruulimine ja turustamine ning kogu tehniline töö on meespoole vastutusala, villimine ja pakendamine jääb abikaasa teha. Väliüritustel käiakse kahekesi müümas.
Craft-beer’i fänn on armutu, aga Kohatu sihib ka laiemat publikut
Küsimusele, kes on Kohatu Pruulikoja peamine sihtgrupp ja kui raske on praeguses väga kirjus käsitööõllede kategoorias läbi lüüa, vastab Kõrkjas, et eks iga tootja peab leidma oma publiku.
„Craft-beer’i fänn on armutu, üldiselt ta kaks korda ühte õlut ei osta. Seega on võimalus teha palju erinevaid õllesid või suunata oma õlu ka nendeni, kes pole nii väga käsitööõlle inimesed. Meie oleme proovinud luua õllesid, millega tuua käsitööõllede maailma ka neid inimesi, kelle esimene mõte on, et need käsitööõlled on ju nii mõrud.“

Foto: Kohatu Pruulikoda Väikepruulijate festival aastal 2019. Sel aastal väliüritustele kahjuks ei saa.
Laatadel ja väliüritustel ongi Kõrkjase sõnul Kohatu Pruulikoja kõige suuremad hitid pilsner ja dunkel bock. “Alguses on inimesel ainult kaks valikut, kas hele või tume. Peale esimese õlle proovimist tullakse tihti tagasi juba kogu valikuga tutvuma,” märgib Kõrkjas.
Tootekontseptsiooni ja tootearengu suundade kohta ütleb mees, et eks tuleb natuke jälgida trende: kui on IPA-de aeg, siis peab ise ka sellele keskenduma, aga hapud õlled tema sõnul Kohatus veel õnnestunud pole.
Lisaks proovib Kohatu Pruulikoda hoida valikus ka lihtsamaid õllesid. Nüüd, kui on soetatud suuremad mahutid, saab keskenduda rohkem ka tootearendusele ja uusi õllesid rohkem turule lasta, selgitab Kõrkjas.
Panus sai tehtud kuumale suvele, aga väliüritusi vähemalt esialgu ei toimu
Millised olid Kohatu Pruulikoja kriisieelsed laienemisplaanid ja mida on pidanud ümber mõtlema?
„Vahetult enne kriisi soetasime omale 600 liitri suuruse pruulisüsteemi. Kõik panused said kuumale suvele seatud. Eks nüüd paistab, mis see suvi toob. Igatahes väliüritusi vähemalt suve esimeses pooles ei toimu,“ nendib Kõrkjas.
„Oleme oma turu suuresti üles seadnud väliüritustele. Sel aastal tuleb hakata oma kontseptsiooni ümber tegema. Eeldatavasti meid sel aastal laatadel ei näe,” lausub ta.
Kohatu Pruulikoja väiksus laseb ettevõtte juhil ka paindlikult vastu tulla ärikliendi kingituste soovidele. “Suudame väikestes partiides toota erineva disainiga õllepudeleid ja -purke.”
Väljapoole Eestit ei ole Kohatu õlled Kõrkjase sõnul veel jõudnud, aga Kõrkjase sõnul mõtted idanevat.

Foto: Kairi Kõrkjas Uute seadmete kolimiseks oli vaja eest ära võtta koguni aken, survemahutit sisse tõstma tuldi appi koguni naabertaludest.
Kriisiaegse e-müügi kohta ütleb Veiko, et Facebooki kaudu sai natuke reklaami tehtud ja mõned tellimused täidetud, aga oma e-poe loomiseni pole veel jõutud.
Tootmine toimub Harjumaal, eesmärgiks 200 hektoliitrit aastas
Kohatu Pruulikoja tootmine asub Harjumaa metsade vahel Kohatu külas, oma talu hoovil.
„Eelmisel aastal tootsime ca 50 hektoliitrit õlut. Uued seadmed said ka selleks soetatud, et mahtu kasvatada. Paari aastaga sooviks jõuda 200 hektoliitri peale,“ räägib Kõrkjas.
Väiksemat sorti saavutuseks möödunud aastal võiks ettevõtja sõnul lugeda oma esimese purgiõlle turule toomist.
Tootmismaht kriisi tõttu eelmise aasta tasemeni ei küüni
Kui suur suur on praeguse kriisi vahetu tagasilöök Kohatu Pruulikoja jaoks?
„Et tegemist on siiski hobiga, siis meid see nii väga ei mõjutanud, pigem andis e-tellimuste näol käivet juurde. Küll aga, kui olukord jääb endiseks ja väliüritusi ei toimu, ei küüni meie tootmismaht kindlasti eelmise aasta tasemele,“ tunnistab Kõrkjas. „Kohustustega panga ees püüame hakkama saada aga ka langenud käibe puhul.“

Foto: Kairi Kõrkjas Ka sildistamine käib käsitsi. Võiks isegi öelda, et algusest lõpuni käsitöö!
Selle kohta, mida on kriisi tõttu ette võetud, ütleb Kõrkjas, et hetkel ollakse lihtsalt tootmist natuke tagasi hoidnud ning keskendunud ruumide laiendamisele ja remondile.
Kaupa viib Kõrkjas endiselt ise kohale, kuhu vähegi võimalik. Lõuna-Eestisse saadetakse õlut kulleriga või pakiautomaadi kaudu.
Kohatu Pruulikoda kuulub Väikepruulijate Liitu

Foto: Kohatu Pruulikoda Vana versus uus
EVPL missiooniks on liikmete huvide esindamine ning Eesti alkoholikultuuri arendamine läbi kõrgekvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbijate harimise.
Lisa kommentaar