Foto: Unsplash

Kolm lihtsat retsepti, kuidas oma toidulauda pähklite ja seemnetega rikastada, tõstes immuunsust

Pähklid ja seemned on imelised väikesed viljad, mis on otsast otsani täis vitamiine, mineraale ja toitained. Peale suure valkude, raua ja tsingi sisalduse aitavad need väikesed vägilased oma küllastumata rasvhapetega ka südame korras hoida. Lisaks on märgatud, et regulaarsel pähklite ja seemnete söömisel langeb ka halva kolesterooli (LDL) tase veres.

Taimne Teisipäev tutvustab häid nippe, kuidas oma menüüsse nende
salarelvade kaudu rohkem põnevust tuua.

Iga päev oleks hea süüa väike peotäis naturaalseid soolata pähkleid ja
seemneid. Ka pähklivõi on hea variant, kuid siis tuleks kindlasti valida
ilma lisasoola ja -suhkruta toode.

Väga mõnus on lisada peotäis pähkleid ja seemneid oma hommikusöögile.
Näiteks sobib see lisand hästi jogurti, pudru või müsli sisse.

Selleks, et vajalikke toitained eriti hästi omastada, on hea pähkleid
enne söömist mõned tunnid leotada ning linaseemned vajavad kindlasti
purustamist.

Taimse Teisipäeva lemmikud:

Kreeka pähklid sisaldavad suures koguses küllastumata rasvhappeid ja
mineraale ning aitavad kaasa ajutegevusele, tasakaalustavad hormonaalset
taset ning vähendavad ka südamehaiguste ja mõningate vähivormide ohtu.

Pistaatsiapähklites on ohtralt antioksüdante nagu A- ja E-vitamiin, mis
võitlevad põletikega, kaitsevad veresooni ning vähendavad südamehaiguste
riski.

Mandlid sisaldavad suures koguses kaltsiumi, valke, E-vitamiini ning
magneesiumit, mis on suureks abiks põletikega võitlemisel ja aitavad ka
südamel tervena püsida.

Linaseemned on täis asendamatuid rasvhappeid, mis on eriti vajalikud
meie aju ja silmade jaoks. Seemned sisaldavad ka valke ja suurt hulka
erinevaid vitamiine. Hea moodus nende kasutamiseks on need purustada ja
lisada näiteks pannkoogijahule või smuuti sisse.

Kõrvitsaseemnetes leidub rohkesti fosforit, magneesiumi, rauda ja vaske.
Lisaks on need ka täis organismile vajalikke vitamiine ja antioksüdante
ning asendamatuid rasvhappeid.

Chia seemned on imelised abivahendid luude ja hammaste jaoks, sest
sisaldavad endas rauda, folaate, kaltsiumit ja magneesiumit. Lisaks aitab
nende tarbimine stabiliseerida veresuhkru taset ja langetada kolesterooli.

Siin on kolm lihtsat retsepti, kuidas oma toidulauda pähklite ja seemnetega rikastada:

Tahiniga salatikaste

Vaja läheb umbes 50g tahinit ehk seesamiseemnepastat, poolt sidrunit,
1-2 spl vahtra- või agaavisiirupit (suhkur sobib ka), veidike soola ning
vett. Sega kõik kokku ning timmi soolase-magusa tasakaalu just nii nagu
endale kõige paremini maitseb.

Chia ja kookospiima puding

Sega omavahel 4-5 spl chia seemneid, 2dl kookospiima, 1tl kaneeli, 1tl
vanilliekstrakti ning veidi vahtra- või agaavisiirupit. Jaota segu
väikestesse topsidesse ning tõsta külmkappi tahenema.

Serveerimiseks on puding valmis juba paari tunniga, ent ka hommikusöögiks sobib see nagu valatult. Kui kodus on erinevaid puuvilju või marju, lisa need kaunistuseks ja lisavitamiinidoosiks.

Linaseemne smuuti

Lisa blenderisse 1 banaan, peotäis külmutatud mangot, peotäis värsket
spinatit, 1-2 spl jahvatatud linaseemneid ja umbes klaasitäis vett või
taimset piima. Blenderda kuni saad siidise joogi ning naudi seda näiteks
nädalavahetusel ühe mõnusa raamatu seltsis.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga