Retsept ja foto: Kristel Trell

Kristel Trelli vürtsikas kõrvitsakook

Ajakirjanik, suur kokanduse armastaja ja blogija Kristel Trell katsetas pühade eel ühe temperamentse kõrvitsakoogiga. Et Kristel püüab end enese sõnul viimasel ajal nisujahust võimalikult kaugel hoida, on tegemist igati tervisliku küpsetisega, mis sisaldab hoopis kaerajahu ja pekanipähkleid.

Pekanipähklid on tervisele väga mitmel moel kasulikud – sisaldavad rohkesti mineraale, vitamiine, rikkalikult antioksüdante ja muid kasulikke aineid. Mõjuvad hästi ainevahetusele, turgutavad immuunsussüsteemi ja annavad rohkesti energiat.

Kaerajahu sisaldab rohkelt proteiine ja on hea seedimisele.

Veel leidub koogis mõistagi kõrvitsat, mis sisaldab rohkelt vitamiine ja antioksüdante.

Põhjaks läheb vaja:

250 ml vürtsidega röstitud ja purustatud pekanipähkleid

250 ml kaerajahu

60 ml pruuni suhkrut

u 100 gr toasooja või natuke vedelamat võid

pool teelusikatäit kaneeli

näpuotsatäis soola

Täidisele kulub:

375 ml kõrvitsapüreed (Kristel kasutas muskaatkõrvitsat)

190 gr karamelli-kondenspiima

150 ml toorjuustu

2 vahtu klopitud muna

1tl kaneeli

1 tl jahvatatud ingverit

1 tl jahvatatud muskaatpähklit

Noaotsatäis (u kaheksandik tl) jahvatatud nelki

Neljandik tl jahvatatud vürtsi

Näpuotsatäis soola

Soovi korral veidi tärklist, kui tundub, et täidis jääb vedel

Tee nõnda:

Rösti pähklid kergelt vürtsidega ja jahvata köögikombainis puruks. Tõsta veidi kõrvale pealeraputamiseks. Lisa köögikombaini muud taina ained, sh või ja lase masinal segada, kuni moodustub vormitav tainamass.

NB! Kaerajahul pole eriti kleepvalku, seega jääb põhi üsna rabe. Suru ümarasse pirukavormi. Eelküpseta põhja umbes 12 min 180 kraadises ahjus, tõsta jahtuma – ära enne täidist põhjale vala, kui põhi enamvähem jahtunud!

Sega koogitäidis korralikult läbi- kui tundub, ei jääb vedel, lisa veidi vees lahustatud tärklist (Kristel lisas). Vala põhjale ja küpseta umbes 40 min 180 kraadises ahjus, kuni kook on pruunika jumega, täidis tahenenud ning noaga proovides noa külge ei jää.

Tõsta ahjust välja jahtuma. Kook maitseb Kristeli kinnitust mööda kõige paremini ja on kõige lihtsamini lõigatav siis, kui on üleöö külmkapis seisnud! Serveeri vahukoore ja pähklipuruga. Mõnusat maiustamist!

Vaata lisaks retsepte ja muud põnevat Kristel Trelli blogist Remondihullu päevaraamat.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga