Retsept ja foto: Mari-Liis Ilover

Lihtne retsept rukkileiva ja suitsuräimedega

Eestis kasvanud teraviljast tehtud rukkileib on sadade aastate jooksul
kinnistunud kui Eesti köögi sümbol. Seda põhjusega: õige rukkileib ei ole vaid maitsev ja toitev, aga ka tervislik! Tõsi, rukkileivaks tohib Eestis nimetada vaid niisugust leiba, mille valmistamisel kasutatud jahust vähemalt 90 protsenti.

* Rukkileivas on palju kiudaineid, mis mõjuvad hästi seedesüsteemile, pannes soolestiku paremini tööle. Tänu kiudainetele kutsutakse rukkileiba koguni organismi kojameheks. Rukkileiva söömine võib ennetada ja leevendada näiteks kõhuvalu ja -puhitusi.

* Rukkileib sisaldab lisaks kiudainetele ka B-rühma vitamiine, mis
toetavad närvisüsteemi ja ainevahetust, on head nahale ja lihastele. Näiteks
100 g rukkileiba katab kuni 15% B-rühma vitamiinide päevasest vajadusest.

* Rukkileivas on ka arvestatavas koguses erinevaid kasulikke mineraalaineid: magneesiumi, kaaliumi, mangaani, fosforit, tsinki,
kaltsiumi, rauda ja seleeni, mis mõjuvad hästi näiteks luudele, lihastele,
südamele ja närvisüsteemile.

* Leib on liitsüsivesik, mis ei imendu kiiresti organismi ning
seetõttu kõigutab veresuhkrutaset seda aeglasemalt, mida rohkem on tegemist täisteratootega. Rukkijahust leib, millele pole lisatud suhkruid, varustab keha kvaliteetse energiaga kauem kui kiiresti imenduvad süsivesikud.

* 100 grammis rukkileivas on 6-8 grammi taimset valku. Rukkivalk
kuulub tatra-, soja-, kartuli- ja aedoavalgu järel kõige väärtuslikumate
taimsete valkude nimistusse.

Soojad (rukki)võileivad kodujuustu ja suitsuräimega (6 tk)

Mari-Liis Iloveri retsept

Vaja läheb:

6 viilu Eesti Pagari Kodukandi rukkileiba

1 hapukurk

250 g kodujuustu

100 g suitsujuustu (riivitult)

2 sl majoneesi

1-2 sl hakitud värsket tilli

12 väiksemat suitsuräime

musta pipart

Tee nõnda:

Tükelda hapukurk väikesteks kuubikuteks. Sega omavahel kodujuust, riivitud suitsujuust, majonees, hapukurgikuubikud ja till.

Tõsta segu leivaviiludele ja vajuta veidi tihedamaks Aseta kodujuustusegule suitsuräimed, igale leivale 1-2 (oleneb kalade suurusest). Tõsta natuke kodujuustusegu ka räimede peale.

Küpseta 200 kraadises ahjus 10-12 minutit.

Tõsta leivad ahjust ja raputa peale veel värsket tilli ning musta pipart.
Paku kõrvale hapukurki.

P.S. Võib teha ka nii, et tükeldada suitsuräimed väiksemateks tükkideks ja
segada kodujuustukatte hulka.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga