Foto: Marek Metslaid

Mida juua, kui ei joo?

Tekst ja retseptid: Andrei Kazakov ja Kristo Lassi

Täname: KAIF baar, Peetri 12, Tallinn

Mida juua, kui ei joo?

See on küsimus, mida iga vastutustundlik täiskasvanu on vähemalt korra endalt küsinud kas näiteks Toidumaailma joogiosakonnas või sõpradega väljas.

Iga päevaga suureneb inimeste hulk, kes hoolitsevad nii oma vaimse kui ka füüsilise tervise eest ning on teadlikult hakanud ka vähem alkoholi tarbima. Seetõttu on alkoholivabade jookide maailm teinud suure arengu.

Kui paar aastat tagasi oli alkoholivabade jookide lett üsna kahvatu, kus laiutasid paar alkoholivaba õlut, siidrit ja maitsetu vein, siis praegu on valik märksa laiem, maitsekam ja põnevam.

Hedonistidele suunatud baari Kaif kokteilimeistritele pakubki kõige rohkem huvi alkoholivabade destillaatide maailm. Tuleb tunnistada, et selliste kokteilide kokkusegamine on baariski paras proovikivi, rääkimata siis koduköögist.

Mis oleks hea ja lihtne asendus kangele baasjoogile kokteilis? Et jook valmiks paari liigutusega, vajalikud komponendid oleksid käeulatuses ning et saaksid nautida maitseelamust korralikust kokteilist? Kaifi kokteilimeistrid soovitavad julgelt proovida erinevaid alkoholivabu destillaate.

Tegemist on täiesti uue joogikategooriaga, mis ootab avastamist! Ent siiski – nii nagu sommeljeed ütlevad, et promillivabu veine ei tohiks võrrelda tavaliste veinidega, sest see on omaette joogikategooria oma eriliste nüanssidega, kehtib sama reegel ka siin. Alkoholivabade destillaatidega kokteilidest ei maksa otsida rummi-koolaga või džinni-toonikuga alkoholivaba versiooni, vaid avastada uusi üllatavaid maitseid.

Foto: Marek Metslaid

Baar Kaif on mõelnud spetsiaalselt Kaubamaja juubeli auks välja kaks maitsekat alkoholivaba kokteiliretsepti. Üks neist, Kaif X Kaubamaja, on eriti kiire ja lihtne – sega lihtsalt Toidumaailmast valitud toorained kokku ja ongi kokteil valmis. Teine on mõnus ja värske kokteilisoovitus neile, kes soovivad oma võimeid rohkem proovile panna ja huvitavamate maitsetega katsetada.

Sest on juubel“

50 ml alkoholivaba džinni Seedlip Spiced

80 ml ananassi-tepache’t

10 ml laimimahla

Ananassi-tepache’t tee nii:

1 värske ananass

130 g pruuni suhkrut

1 l vett

10 kardemonitera

Võta kaanega klaaspurk. Koori ja tükelda ananass, lisa ülejäänud komponendid ning jäta 3 ööpäevaks toasooja. Filtreeri ja villi puhtasse anumisse. Hoia külmikus. Destillaat on kasutamiskõlblik umbes 12 päeva.

Sega rohke jääga madalas klaasis, kaunista salveilehega.

Kaif x Kaubamaja

50 ml alkoholivaba džinni Seedlip Garden

20 ml laimimahla

20 ml suhkrusiirupit

Sega madalas klaasis jääga, kaunista pika kurgiribaga.

Kõik kokteilide segamiseks vajaliku leiad Kaubamaja Toidumaailmast ning serveerimiseks vajalikud klaasid Kaubamaja Kodumaailmast.

Jaga