Wrap tomatisalsaga. Foto ja retsept: Merilin Siimpoeg
Vrapp+tomatisalsa+ja+wokitud+köögiviljadega

NIPPE TOIDUBLOGIJALT: Kuidas valmistada ideaalset vrappi?

Suvised grilliõhtud toovad kokku erinevate maitse-eelistustega inimesed, kellele ühise toidulaua katmine võib olla sageli paras peavalu. Üks on kindel – ühe maitsva vrapiga ei saa kunagi mööda panna! “Vrapipõhi on nagu puhas lõuend, kuhu igal sööjal on võimalik valmistada päris oma meistriteos,” sõnab toidublogija ja -fotograaf Merilin Siimpoeg.

Toitev vrapp on tõeline tänavatoidukuningas, mis on leidnud oma koha ka eestlaste suvises grillimenüüs. Mõnede lemmikuks on toekas falafelivrapp mõnusate idamaisete maitsetega, teine eelistab vahele panna hoopis rebitud pardiliha ja bataati.

Nagu öeldakse, siis maitse üle ei vaielda ja nii on vrapipõhjad leidnud oma kindla koha grillihooaja kõige populaarsemate toodete seas. Et neil suvistel grillõhtutel üllatada oma külalisi toiduga, mis rabab nii maitselt kui ka tekstuurilt, jagab toidufotograaf ja blogi Koogikontor autor Merilin Siimpoeg oma nippe, kuidas valmistada ideaalset tänavatoiduvrappi.

Reegel number 1: vrapipõhi olgu kvaliteetne!
Nagu öeldud, siis vrapipõhi on nagu puhas lõuend, mis laseb koostisosadel tõeliselt särada. Samas ei tohi unustada, et see moodustab retseptist märkimisväärse osa, mispärast tasub ka vrapipõhja valikul hoolikalt erinevaid variante kaaluda.

“Oma retseptides kasutasin põhjaks Fazer Arctic täisteravrappe, mis sisaldavad 1/3 täisterajahu ja on seetõttu pisut tervislikumad kui klassikalised nisuleivad. See on hea valik ka siis, kui seltskonnas on erinevate soovidega sööjaid, sest konkreetsed vrapipõhjad sobivad ka veganitele,” ütleb Siimpoeg.

Reegel number 2: paras kogus mahlasust!
Kahjuks tuleb ikka ja jälle ette olukordi, kus põhja vahele on rulli keeratud hulganisti head ja paremat, kuid elamuse rikub kurku kriipiv kuivus. Kuidas seda vältida?

“Liha puhul on asi lihtne, sest rasvad ja mahlad hakkavad praadimise käigus jooksma ja annavad kogu toidule juurde tõeliselt suvise maitsega külluslikku mahlakust. Aga ka lihavaba vrapp saab olla maitsev – selleks võib köögiviljadele lisada soja, tšillikastet, oliiviõli või värsket sidrunimahla. Köögiviljad nagu peet, suvikõrvits ja porgandid on juba looduslikult mahlasemad,” toob ta välja.

Reegel number 3: külma vrappi ei rulli!
Külma vrapi rullimine on Merilini sõnul üks levinumaid vigasid, mida tänavatoidu valmistamisel tehakse. “Külmana hakkab vrapipõhi rullides reeglina murenema. Et seda vältida, mässin põhjad vahetult enne valmistamist tihkelt fooliumisse ning soojendan neid 185-kraadises ahjus 7-8 minutit. Nii paindub põhi oluliselt lihtsamini,” ütleb ta ja lisab, et kui ahju pole parajasti käepärast, võib ka mikrolaineahjus põhja kiirelt soojaks lasta.

Et oma traditsioonilisse menüüsse veidi vaheldust tuua ning üllatada oma külalisi millegi tõeliselt maitsva, kuid samas kergega, leiad altpoolt kaks põnevat taimset tänavatoiduretsepti toidublogija Merilin Siimpoeg sulest.

Vrapp tomatisalsa ja wokitud köögiviljadega (3-4 sööjale)

Tänavatoit täis värskust! Selle retsepti peamiseks märksõnaks on tervislik – alates krõmpsust värskest paprikast ja suvikõrvitsast kuni täisterajahust vrapipõhjani, mis kõik maitsed üheks suurepäraseks tervikuks laulatab.

Vaja läheb:

Tomatisalsa:
3 keskmist mahlast tomatit
1 väike sibul
2 küüslauguküünt
1 tl suhkrut
½ tl soola
¼ tl musta pipart
2 tl kuivatatud basiilikut (või peotäis värsket peeneks hakitud basiilikut)
Täidis:
Fazer Arctic täistera wrap
3-4 spl toorjuustu
1 väike paprika
1 väike suvikõrvits
4-5 suuremat šampinjoni
oliiviõli
soola, suitsupaprikat
värsket basiilikut

Tee nõnda:
Haki tomat, küüslauk ja sibul ning tõsta potti. Kalla peale umbes 100 ml vett ning lisa ülejäänud koostisosad. Lase umbes 10 minutit keskmisel kuumusel podiseda. Seejärel tõsta pott pliidilt ning lase kastmel jahtuda.

Viiluta paprika, suvikõrvits ja šampinjonid. Prae köögivilju umbes 8-9 min wokpannil natukese oliiviõliga. Lisa maitse järgi soola ja suitsupaprikat. Seejärel mässi vrapipõhjad fooliumisse ning soojenda neid 185-kraadises ahjus 7-8 minutit.

Kui vrapipõhjad on valmis, määri vrapile esmalt 1 supilusikatäis toorjuustu ning seejärel 2 supilusikatäit tomatisalsat. Kõige peale tõsta köögiviljasegu. Värsket vrappi võid nautida nii rullikeeratuna kui ka kahvli-noaga.

Jaga