Tüdrukupõlves ei tulnud Õiel enda sõnul kordagi pähe, et temast võiks saada koogikunstnik. Naine unistas hoopis näitlejaametist.
Foto: Marek Metslaid

Õie Pritson – Südamega Tegija

Veidi üle kuu aja tagasi valis Toiduliit koos Eestimaa inimestega viiendat aastat sektori sädeinimest, kelleks sai Gustav Cafe loovjuht ja peakondiiter Õie Pritson. Ehemaitse.ee tegi temaga veidi lähemalt juttu.

Tüdrukupõlves ei tulnud Õiel enda sõnul kordagi pähe, et temast võiks saada koogikunstnik või üldse, et tema elu ja töö võiks kunagi saada tihedalt põimitud köögi ja kokakunstiga. “Pigem meeldis mulle teater ja sõnakunst,” meenutab naine muigamisi. 

Õie räägib, et tema lapsepõlv lõppes 13-aastasena, mil suri tema isa. “Mul tuli kohe täiskasvanuks saada ja mehe eest majas toimetama hakata. Tööd oli palju ja tuli ema aidata. Sealt ka kõik oskused järgnevaks eluks,” kõneleb naine.

“Ega söögitegemine minu tegemiste loetellu toona, tüdrukueas kindlasti ei kuulunud. Ma ei kujutanud end elu sees ei ahju ega pliidi ees ette.
Et koolis läks mul väga hästi, oleks mu isa tahtnud, et minust oleks saanud hoopiski jurist või õpetaja,” sõnab ta. “Aga näete, elu tahtis teisiti!”

Peale Otepää Keskkooli suundus Õie sisseastumiskatsetele hoopiski teatrikooli, aga närv ei pidanud kolmandas voorus vastu ja ta tuli ära. “Eks see ikka suur lollus oli. Siis tuli Elu ise vahele – ma läksin mehele ja ilmavalgust nägi tütar Carmen,” jätkab ta.

Nii koliti kogu perega Kuremaale ja Õiest sai söökla juhataja. “Seal tutvusin olude sunnil ka kondiitrimaailmaga. Kuidagi hakkas see mulle ühel hetkel meeldima ja ma tegin ka oma pagarifirma,” räägib Õie.

Foto: Marek Metslaid
Õie Pritson on end kogu elu iseseisvalt koolitanud ning otsinud pidevalt uusi võimalusi enesetäienduseks.

“Ega maal sellega muidugi pikalt tegeleda ei saanud, kuna
lihtsalt ei jätkunud oskustöölisi,” selgitab ta. 

Ajapikku lõpetas ettevõtlik naine mitmed koolid ja nii sai temast ühel päeval diplomeeritud agronoom. “See on amet, mida ma pole päevagi pidanud,” tunnistab ta.

Sellele järgnes aga hoopis diplomiõpe toiduainete tehnoloogias. “Olen olnud üle Eesti mitmes ettevõttes kondiiter – tehnoloog. Kogu elu olen end ise täiendanud oma erialal,” lausub Õie.

Kõige enam armastab Õie tööd, mis on talle nii elukutse kui ka hobi ning nimelt see on viinud teda tema enese hinnangul oma valdkonna absoluutsesse tippu.

Gustav Cafe’ga koos selle loomisest peale

Gustav Cafe peakondiitrina on Õie olnud ametis selle sünnist alates, olles
ise ühtlasi ka selle asutajaliige. “Gustav on tegelikult alguse saanud Tartu Werneri kohvikust, mille peakondiiter ma olin,” märgib ta.

“Kohviku köök jäi meile kitsaks, sest nõudlus hea koogi järele oli suurem kui me antud tingimustes pakkuda saime. Nii kolisime suurematesse ruumidesse. Ja sealt edasi veel suurematesse,” rändab Õie ajas tagasi.

Täna on Gustav Cafe tööandja juba üle 70 inimesele. “Meie toodete kõrgesse kvaliteeti panustavad igapäevaselt eesti parimad kondiitrid, kes teevad oma tööd armastuse ja uhkusega,” ütleb Õie.

“Tegemist on väga suure meeskonnatööga ning oma panuse selleks, et meie tooted ning kaubamärk just sellisele tasandile on jõudnud, on andnud eranditult igaüks meie tiimist,” lisab ta.

“Südamega Tegija tiitel on samas minu elutööle antud hinnang,” sõnab Õie varjamatu emotsionaalsusega. “Seda, mida olen südamega teinud, on ka märgatud ja vääriliselt hinnatud – Suur Tänu!” lausub ta.

Gustav Cafe on Õie sõnul justkui tema oma laps, kelle edaspidine käekäik on naise sõnul suuresti ka tema enese teha. “Ent mõistagi toimub see kõik meeskonnatööna, mida minul on rõõm juhtida,” lisab ta.

“Gustavil on oma filosoofia, millest me oleme raudselt kinni hoidnud ja hoiame ka edaspidi. Me pakume Kohviku kvaliteeti tehasetoodanguna. Suuresti on siin tegu aga puhta käsitööga,” avaldab ta.

Foto: Krõõt Tarkmeel

Õie sõnul kaasnes Südamega Tegija tiitliga ka eneserahulolu ja teadmine, et
oled midagi õigesti teinud ja seda on märgatud. “Ma ei teadnudki, et mul nii
palju sõpru ja toetajaid on – see arv oli ikka üüratu. Olen kõigile
toetajatele tohutult tänulik!”

Tiitli puhul Õiele korraldatud üllatuspidu, kus olid kohal kõik talle tähtsad ja armsad inimesed, oli tema enda hinnangul ikka väga südantsoojendav. “Mul oli tõesti klimp kurgus ja silm märg, kui minu ees oli 50 meetrit punast sametvaipa, palju lilli ja šampanjat ning kõlas tervituseks ühislaul! Seda mälestust ei võta minult küll keegi ära,” tunnistab naine.

Tänaseks on Õie oma erialal töötanud kokku 35 aastat. Tal on ka oma kreedo – iga päev tuleb midagi juurde õppida! “On see siis keel, kirjandus, maalimine, keraamika või enesekoolitus kusagil välismaal,” loetleb ta. “Päevast, mil sa enam midagi juurde ei õpi, algab tagasikäik. Olen selles absoluutselt veendunud!”

Foto: Marek Metslaid Õie Pritson: “Päevast, mil sa enam midagi juurde ei õpi, algab tagasikäik. Olen selles absoluutselt veendunud!”

Õie armastab meelsasti süüa lihtsaid, mitte ülemaitsestatud toite. “Lihast olen tänaseks hakanud vaikselt lahti ütlema ja hoian hapendatud piimatoodete poole. Lemmiktoitu mul aga polegi,” tunnistab ta.

Oma 63 eluaasta juures on naine säilitanud oma vägagi vitaalse elurütmi, mida mida on harrastanud juba viimased 15 aastat ja enam.

“Et olla nii suure tööstuse peakondiiter ja anda iga päev endast maksimum, peab energia kusagilt ikka tagasi tulema,” lausub naine. “Alustan hommikut 6.30. Hooldan oma ema igal hommikul, teen süüa ja kohvi. Siis pean Vaikusehetke ja kogun mõtteid – see on minu rituaal päevaks,” avaldab ta.

Alustab pea iga päeva hommikuse trenni ja saunaga

Peale mainitud hommikusi toimetusi läheb Õie peaaegu igal hommikul trenni ja sauna. “Alles siis olen valmis tööle minema – täis energiat!” sõnab ta viisil, mis ei luba öeldus kahelda.

Õiel on väga tegus ja armas tütar Carmen ja kaks lapselast – Richard
ja Robert, ning väimees Priit. “Abikaasa Lembit on juba pensionär ja saab
tegeleda oma lemmikasjadega – loeb raamatuid, reisib ja spordib,” räägib Õie.

Särtsaka naise lemmikharrastusteks on kõige muu hulgas maalimine. “Olen
Tartu Harrastuskunstnike stuudio liige ja käin ka välislaagrites maalimas
juba pikki aastaid,” avaldab ta. 

Kes teeb, see jõuab!

Ning nagu sellest kõigest oleks veel vähe, jõuab Õie tegeleda veel ka keraamikaga. Ja seda juba väga pikka aega. Veel on tema suur kirg reisimine.

“Rännata armastan ma koos abikaasaga, kuid ka lastelastega. Käin ka igal aastal end erialaselt täiendamas maailmameistrite koolitustel üle maailma.”

Magamistoa kapil on Õiel praegu aga kaks raamatut: Tiit Pruuli “Minu Maailm” ja Michelle Obama eluloo raamat. “Üliinspireerivad mõlemad!” tunnistab Õie. Nagu seda on ka tema enese lugu. 

Kommentaar

Gustav Cafe asutaja ja juht Siim Liivamägi:

Õie on oma valdkonna tõeline professionaal, kes on alates esimesest päevast kuni tänaseni kaheteistkümnel aastal andnud ettevõtte ülesehitamisse ja pidevasse arengusse päev päeva järel endast kõik.

Tema panust ettevõtte arengusse on võimatu üle hinnata – just tema käe alt on tulnud kõik Gustavi sortimendi retseptid. Soovime kõigi kolleegide poolt Õiele aina jätkuvat energiat ja loovust Eesti koogikunsti uutesse kõrgustesse viimisel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga