Leivad ja kringel kui OÜ Maheleib leivanumbreid.
Foto: Maheleib OÜ

OÜ Maheleib jätkab esiemade traditsioone

Maheleib OÜ juhataja Ville Vallaste tegutses üle viieteistkümne aasta finantsalal, taibates siis, et tema tõeline kutsumus on esiema Liisa kombel pagariäri pidamine. 

Üle saja aasta tagasi pidas Maheleib OÜ looja Ville Vallaste vanavanavanaema Liisa Liplap
pagaritöökoda Mõisakülas, Läti piiri ääres. Toodeti nii leiba kui ka muid pagaritooteid.

Peale viitteist aastat finantsvallas tundis Vallaste, et asi hakkab end ammendama ning mees asus otsima uusi väljakutseid.

“Kummaline oli, et olin lapsest saati tajunud eneses mingit seletamatut huvi küpsetamise vastu. Nii otsustasin sisetunnet järgida ja suundusin n-ö juurde juurde,” räägib Vallaste.

Mõeldud-tehtud! Ta koostas äriplaani, leidis ruumid, tegi neis remondi ning leidis ka vajalikud töötajad. “Alustasime leivatoodetega, hiljem lisandusid pirukad, saiakesed, kringlid. Veel hiljem tulid juba koogid ja tordid,” meenutab ta oma ettevõttega alustamise esimesi samme.

Catering-lõunalaud. Ikka OÜ Maheleib poolt valmistatud.

Vallaste jätkab, et juba üsna kohe, pärast kohviku avamist 2014. aasta novembris hakati küsima ka toitlustust ja peoteenindust.

“Seega vaid mõni kuu pärast avamist tegime esimesed toitlustused esimestele tellijatele. Kliendid jäid rahule ja nii on see valdkond meil järjest kasvanud,” jätkab Vallaste.

Tänaseks on ettevõttel oma kokk, abi-kokk ja pagarid. “Nii saab iga valdkonna töötaja keskenduda pühendunult oma töölõigule,” lisab Vallaste.

Kui tal tuleks täna uuesti alustada, valiks ta enda sõnul küll sama raja, kuid toodete valiku teeks mees täna küll kohe alguses märksa suurema, kui see oli aastal 2014.

OÜ Maheleib kasvabki täna üha enam just peoteeninduse suunal ning ettevõtte ambitsioonid on seotud ennekõike selle suunaga.

Konkurents on toitlustusäris tohutult suur

Konkurents on kogu toitlustusäris Vallaste sõnul vägagi tihe. Põhilised raskustena väiketootja jaoks toob ta välja esmajoones väiksemad kogused.

“Kui toodad vähem, ei ole võimalik saada toorainet sama raha eest mis suurtootjad, sama kehtib muuseas ka maksetähtaegade kohta,” räägib Vallaste, kes tellib oma tootmiseks vajamineva leivajahu peamiselt Lauri-Jaani talust Läänemaal.

Ehkki ettevõte alustas maheleivaga, ei näe Vallaste praegu enam, et mahedalt tootmine mingit erilist eelist turul annaks. “Siin on lihtsalt põhimõtte küsimus, et õige Eesti leib on nagu vanasti: juuretisega, mahe ja 100% täisterarukkijahust,” kostab Vallaste.

Kliendid ise õpetavad

Teenuse kvaliteet paraneb Vallaste sõnul kogemuste lisandudes. “Sa õpid ajaga inimesi tundma, nende soove omal kombel silmist lugema, ka siis kui neil puudub selge nägemus ühest või teisest,” kõneleb ta.

Praeguseks on Maheleib OÜ teenuste loetelu kaunis pikk, alustades lihtsast kohvipausist ning lõpetades pulma- ja peielaudade,  grillpidude jm väliürituste korraldamisega.

Menüü koostatakse vastavalt kliendi vajadustele ja eelarvele ning nagu ühele korralikule peoteenindusettevõttele kohane, saab Maheleib OÜ poolt tellijale osaks kõik, mis ühel korralikul peolaual olema peab.

“Ainult hea tuju peab endal varuks olema,” muigab Vallaste ja tundub, et tal on õigus.