Üha vähem on inimesi, kes sealiha ebatervislike toiduainete hulka arvavad.
Foto: Britt Paju

Õuntega seapraad homsele pühadelauale

Teisipäeval, 20. augustil on Eesti taasiseseisvumispäev. Heisatakse Eesti lipud, toimuvad pidulikud kontserdid ja paraad ning paljudes peredes tähistatakse seda ka pidulikuma õhtusöögiga. 

Personaaltreener ja Rakvere saadiku Siim Kelneri sõnul sobib seapraad pidupäeva toidulauale kui kirss tordile.

Eestlased armastavad sealiha ja üha vähem leidub neid, kes arvavad, et tegemist on ebatervisliku toiduvalikuga.

“Tegelikult on sealihavalkude bioväärtus väga kõrge. Eriti hinnatakse sealiha puhul just selle aminohappelist koostist,” kinnitas Kelner, kelle sõnul on siiski oluline jälgida kogust ja koostist.

“Jälgida tuleb sealiha rasvasisaldust, sest seapekki süües loomulikult keegi ei salene.”

Näiteks seasisefilee on oma rasvasisalduse poolest võrreldav kanafileega. Võrreldes teiste linnu- ja loomalihadega on sealiha vitamiinisisaldus isegi suurem.

“Seda enam, et alati ei pea seaprae kõrvale käima kartul. Miks mitte proovida seekord lisada hoopis puu- ja köögivilju?” küsis Kelner ja soovitas seapraadi, mille üheks koostisosaks on hoopis õunad.

“Suve lõpus ja sügisel on paljudes aedades õunte-uputus. See retsept aitab mõnusalt neidsamu õunu kasutada ja annab väga põneva maitsekombinatsiooni.”

Vaja läheb:

umbes 1,4 kg Rakvere klassikalist seapraadi (kamaraga seatagaosatükk)
3 õuna
1 sibul
3 küüslauguküünt
2 loorberilehte
1 sl Dijoni sinepit
1 sl mett
4 dl õunamahla või magusamat õunaveini
peotäis tüümianioksi
1 sl soola
  pipart
  õli praadimiseks

Tee nõnda:

Viiluta lihakamar nii, et liha ise jääks terveks. Hõõru seapraad kokku soola, pipra ja sinepiga ning pruunista kergelt pannil.

Aseta praetükk ahjunõusse, lisa õunad, kooritud ja sektoriteks lõigatud sibul, kergelt noaküljega katki pressitud terved küüslauguküüned, loorber, tüümian, mesi ning õunamahl või -vein.

Kata küpsetusnõu kaane või fooliumiga ning lase 170-kraadises ahjus u 1 tund haududa. Eemalda foolium, tõsta temperatuur 200-ni ning küpseta liha veel u 20–30 minutit või kuni prae sisetemperatuur on tõusnud 70 kraadini.

Vajadusel kasuta mõni minut ahju grillrežiimi, et kamar krõbedamaks saada. Tõsta valmis liha vormist välja ja lase fooliumi all 10–15 minutit puhata.

Samal ajal vala pannivedelike peale kogunenud liigne rasv ära, eemalda loorber, tüümian, küüslaugukestad ning õunasüdamikud ja püreesta järele jäänud pannisisu.

Maitsesta vajadusel soola-pipraga ning serveeri kastmena prae juurde koos ahjukartulite või teiste köögiviljadega.

Retsepti autor: Britt Paju