Pildil Angelica Udeküll Jüri kooli tüdrukutega koos toitu valmistamas.
Foto: Maaeluministeerium

Peakokad hakkavad koos lastega kokkama

Täna, 13. septembril toimus Jüri Gümnaasiumis projekti „Peakokad koolis“ pidulik avaüritus, kus osalejad said maitsta peakokkade ning kooliõpilaste ühise töö tulemusel valminud toite ning mõelda kaasa, kuidas kaasata lapsi toidutegemisse.

„Eesti tarbijate seas on uuesti ausse tõusmas kohalik tooraine, loomulikud ja puhtad maitsed ning mahetoit. Maaeluministeerium toetab igati ettepanekut, et koolides pakutaks rohkem eestimaist mahetoitu. Loodame, et see leiab üha sagedamini meie peakokkade abi ja nõuannete toel tee ka noore põlvkonna toidulauale,“ ütles maaeluminister Mart Järvik oma avakõnes.

Jüri Gümnaasiumis toimunud projekti „Peakokad koolis“ pidulik avaüritus.

Meeleolukates näidistundides valmistasid lastega süüa Taigo Lepik, Angelica Udeküll, Inga Paenurm, Juhan Heinsalu ja Urpo Reinthal.

Kohalviibijatele pakuti frikadellisuppi, karaskit, õunakooki ja maitsevõid. Lisaks toimus Ants Uustalu juhtimisel aruteluring, kus projektis osalevad peakokad ja lapsed arutlesid, kuidas lapsi rohkem toidutegemise juurde tuua ning panna neid mõistma, miks on oluline kasutada kohalikku ja värsket toorainet.

Jüri Gümnaasiumi tütarlapsed uusi kogemusi omandamas.

Rõhutati, et oluline on koos toidu tegemise rõõm ning et lapsed õpiksid juba väiksena väärtustama head toitu ja kvaliteetset toorainet.

Toiduvalmistamine ei ole midagi keerulist − igaüks võiks teada, mida ta sööb, võiks osata ise lihtsatest toorainetest toitu valmistada ja teha seda hästi.

Samuti avaldasid peakokad lootust, et taoline pilootprojekt meelitab mitmeid lapsi toidutegemise juurde ning ehk näeme projektis osalejaid peagi ka noorte ja andekate peakokkadena.

Maaeluminister Mart Järvik Jüri Gümnaasiumis projekti „Peakokad koolis“ pidulikul avaüritusel.

„Peakokad koolis“ on Eesti Peakokkade Ühenduse ja Maaeluministeeriumi koostööprojekt. Septembris ja oktoobris annavad peakokad üle Eesti asuvates koolides kodundustunde, kus peakokkade juhendamisel ja kaasabil valmivad lihtsad ja maitsvad toidud.

Kokad räägivad lastega kohalikust toidust, töövõtetest, toiduohutusest ning tutvustavad koka eriala.

Jüri Gümnaasiumi õppeköögis ühiselt valmistatud supp.

Projekti eesmärk on tuua lapsed toidutegemise juurde ja inspireerida õpetajaid kodundustundide läbiviimisel.

Projekt on suunatud 6.–8. klasside õpilastele, selles osaleb 43 peakokka ning vähemalt 70 kooli üle Eesti.
Projekti raames on peakokad koostanud 20 retsepti, mis on vormistatud õppematerjaliks nii pdf-vormis kui ka õppevideona.

Materjalid leiab Eesti toidu veebilehelt: https://www.eestitoit.ee/et/kategooriad/peakokad-koolidesse