Unikaalne pakendi ja tehnoloogia kombinatsioon võimaldab säilitada Topz roogasid kuni aasta aega toatemperatuuril.
Foto: Raul Mee

Põltsamaal valmib tippkokkade dirigeerimisel uudne kauasäiliv lõunaeine

Eesti peakokad ja Orkla Eesti Põltsamaa tehas tõid turule uue kontseptsiooniga lõunasöögisarja kiire elutempoga inimestele. Lõunasöögi teeb unikaalseks pakendi ja tehnoloogia kombinatsioon, mis võimaldab säilitada peakokkade loodud maitseid kuni aasta aega toatemperatuuril.

Tasakaalustatud toidulauda toetavatest koostisainetest valmistatud toitudes on kasutatud eestimaist liha ja köögivilja, komponendid on valitud lähtuvalt inimorganismi vajadustest ja retseptid kokku pandud eestlaste maitsest johtuvalt.

Sarja toodetes ei ole kasutatud kunstlikke lisa- ega säilitusaineid. Põltsamaa Topz! on mõeldud ennekõike inimestele, kes kiire elutempo tõttu tööpostilt lõunale ei jõua, aga hindavad maitsvat toitu ja eelistavad täisväärtuslikku lõunat kiirnuudlitele või kontorisnäkkidele.

Foto: Raul Mee                                           Uudistoodete esitlust korraldanud Orkla Eesti Põltsamaa tehase esindaja ja ettevõtte Topz!’i tootejuht Pille Riin Rimmel.

Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liikme Inga Paenurme sõnul on olnud kauasäilivate toitude retseptide kokkupanemine ja testimine peakokkade jaoks põnev, aga pikk ja keeruline teekond.

„Ülesandepüstitus oli inspireeriv, sest isegi kui on väga kiire elutempo, peaks olema maitsev ja toitev lõuna käepärast. Seega võib öelda, et Topz! on peakokkade maitse, mis on pugenud töölaua sahtlisse.“

Foto: Raul Mee.   Eesti Peakokkade Ühingu esindaja Inga Paenurm tutvustab uusi toite:).

Retseptide väljatöötamisel osalesid Eesti Peakokkade Ühenduse liikmed Inga Paenurm, Triin Teesalu, Veronika Eesmann ja Marko Kokmann.

„Toatemperatuuril säilitatava maitsva portsjontoidu valmistamine on olnud meie pikaaegne unistus, mis on nüüd tänu uuele pakendile, tehnoloogiale ja Eesti tippkokkadele täitunud,“ rääkis Topz!’i tootejuht Pille Riin Rimmel.

Foto: Raul Mee                                        Pildil Orkla Eesti Põltsamaa tehase Topz!’i tootejuht Pille Riin Rimmel.

„Otsisime pikalt sobivat portsjonpakendit, mis sobiks toidu säilitamiseks, taluks kuumutamist ja oleks taaskasutatav ning leidsime selle Ameerikast, meile teadaolevalt Baltikumis ja Põhjamaades ükski teine tootja seda pakendit ei kasuta,“ selgitas Põltsamaa esindaja.

„Kauasäiliv portsjontoit lähtub väiksema ökoloogilise jalajälje jätmise soovist, sest teadaolevalt visatakse poodides ja kodudes kokku ära koguni kolmandik toidust, sest säilivusaeg läheb üle ja toit läheb hukka,“ rääkis Rimmel.

Toiduteadlase Rain Kuldjärve sõnul on inimkond püüdnud toitu säilitada tuhandeid aastaid.

„Selle aja jooksul on muuhulgas toitu kuivatatud, külmutatud, soolatud, suitsutatud, hapendatud, kuumutatud. Konservantidena on kasutatud mett, äädikat, alkoholi, hiljem ka kunstlikke lisaaineid, mille kõrghetk jäi 20. sajandi teise poolde,” valgustas ta.

Olulisim läbimurre toidu pikaajalisel säilitamisel tehti Kuldjärve sõnul siiski alles möödunud sajandil kui mõisteti milliste temperatuurirežiimide abil on võimalik hävitada endospoore ehk piltlikult öeldes ennast kapslisse peitnud bakterite vastupidavaid vorme.

„Uued tehnoloogiad, seadmed ning materjalid võimaldavad tõsta temperatuuri ülekande efektiivsust ning lühendada töötlemise aega ja energiakulu. Töötlemise aja vähendamine võimaldab omakorda vähendada mõju toitainetele, näiteks mõju suhkrutele, rasvadele, valkudele ja mineraalainetele on minimaalne,“ kummutas Kuldjärv inimeste hirme, mis on seotud kõrget temperatuuri saanud toitudega.

„Lisaks on pika säilivuse puhul oluline aspekt toidu raiskamise vähendamisel, sest aasta jooksul maailmas äravisatav 1,3 miljardit tonni toitu on tõsine probleem.“

Põltsamaa Topz! sarjast leiab tomatise minestroone, tummise seljanka, mahlase kana-karri ja eheda pasta bolognese. Eesti peakokkade retseptide järgi valminud supid ja praed on valmistatud kodumaisest lihast ja köögiviljast kunstlikke lisa- ja säilitusaineid kasutamata Orkla Eesti Põltsamaa tehases.

Toidu valmistamiseks kasutatakse olemasolevaid tootmisliine, uude pakkeliini investeeriti 200 000 eurot.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga