Tooraine ootab..
Foto: Raivo Siimer

Raivo Siimer -mereandidest võlutud

Raivo Siimer elab Murastes, mere vahetus läheduses. Võimalik, et just see on asjaolu, mis on viinud teda köögile ja kokandusele üha lähemale, ja seda just mere poolt pakutava osas.

Süüa on Raivo Siimer enda sõnul alati teha armastanud, ent sügavam suhe köögi ja kokakunstiga sai mehel alguse alles kuus-seitse aastat tagasi. “Enamasti toimetan köögis ikka nädalavahetustel,” ütleb Raivo.

“Siis on lihtsalt aega ja on ka, kellele teha,” lisab ta muigamisi.

Mereannisupp

Kohe kindlasti on oma mõju olnud Raivo vanemal pojal, kes peab juhtumisi koka ametit. “Eks tema on mind vaikselt, kuid kindlakäeliselt kokanduse poole suunanud,” muigab mees.

Igapäevaselt on Raivo ametis tervishoius ning koolitusvaldkonnas ning kummastki neist pole tal seni tulnud mõttesse loobuda. “Tõsi, kannapöörde tegemist ja päriselt kokandusse suundumist pole ma kaalunud, jään ikka oma liistude juurde,” lausub ta.

Kaotatud tööriistad…

“Kuigi, vahest on olnud mõtteid, et äkki teeks miski kodurestorani laadse koha… Aga see siiski natuke utoopiline,” arutleb ta. Kuid kes teab!

Homaar täies hiilguses…

Raivo peab metsa ja mere lähedust oma elus ääretult suure kaaluga asjaoluks, mida iga päev teadlikult hindab ja teadvustab.

Kala sööjat ootamas. Autor: Raivo Siimer.

Inspiratsiooni saab Raivo tavaliselt televiisorist. “Kui keegi miskit kokkab ja valmistab, jääb ikka pilk peale ja tekib spontaanselt ka endal tahtmine järgi teha. Tuleb tunnistada, et enamasti on ka õnnestunud,” tõdeb ta.

Viimati õnnestus tal kreembrülee. “Ostsin nõud, gaasipõleti ja hakkasin proovima, ja kukkus välja küll!”

Lemmikud on Raivo jaoks aga siiski mereannid. “Enim muidugi sinimerekarbid veini-koore kastmes,” lausub ta.

Sinimerekarbid veini-koorekastmes

Argipäevaõhtud ei ole Raivo sõnul päris kokkamiseks loodud ja nii sööb ta õhtuti midagi niisugust, millele ei kulu kaua aega. “Toiduained ostan enamasti ikka poest, mereande käin aga spetsiaalselt ühest hulgifirmast ostmas,” kostab Raivo, kes kasvatab ise kodusel aknalaual ka maitsetaimi.

Raivo Siimeri kodune maitsetaimepeenar

“No korteris pole enamat seni proovinud,” lausub ta.

Veel meeldib Raivole seenel käia. “Sügiseti kulub metsaskäimistele ja hilisemale seentega möllamisele ikka üsna mitmeid nädalavahetusi,” tõdeb ta.

Magustoite pole Raivo seni kuigipalju teinud. “Kuigi, jah, nüüd on see kreembrülee mul ju käpas,” kostab ta taas muigamisi.

Sageli teeb mees süüa ka sõpradele, kui külalisi oodata ning kogu menüü on siis tervenisti tema välja mõelda.

Iluvõlu. Ikka Raivo Siimer kodune kokakunst.

Ise ilu tegija!

Sinimerekarpidele kuulub tema suurim lugupidamine seni. Liha kõrvale kuulub Raivo puhul enamasti punase veini-kirsikaste.