Rakvere LK tootmisdirektor Meelis Pihlak
Foto: Vallo Kruuser

Rakvere LK tootmisdirektor Meelis Pihlak: meie uus küpsetusliin on praegu Baltikumis ainuke

HKScan Estonia avas eile pidulikult Rakvere lihatööstuse äsjavalminud laienduse. Tegemist on selle aasta suurima investeeringuga Eesti toiduainetööstuste seas. Ehemaitse.ee usutles sel puhul Rakvere LK tootmisdirektorit Meelis Pihlakut.

Tegemist on väga mastaapse investeeringuga. Mis on selle laiem eesmärk?

Tõsi, see on mastaapne ettevõtmine. Tervelt kaheksa miljoni euro suurune investeering annab ettevõttele võimekuse toota efektiivsemalt, keskkonnasäästlikumalt ja tuua turule innovaatilisi uudistooteid.

Hakklihast valmistoodete turg kasvab Euroopas 10% aastas ning uus küpsetus- ja pakendamistehnoloogia võimaldab Rakvere lihatööstuse toodangut eksportida nii Baltikumi kui ka kaugemale.

Kui pikalt planeeritakse Rakvere masti tootmisettevõttes sedavõrd mahukat investeeringut nagu täna avatud uus tootmisüksus seda on? Millal tööga alustasite?

Täiesti nõus, see on meie jaoks väga suur investeering ja sellise projekti peale mõttest teostuseni kulub ikka paar aastat ära.

Uus tehnoloogia võimaldab teha väga erinevaid tooteid võrreldes seni kasutusel olnud tehnoloogiaga. Pildil maaeluminister ning Rakvere LK tootmisdirektor uut üksust pidulikult avamas.

Tõsisem töö projekti meeskonnaga algas 2018 jaanuaris, pärast ettevõtte nõukogu heakskiitu projektile.

Kirjeldage palun kogu hankeprotsessi võimalikult avatult ja selgelt ning avage veidi ka tagamaid – mis on seadmete valikul määravaim argument, kui suur oli Rakvere poolt n-ö otsustajate grupp?

Eks aja jooksul on tekkinud arusaamine võimalikest lahendustest ja tarnijatest kellega koostööst mõelda. Näiteks küpsetusliini osas oli meil neli võimalikku tarnijat, kellega alustasime läbirääkimisi ja tegime ka tootmiskatsetusi (nende katselaboris).

Rakvere lihatööstuse äsjavalminud laienduse avaüritus, külalised teel pidulikule lintide läbilõikamisele uues tootmisüksuses.

Nagu ikka, on ka siin hinna ja kvaliteedi suhe määrav, kuigi antud projektis oli kvaliteedi osa olulisim, ehk siis kui hästi ühe või teise võimaliku tarnija tehnoloogia meie toote arenduse ideede ja mõtetega toimis.

Kas antud seadmed on täiesti uued ja “otse tehasest”? Kui palju on neid seadmeid, mida olete ostnud n-ö “second handina“, nt paar-kolm aastat kasutatuna, või ei olegi sellist pretsedenti?

Jah, selles projektis on kõik uued seadmed, mis on arvestavad meie vajadusi.

Kui palju on üldse maailmas taolisel tasemel seadmete tootjaid, kelle seast ülepea valikut teha on? Kui suur on Teie hinnangul nende seadmetootjate taseme erisus või pigem ei leidugi tänases maailmas selles valdkonas n-ö kehvema kauba pakkujaid?

Arvestatavaid tarnijaid võiks nimetada vast kuus-seitse tootjat, kes näiteks küpsetusliine toodavad. Tase on küll erinev, aga alternatiivid on olemas.

Kas oletan õigesti, kui pakun, et seadmetootja valmistab igale tehasele seadmed vastavalt tootja spetsiifikale, so ei ole võimalik osta mingil kujul “valmis komplekti” mingi tootegrupi tootmise jaoks?

Nii ja naa, tavaliselt teeb asja keeruliseks erinevate toodete hulk mida soovitakse liiniga toota. Suurematel turgudel ollakse rohkem spetsialiseerunud ja toodetakse suuri partiisid ja erinevate toodete hulk on väike.

Meie turu väiksus seab omad piirid ja pigem teeme palju erinevaid tooteid. Ehk siis tootmine peab olema võimalikult paindlik.

Kes ja kuidas paneb seadmed tellija juures kohapeal kokku ja kes vastutab, et kõik toimiks laitmatult ja töötajad tootmises ei peaks kartma, et kuskilt miski “kaane pealt ära viskab”?
Seadmete paigaldamine on üldjuhul tarnija töö. Sellele eelneb FAT (Factory Acceptance Test) tarnija tehases tellija esindajate juures olekul, seda enne seadmete tarnimist ja SAT (Site Acceptance Test) tellija juures.

Kui palju on mujal maailmas praegu samal tasandil / samas kvaliteediklassis tootmisliine?

Täpset arvu on keeruline öelda aga maailmas taolisi liine ikka leidub. Tõsi küll, Baltikumis teadaolevalt sellist küpsetusliini teist ei ole.

Rakvere LK tootmisdirektor Meelis Pihlak, maaeluminister Mart Järvik ning HKScan Estonia juht Anne Mere uue üksuse avamisel.

Millistest aastatest (suures piires) pärinevad ülejäänud HKScan tootmisliinid ja -seadmed, seda nii Rakveres kui Tallegg-is?

See on vägagi erinev ja aastate jooksul oleme seadmeparki ka omajagu uuendanud.

Mis on uue tootmisliini suurim eelis lisaks mainitud energiasäästlikkusele, mida kõike sellega toota annab ning millisestest mahtudest saame rääkida?

Isiklikult arvan, et uus tehnoloogia annab meie toote arendusele uue hingamise, see võimaldab teha ikka väga erinevaid tooteid võrreldes seni kasutusel olnud tehnoloogiaga. 

Näiteks kõikvõimalikke kotlette, pihve, nagitsaid ning palju muud. Ootused on kõrged ning loodame, et investeering aitab meil konkurentsis püsida!