Aasta kokk 2019 tiitli pälvis Cätlyn Priks restoranist Juur.
Foto: Lauri Laan

Saame tuttavaks – aasta kokk 2019 Cätlyn Priks

Cätlyn Priks koos noorkoka 2019, õpetaja Diane ja peakoka Kaidoga.

Eesti Peakokkade Ühenduse poolt korraldatud kokkade võistlusel pälvis aasta kokk 2019 tiitli Cätlyn Priks (21) restoranist Juur. Ehemaitse.ee tegi temaga intervjuu Tallinna Toidumessil, kus üritus toimus.

Kuidas ristus Sinu tee kokandusega?

Võib öelda, et minu tee kokandusega ristus põhikoolis, täpsemalt seitsmendas klassis, kui osalesin koos klassiõdedega mahetoidu päeval, kus pidime valmistama pearoa ja magustoidu. Kõik see juhtus õigel ajal, õiges kohas ning õigete inimestega.

Milliseid emotsioone aasta koka tiitel tekitab ja kuidas see Sinu karjääri võib mõjutada?

Tunnistan, et tunded on segased – harjumine võtab veel aega. Ma ei oska ennustada, kui palju see karjääri mõjutab, aga tõenäoliselt tuleb tiitel kasuks.

Kirjelda oma võistlusnädalat ja -päeva: kes olid Sinu suurimad toetajad, kui palju öösel puhata said ning kui suur oli emotsionaalne pinge?

Väga palju aitasid peakokk Kaido Metsa, minu ema Margot ja mu õpetaja Diane Sarapuu-Kelder. Samuti toetasid mind nii kolleegid, pere, sõbrad kui ka endised töö- ja klassikaaslased. 

Foto: Andres Raudjalg.  Tallinn Restaurant Week avaüritus Raekoja platsil.

Nädal oli kaootiline, magasin öösel keskmiselt kolm tundi ja tööl oli väga kiire. Vabal ajal üritasin harjutada, aga kuidagi poolikult, nii et ajaliselt ma ei olnud kuigi kindel, kas üldse jõuan, sest polnud korralikult proovinud.

Emotsionaalselt elan ma selliseid asju väga raskelt läbi, sest sisimas tahaks ju ikka, et kõik läheks parimal viisil ning saavutaksin esikoha. 

Päev enne võistlust käisime messikeskuses mu töövahendeid ära viimas. Kui võistlusruumi sisenesin, kuulsin, kuidas üle messikeskuse kajab minu enda hääl, ekraanilt paistmas aasta koka tutvustusvideo, kus hetkel näidati just mind.

See oli ilmselt esimene kord, kui mulle jõudis kohale, et osalen võistlusel ja väike närv tuli sisse. Võistluspäev algas rahulikult – võtsime peale toorainekasti ning sõitsime töökaaslase Kätliniga messikeskusse Reketi laulu “Võit” kuulates.

Esimene tund läks samuti rahulikult, ent võistluse ajal sain järsku aru, et olen ajahädas.

Kalaroog tuli kenasti välja ja jäin tagasi vaadates sellega rahule. Vahepeal torkasin kogemata vispli traadiga kätte, see ehmatas korraks.

Mu ema, kes pealtvaatajana kõike jälgis, mõtles endamisi, et mis nüüd siis juhtus. Kalaroa ajal pidin valmis tegema ka liha ning selgus, et olin ainuke võistleja, kes selle valmistamisega õigel ajal alustanud ei olnud.

Foto: Lauri Laan.  Cätlyn Priksi pearoog – lihavaagen.

Lihakandik tuli väga hästi välja, olin selle välimusega igati rahul ning koristades oli esialgne suur pinge läinud. Mäletan, et viisin prügi välja, tegin ühe korraliku rõõmuhuike ja hingasin värsket õhku.

Kala fileerimise auhind messikeskuses tuli mulle väga suure üllatusena, kuna olin tuura oma elu jooksul vaid kahel korral enne võistlust fileerinud.

Kolmanda koha saajat pidasin tema roa välimuse tõttu suurimaks konkurendiks. Tema rahulik ja korrektne olek kõrvalboksis tekitas minus võistluse ajal ärevust.

Kui teine koht sai välja kuulutatud, astusin viivuks sammu kõrvale, et näha peakoka Kaido nägu. Meie mõlema pilgus oli suur ärevus, et kas tõesti?!

Õhtujuht hoidis korralikult pinget ning sel hetkel, kui ta minu nime ütles, kasvas ärevus nii suureks, et mäletan vaid seda, et kala-karikas oli megaraske.

Järgmisel hetkel võtsin vastu õnnitlusi, kuigi endale polnud veel päris kohale jõudnud, mis juhtus. Ning siis järsku öeldi, et mõne tunni pärast pean ETV saates “Terevisioon” võidu puhul süüa tegema.

Mis lisaks aule ja kuulsusele aasta koka tiitliga kaasnes?

Sain väga palju kiidusõnu ja kingitusi. Kui loodad, et pärast võistlust on pingelangus, siis võiduga tuleb seda pinget hoopis juurde..

Eesti Peakokkade Ühendus kinkis mulle preemiareisi Prantusmaale, Lyoni kus sain tutvuda Paul Bocuse instituudi ja restoraniga ning prantslaste toidukultuuriga.

Kui kaua oled nüüdseks toiduvalmistamisega tegelenud?

Kodus olen toiduvalmistamisega tgelenud väga pikka aega. Töötanud olen selles valdkonnas neli aastat.

Millistes toidukohtades oled seni töötanud?

Aastatel 2015-2018 töötasin kooli kõrvalt Cafe Lyon-is. 2018. aasta suvel tõusin kõrgustesse Dinner in the Sky-ga Tallinnas, Helsingis ja Viinis. Sel aastal olen töötanud restorains Nomad ja Urban bar. Juulikuust kokkan restoranis Juur.

Olen käinud veel praktikal Soomes ja Sitsiilias ning kooli ajal praktiseerisin restoranides Konrad ja Tchaikovsky.

Mis Sind kõige rohkem inspireerib?

Mind inspireerivad kõige rohkem inimesed mu ümber.

Foto: Eesti Peakokkade Ühendus – Emotsionaalne hetk Tallinna Toidumessilt FoodFair, peale Noorkokk 2019 ja Aasta Kokk 2019 valimist.

Kust Sa pärit oled? Kas Sinu lapsepõlvekodus armastati  süüa teha ja kes oli Su suurim õpetaja koduses köögis? Mis oli lemmiktoit lapsena ja milline on nüüd?

Olen pärit Tallinnast, Kopli kandist. Iga päev oli ikka soe toit laual. Kuna ma lasteaias ei käinud, siis aitasin emal süüa teha. Suurimad õpetajad olid ema, vanaema ja onu.

Lapsepõlves sõime hommikuti õe ja vennaga iga päev kakao-manna putru. Nüüd polegi enam kindlat lemmikut, kõik oleneb isust ja tujust.

Kirjelda oma hommikuid – kuidas emotsionaalselt ja füüsiliselt tööpäevaks valmistud?

Kuna saan töökaaslastega väga hästi läbi, siis lähen tööle rõõmuga, kuidagi eriliselt end hommikuti häälestama ei pea.

Foto: Lauri Laan – Cätlyni valmistatud kalaroog.

Kirjelda oma praeguseid tööpäevi – mis kell ärkad, mida hommikuks sööd ja mis ajal pead tööl stardivalmis olema?

Tööpäevad algavad enamasti kell 9. Ärkan kell 7 ja hommikusöök oleneb päevast. Kuna mul on raske ärgata, siis ergutav kohv kuulub kindlasti mu hommikumenüüsse. Mulle meeldib kiiresti röstleiba teha või hommikuhelbeid süüa ning kui aega rohkem, siis ka putru keeta. 

Millised toidud on Su lemmikud?

Pereringis on mu lemmik klassikaline äädika marinaadis šašlõkk. Väljas söömas käies eelisan keskmiselt küpsetud – medium rare – steiki. Kodus teen enamasti lihavaba toitu.

Mis Sulle enim energiat annab?

Energiat annab muusika, see on mulle väga oluline nii tööl, seltskonnas kui ka üksi mõtteid mõlgutades.

Mis Sulle elus tähtis on ning millises suunas liigud?

Inimsuhted on mulle väga tähtsad – need mõjutavad kõike muud. Ma ei oska eriti ette mõelda, sest lõpuks läheb ikka kõik nii nagu läheb. Poleks pool aastat või isegi kolm kuud tagasi arvanud, et olen sellise tunnustuse saavutanud. 

Mis teeb ühest heast kokast meisterkoka ja lihtsalt heast toidust ülihea?

Eks meil kõigil ole paremaid ja halvemaid aegu, kuid kõige olulisim on tegutseda kirega. Tee seda mida oskad, ära mõtle asju keeruliseks. Lihtsuses peitub võlu. 

Kuidas suhtud maitseainetesse? Kas eelistad ühte domineerivat maitseainet või palju erinevaid?

Kasutan enamasti soola, pipart ja äädikat. Mõnel päeval kasutan kõiki võimalikke maitseaineid, eriti meeldivad mulle aasiapärased kastmed.

Kust hangite toorainet oma restoranitöös?

Tooraine hangime erineval viisil: käime ise korjamas marju ja seeni ning teeme koostööd kohalike talunikega.

Mis on Sinu firmaroog?

Minu firmaroog on hapupiimajäätist pastinaagi ja sidruni makroonidega. Samuti mereannipasta, eriti pärast seda, kui mulle jõuludeks pastamasin kingiti.

Kas Sulle meeldib väljas söömas käia?

Mulle väga meeldib väljas süüa ja näha mida teised kohad pakuvad, aga kahjuks ei ole mul selleks eriti aega.

Kui tihti kodus sõpradele süüa teed ja mida nad Sinult sellistel puhkudel enim ootavad?

Pakun sõpradele väga harva kodus süüa, peamiselt sünnipäevadel ja jõuluajal. Oodatakse lihtsaid asju, näiteks nuudlirooga ja pitsat, aga ma muudan selle kogemuse tõeliseks naudinguks.

Kuidas suhtud alkoholi – millist jooki eelistad?

Suhtun hästi. Kindlat lemmikut pole, aga väga meeldivad kuiv valge vein ja marjane punane. Olen ka suur õllesõber, armastan proovida erinevaid käsitööõllesid.

Mida viimati lugesid – oli see seotud toidu või millegi muuga?

Lugesin viimati oma esimest intervjuud –  https://www.teeninduskool.ee/?p=5146

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga