Pildil Saaremaa Ehtne toode 2019.a. kalateemalisel turupäeval pakutud „Kunksmoori hommikuamps“, kus kasutati peaasjalikult Saaremaa kohalike tootjate tooraineid. Pildil olev toode ja retsept on Kaljas Hoppeti kapten/kokk Pekka Rooväli poolt valmistatud EHTNE Kala Turupäevaks.
Foto: Saare Ehtne

“Saaremaa Ehtne Toode” ja tippkokk Alar Aksalu: Eesti toit on meri, mets ja maa!

Ehemaitse.ee jätkab lugude sarjaga “Mis on ehe Eesti maitse?”. Seekord vastab Ehemaitse.ee küsimustele koostöös märgisega “Saaremaa Ehtne Toode” tippkokk Alar Aksalu.

Kui suuremal osal rahvastest on olemas n-ö rahvustoit ning teada-tuntud, nimelt seda maad iseloomustavad road, siis mis Sinule Eesti toidule mõeldes esmalt meenub?

Rahvustoit on minu silmis Eesti aastaegadele autentsed/omased kasvavad ja valmivad toidud, seda kõikjal Eesti piirkondades.

Eesti on küll väike, aga oleme oma toidulaualt väga rikkad. Igal maakonnal on oma rahvustoidud ja omapärased toidulauad. Mina tajungi, et meid iseloomustavad järgmised Eesti Toidud:

Talvel: lihapraed, veretoidud, sült, hapukapsas, mädarõigas, sinep, kõrvits, piparkoogid, küpsetised, tummisem õlu ehk tumedad õlled. N-ö talutoidud pikkadeks talvepäevadeks. Kui ruumid vajavad kütmist, ajastatakse ka toiduvalmistamine samale ajale.

Roheline Kevad: Kindlasti minu lemmik aastaaeg. Tärkavad looduse rohelised varad ja saadused peenralt ja metsast/aasalt. Suur lemmik on mulle Karulauk, sibulapealsed, murulauk, hapuoblikas, naat, nõges, kuusevõrsed.

Kevade kuulataja Merelt on meie rahvuskala Räim erinevates poosides. Värskelt praetud, kiirvürtsina varajase kartuliga, suitsuräim. Kasemahl & Vahtramahl mis on hakanud ka poelettidele tulema erinevate maitsetega ja hapendatult.

Ei tasuks unustada ka meie vääriskala SIIGA. Kergelt soolatud & kohe tarbimiseks, lihtsalt imeline!

Suvel: Minu lemmikud on värsked marjad. Kindlasti vanaema peenralt maasikad ja aasa äärest metsmaasikad. Jooksvalt terve suve läbi on minu külmkapis ja sügavkülmas ka talvekuudeks järgmised marjad: mustikad, murakad, vaarikad, punased, valged & mustad sõstrad, tikrid, põldmarjad.

Suvine Suitsukala, noored porgandid-peedid ehk siis enda aiaviljad, Varajane kartul ja kukeseene kaste värske või soolatud väikse kurgiga, hindamatu maitsepomm.

Sügis: Minule hullult meeldib konserveerida & marineerida talveks. Aastatega on väljakujunenud lemmikud.

Suve lõppedes pohlad, et juba talvel pohlakastet teha verivorstile & -käkile.Seeni marineerida ja kuivatada. Kuivatatud kala vakumeeerida.

Kui mõtled oma välismaalastest sõprade või tuttavate peale – mis neile on Eestis olles enim meeldinud, mida oled neile pakkunud?

Välismaalstele Hiinast Pariisini on enim üllatust toonud meie mustikad, mis on lillad, aga muu maailm tunneb ainult kultuurmustikaid. See värv ja maitse jääb nendele pikaks meelde.

Kindlasti kohukesed on olnud lemmikud. Suitsukala on ka selline, mida mujal maailmas ei kohta, nagu meie seda teeme. Ulukiliha toidud ja meie alkohol.

Käsitöö õunasiider, Tankeri „Sauna Session“ õlu (kaselehtedega maitsestatud), käsitöö džinnid.

Kuidas on lood Sinu kodus – kas eelistad koduseid roogi, mida enim valmistad, mis neist enim seondub Eesti toidu, Eesti köögiga?

Talvel on meie toidulaual pearoogadest au sees Seapraad ja toortatar, samuti erinevad supid.

Suvel grillitud lihad ja suitsukala. Lõkkel valmistatud kala on viimaste suvede hitt. Kas siis värske haug või meriforelli filee lüüa naelaga õunapuu plangule ja küpsetada lõkke kõrval püstiselt.

Varajane kartul, kukeseene soust, värsked soolakurgid on samuti minu ajatud lemmikud. Nendest ei saa kõht kunagi täis.

Kui külastad toidukaupluseid, kas Sinu pilk peatub esmalt kodumaistel toodetel või ei ole sellel Sinu jaoks suurt kaalu?

Kuna ma teen paljude kohalike & Eesti tootjatega koostööd ja annan soovitusi vastavalt hooajale, siis oleks patt osta välismaist kaupa.

Toeta ja Eelista ikka Eestimaist!

Kuidas Sulle tundub, kas Eestis on piisavalt Eesti toitu pakkuvaid toidukohti, nii restorane kui kohvikuid kui ka catering ettevõtteid? Kas neid peaks enam olema?

Eesti toidu pakkujaid pole kunagi palju. Pigem on Fusion-tüüpi kohti palju, kus Eesti toit on kombineeritud välismaa toiduga, kuna horeca-sektoris vaadatakse  ikka hinda.

Siinkohal tuleb vaadata Riigi poole. Et meie toit odavam oleks, tuleb makse maha võtta. Kui tooraine on odavam, tuleb ka ainult Eesti toorainega restorane rohkem.

See on juba n-ö habemega teema. Kohalik toit on kallis, aga see ei ole talunike ega tootjate süü. Kui maksud makstud, siis saia peale tahaks ju vorsti ka.

Seega praegu on see keeruline. Puhas Eesti Toit peaks olema meie kaubamärk.

Kui vaatad kodumaist toitu pakkuvaid toidukohti, siis millised neist on pakkunud Sulle ehedaimat Eesti toidu elamust?

Neid on palju. Kõige meeldejäävamad ja 100% kohaliku toidu parimad elamused on olnud: Olde Hansa, Leib Resto, Restoran Ö.

Kas arvad, et meil räägitakse piisavalt Eesti toidust, on see piisaval määral au sees?

Räägitakse küll, aga mitte piisavalt. Tore on vaadata et viimase viie aastaga on see läinud paremuse poole.

Palun lõpeta lause: “Eesti toit on…”

“Eesti toit on meri, mets ja maa”. Ärgem võtkem metsi maha! 🙂 Muidu kaob üks eluks väga tähtis osa ka meie toidukultuurist. Eludest rääkimata.

Lisatud pildil on “Saaremaa Ehtne Toode”  2019. aasta kalateemalisel turupäeval pakutud „Kunksmoori hommikuamps“, kus kasutati peaasjalikult Saaremaa kohalike tootjate tooraineid. Antud retsept on Kaljas Hoppeti kapten/koka Pekka Rooväli looming.

Kunksmoori hommikuamps

Pähkla külmsuitsuforell

Ideafarmi mustika palsam brändiga

Rautsi Talu minitomatid

Saare smetana koos Nögese peedipulbriga

Kohvik Nögese leib

Rooma salat, Lollo Rosso

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga