Priileiva tooted on tänu ülimadalale süsivesikusisaldusele vägagi sobilikud diabeetikutele.
Foto: Priileib

Saue valla pagaritootja Priileib alustas leivatootmist puhtalt oma vajadusest

Saue vallas Laagris gluteeni- ja laktoosivabu ning teraviljajahu kasutamata pagaritooteid valmistav Priileib sai alguse oma vajadusest. Tooted sobivad hästi diabeetikutele ja gluteenitalumatusega inimestele.

Ettevõtte asutaja Ain Kabali sõnul sai tegevus alguse 2015. aastal, enne seda küpsetas ta paar aastat jahuvabu leibu kodus kahe tavalise elektriahjuga.

„Ühel hetkel hakati leibu ostma sellises koguses, et koduahjude võimsusest jäi puudu ja naine kippus kurjaks kätte minema, sest hoolimata pagari hoolikusest jätkus toorainet põrandale, kapipealsetele ja mujalegi,” räägib Kabal.

Nii sai tehtud otsus, et tootmine kolitakse kodunt välja. Heade inimeste abiga leiduski valmis tootmisvõimalus Laagri alevikus, kus asutakse siiani.

Foto: Priilleib
Chedar chilliga

Uues hoones laiendati ka tootevalikut saiade, soolaste ja magusate küpsiste, kuklite ning muu gluteeni- ja laktoosivaba kraamiga.

„Nime saamiseks kuulutasime välja nimevõistluse ning parim lühike ja tabav nimi tuli võitjaks. Selle pakkus välja minu klassiõde Tiina, kes peab eriti lugu Tatrikust, seda tänase päevani,“ jutustab Kabal.

Leib on traditsioon, tervislik ja asendamatu

„Alustasime leivast. Meil endal oli vaja leiba, mis oleks eriti madala süsivesikusisaldusega ja selle me tegimegi. Õige pea muutsime pooled leivad gluteenivabadeks, laktoosita on nad niikuinii,“ jätkab Kabal.

Leib on traditsioon eesti toidulaual ning samas on hästi ja headest toorainetest tehtud leib tervislik ja oma kompaktsuses isegi asendamatu, usub Kabal. Leib on mehe sõnul ka igapäevane toit, mitte haruldane eksootiline külaline toidulaual.

Foto: Priileib                                                                                          Mandlikreeker

„Diabeetik, tsöliaakiat põdev inimene, laktoosita toitu eelistav ning teravilju vältiv isik oskab meie toodetest lugu pidada. Tõsi, meie leib ei säili igavesti nagu välismaised keeksid, aga säilitusaineid ei luba arusaam toidu tervislikest omadustest leivale lisada,“ selgitab Kabal.

Praegu piisab kahest pagarist

Priileiva meeskond on väike ja praegu saadakse hakkama kahe pagariga. Kui hädaolukord lõpeb ja tellimuste mahud taastuvad, tekib Kabali sõnul vajadus kolmanda pagari järele. Kabal ise korraldab ettevõtte tegevust ja autojuht toimetab tellimused sihtkohtadesse.

Teraviljajahuta, gluteenivaba ja laktoosivaba

„Oleme nišitootjad, vist ainsad Eestis, kes ei kasuta pagaritööstuses teraviljajahusid. Meie tooted on tänu ülimadalale süsivesikusisaldusele (võrreldes tavaliste pagaritoodetega) vägagi sobilikud diabeetikutele (oleme ise abikaasaga diabeetikud),“ räägib Kabal.

Gluteenivabad tooted on Kabali sõnul hästi vastu võetud gluteenitundlike ja tsöliaakiat põdevate inimeste poolt. Laktoosivabadus pole samuti vähetähtis.

Foto: Priileib
Näkileivad

Gluteenita pagaritooteid saab tema sõnul muidugi teha gluteenita teraviljajahudest, kuid siis jäävad saavutamata madal süsivesikusisaldus ja toidu maksimaalselt head terviseomadused. “Eesti Tsöliaakia Selts on Priileiva gluteenita tooted oma kodulehel ära märkinud,” märgib Kabal.

Kabali sõnul jääb Priileib kindlasti põhimõtete juurde, et toit olgu tervislik ja madala süsivesikusisaldusega. Priileiva toodetest vaid kolm sisaldab vähesel määral gluteeni, ülejäänud on kõik gluteenita. Sellele jäädakse kindlaks.

Priileiva „leivanumber“ on Kabali sõnul Tatrik, mis on tootmises juba seitse aastat. Küpsistest hetkel Valeri ja Olümpia, soolastest suupistetest tšedariküpsised tšilliga.

Tihedamatel päevadel valmib sadu tooteid

Priileiva tootmine asub Laagri keskuses Laagri Leivatoas. Tootmismahtu ei anna Kabali sõnul veel tonnides mõõta, tihedamatel päevadel tehakse siiski sadu leivatooteid.

Foto: Priileib
Olümpia küpsised

Mulluseks suurimaks saavutuseks loeb Kabal, et Priileiva toodete müüki alustas Biomarket.

„See on hea koht, kuhu meie jahuvabad tooted sobivad nagu rusikas silmaauku,“ kinnitab Kabal.

Kedagi kriisi tõttu koondama ei pidanud

„Mõne kaubandusketi lõikes langes meie toodete müük kordi. Samas ulatas abikäe Selver, mis laiendas oluliselt meie toodete sortimenti oma poodides. Sestap me kedagi koondama ei pidanud, töötajatele on palgad makstud. Kahjuks riigipoolsed toetusmeetmed meile ei laienenud, ilmselt saame siiski veel suhteliselt hästi hakkama,“ ütleb Kabal.

Kaasamüük tootmisest tuli viiruse tõttu aga siiski seisma panna, piirduti vaid müügiga hulgiostjatele. Tootmist ei pidanud Kabali sõnul ümber korraldama, kui siis vaid sedavõrd, et vähendada inimkontakte tooraine tarnijatega.

Foto: Priileib
Valeri küpsis

Väga teadliku fookusega turundus

Priileiva klientuur kasvab Kabali sõnul iseenesest iga aastaga, vaatamata tervislike eluviiside harrastamise kasvule.

„Gluteenitundlikke ja diabeetikuid tuleb pidevalt juurde, kuid see ei tähenda, et meil poleks vaja oma toodete häid omadusi tutvustada. Piiratud eelarvega ei saa me teha massturundust, iga liigutus on hoolega läbi mõeldud ja seletame oma toodete omaduste sobivust tervisemuredega inimestele,“ räägib Kabal.

Pigem vähem, aga paremat

„Elu läheb edasi, selles pole kahtlust. Peab vaatama, mida suhu pista – olgu parem vähem, kuid kvaliteetsem kraam,“ on Kabal veendunud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga