Karulauk on üks esimesi kevadekuulutajaid. Foto: Kodurestoran MerMer

Selle kevade esimene karulauguga quiche

Kevad annab oma saabumisest märku mitmel moel. Üks meelierutavamaid, samas kodusemaid märke tema kohalolust on maapõuest väljapiiluv karulauk. Merrit Kiho pistab kevadeti esimesed võrsed kohe naksti pirukasse. 

Kui kodurestorani MerMer perenaine Merrit Kiho ütles abikaasa Jaanile, et on aeg oma karulaugukasvandus üle kontrollida, muigas too skeptiliselt, et sel külmal kevadel laugukeste lootust küll veel pole.

Merrit aga ei jätnud jonni ja nii tehtigi tiir karulaugumäele. Esiti kohtuti suure hundiga, kes hiilides külaliste autot piiluma tuli.

“Polnud ta miski kuri hunt, vaid tavaline eakas sõbralik hundikoer. Saades aru, et sealtpoolt ohtu pole, traavisingi oma salakohta,” jutustab Merrit kavalal ilmel.

Tee pealt esimene pilk andis mõista, et vist on õigus kaasal, aga naine ei jätnud jonni. “Ukerdasin kaugemale, sooja lohu poole ja seal nad olidki! Osa küll pisukesed kui hiirekõrvad, mõned aga päris kopsakad. Ja nii ma ettevaatlikult, et taime juuri mitte välja kiskuda, neid noppima asusingi,” kirjeldab Merrit.

Juba noppimise ajal kangastus talle silme ette eesootav õhtusöök. Eelmise päeva grillimisest oli mõnusat suitsumaitselist seakaelakarbonaadi ja külmkapis teadis Merrit leiduvat pisut vahukoort, kodujuustu ja riivitud parmesani.

“Kui pood kohe üle tee pole, tuleb fantaasia lendama panna ja teha toit sellest, mida külmast või sahvrist leida!”

Vaja läheb:

Põhi:

  • 160g (3dl) täistera rukkijahu;
  • 120g külma võid;
  • 2spl viina

 

Täidis:

  • 500g grillliha (võib kasutada muidugi sinki, peekonit);
  • 70g karulauku;
  • 4 suurt muna;
  • 1,5dl vahukoort;
  • 70g riivitud parmesani;
  • 240g kodujuustu;
  • soola;
  • musta pipart;
  • kirsstomateid

 

Tee nõnda:

Mõõda põhjaks jahu köögikombaini kaussi, tükeldas sekka või ja lase kombainil pisut möllata. Mõõda juurde viin ning sõtku taigen pallikeseks.

Mässi taigen seejärel toidukilesse ning pane pooleks tunniks külmkappi ootele.

Seejärel patsuta ta pirukavormi põhja ja äärtele kenasti õhukeselt laiali. Merrit kasutas pirukavormi, mille läbimõõt on 26cm.

Kuniks ahi kuumeneb, hoia põhja külmkapis. Kui kuumus on saavutanud 230 kraadi (pöördõhk), tõsta põhi külmast, augusta kahvliga ja jäta eelküpsema kümneks minutiks.

Sel ajal viiluta liha õhukesteks triipudeks, pane kaussi, haki enamus karulaugust ja sega läbi. Merrit lisas kaussi ka grillimislihast välja imbunud mahla.

Klopi munad vahukoore, soola ja pipraga lahti, lisa parmesan ja kodujuust ja sega läbi. Kata põhi liha ja karulaugu seguga, vala peale munavaht ning kaunista pooleks lõigatud kirsstomatite ja karulaugulehtedega.

Pane pirukas küpsema 200 kraadisesse ahju (pöördõhk) 40 minutiks.

Naudi tulemust!