Umbes viis tundi enne serveerimist tõsta kook sügavkülmast välja tavakülmkappi.
Foto: Hiie Järva

Šokolaadise põhjaga kohupiima-kirsi toorkook

Toitumisterapeut Hiie Järva on kujunemas arvestatavaks tordi- ja koogimeistriks. Seda nimelt toortortide ja -kookide vallas. Tema taaskordne hitt sisaldab ohtralt värskeid marju ja kohupiima ning on nii gluteeni- piimatoodetevaba ning selles ei ole lisatud suhkruid.

Vaja läheb:

Põhi:

2 dl erinevaid seemneid (näiteks linaseemned, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned, mooniseemned)

1 dl metsapähkleid või mandleid (või soovi korral mõnda muud pähklit)

50 g (toor)šokolaadi

50 g toortatart (eelnevalt üleöö leotatud ning seejärel ahjus röstitud)

1,5 dl rosinaid

1 spl kookosõli

Vahele:

viiludeks tükeldatud maasikaid (umbes 80 g)

Peale:

100 g toortatart (eelnevalt üleöö leotatud)

50 g India pähkleid

200 g kookospiima (full fat)

70 g datleid (eelnevalt üleöö leotatud)

4 tl (umbes) agar-agarit

100 g kirsse

Kaunistuseks:

mustikaid, maasikaid või muid hooajalisi marju

Tee nõnda:

Pane eelmisel õhtul likku toortatar, datlid ning India pähklid. Umbes 50 g toortatrast lao ahjuplaadile ning rösti 150 kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni tatar on natukene krõbe.

Pane purustajasse seemned, pähklid, šokolaad, röstitud toortatar, rosinad ning kookosõli. Purusta kuni on ühtlane segu, vajadusel lisa tilgake vett (et segu ühtlustuks).

Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning suru saadud segu küpsetusvormi põhjale ja pane vorm sügavkülma.

Seejärel viiluta maasikad ning lao kenasti maasikaviilud põhjale, pane vorm uuesti sügavkülma. Seejärel pane kannmikserisse leotatud ja loputatud ning kurnatud India pähklid, leotatud ja loputataud toortatar ja leotataud ja kurnatud datlid ning kookospiim.

Blenderda seni kuni mass on ühtlane. Pane segu kaussi. Sulata potis agar-agar ning sega seejärel segu hulka. Sega hästi ilusti ühtlaseks, seejärel sega sinna juurde kirsid (kompotikirsid).

Vala saadud segu sügavkülmast võetud põhjale, ning seejärel pane kook uuesti sügavkülma ja hoia seal üleöö. Umbes viis tundi enne serveerimist tõsta kook sügavkülmast välja tavakülmkappi.

Kaunista kook meelepäraste marjade, seemnete, pähklite või näiteks kookoshelvestega.

Julget katsetamist!