Pildil tiitli võitja Viinamärdi Talu peremees Denis koos päevajuht ja züriiliikme Joel Ostratiga.
Foto: Tartu Maitsed korraldustiim

„Tartu maitse 2019“ tiitel läks Viinamärdi Tallu, rahva lemmik on Zerna Ökotalu rukkileib

Nädalavahetusel toimunud Tartu toidu- ja veinifestivalil pakkus rahvale maitseelamusi üle 180 kodumaise suur- ja väiketootja. Lisaks maitsele valis Tartu linn endale ka veinid.

Lisaks olid festivalil esindatud ka veinikaupmehed, pop-up-restoranid ja kodukohvikud. Festivalikülastajatel oli võimalik kogeda nii klassikalisi maitseid kui uusi ja üllatavaid maitseelamusi.

Traditsioonide kohaselt valiti “Tartu maitse” 2019 ja Tartu linna veinid 2019 (valge, punane ja vahuvein).

“Tartu maitse” tiitlile konkureeris tänavu seitse kodumaist toodet. Tänavu valis “Tartu maitset” viieliikmeline žürii, kuhu kuulusid Tartu tippkokad Joel Ostrat, Henari Nõu, Lauri Ülenurm ja Urpo Reinthal ning Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanov, aga oma lemmiku sai endiselt valida ka rahvas.

„Tartu maitse 2019“ tiitli pälvis Viinamärdi Talu OÜ juust Pecorello Brillo ning rahva lemmikuks osutus Zerna Ökotalu rukkileib.

Lisaks Tartu parimale maitsele valiti ka linna veinid – punane, valge ja vahuvein. 6–7-liikmelised žüriid valisid võiduveinid pimedegusteerimise tulemusel.

Veinide puhul hindasid asjatundjad värvust, aroomi ja maitset. Vahuveinide kategooria võitis Tridens AS-i Desom Cremant de Luxembourg Brut Millesime, valgete veinide seast osutus võitjaks Wibe OÜ Quinta de Linhares Premium Vinho Verde ja punastest veinidest peeti parimaks AS Altia Eesti Ego bodegas El Goru, Jumilla, Hispaania.

“Tartu Maitse 2019” tiitlile kandideerisid järgmised tootjad, kes tutvustasid end nõnda:

1) Zerna ökotalu – rukkileib. Zerna Ökotalu on peretalu, kus põhitegevuseks on  teravilja kasvatus ning nendest mahejahu ja -helveste tootmine ja turustamine.

Tegemist on peretaluga, kus kõik tööd tehakse ära pereliikmete endi poolt. Konkursil „Tartu Maitse 2019“ osalev rukkileib on oma puhtast  toorainest perenaise sooja  südame ja osavate kätega valmistatud ehe eestimaine  toode.

Leivad küpsevad 25 kaupa taluköögi ahjus.
Zerna ökotalu on Põlvamaa „Rohelisema märgi“ ettevõte.

2) Krõbevahvel OÜ – meevahvel. Krõbevahvel osaleb tootega MEEVAHVEL.  Meevahvel on hea tuju ja sooja südamega koduköögis valmistatud maius. Vahvlid valmistab perenaine Leelo Mäesep.

3) Peipsi Kalamees OÜ – kalakonserv “Peipsi kohafilee tomatikastmes”. AS Peipsi  Kalamees asub Tartumaal, Peipsiääre vallas, Kolkja alevikus.

Perefirma  AS Peipsi Kalamees loodi 1996 aastal. AS Peipsi Kalamees on spetsialiseerunud kalapüügile Peipsi järvest, turustame nii värsket, külmutatud,fileeritud, kui ka  kiviahjus  valmistatud suitsukala.

2019 aastal alustasime oma firmas kalakonservide tootmist. Meie konservid on valmistatud kohalikust toorainest käsitööna ega  sisalda E-ained ega konservante.

“Peipsi kohafilee tomatikastmes” on valmistatud käsitööna,  sisaldab Peipsi  järvest meie poolt püütud kala, mis on fileeritud ja seejärel  praetud. Kohafilee on tomatikastmes, millele on lisatud naturaalsed maitseained.

Konserv on autoklaavitud.

4) BirchLagoon OÜ – kasemahl „Kasemünt“. Mahe Eesti kasemahl piparmündiga. Kasemünt on parim janukustutaja saunas, peale trenni või kuuma ilmaga. Sobib hästi ka tooniku asemele või mohjito tegemisel.

BirchLagoon OÜ on sertifitseeritud ökoloogilisest mahe kasemahlast trendijookide tootja, kelle toodetes on ürgset loodust ning meistrite puudutust.

Oleme kasvuambitsiooniga ja pühendunud pereettevõte, kes on tõestanud, et kasutades kaasaegseid tehnoloogilisi lahendusi ja häid partnereid on võimalik olematu töötajate arvuga toota kümneid tuhandeid liitreid kasemahla ja kasemahla jooke.

Meie BirchLagoonis oleme vahendajaks Sinu tervise ja Eestimaa looduse vahel. Meie eesmärgiks on tuua Sinuni ürgne ja imepärase maitsega eluvesi uues kuues.

Et pakkuda Sulle ainult parimat, oleme läbi käinud pika tee! Selle tõestuseks ja jookide kvaliteedi kinnituseks on kõik meie tegevused ning komponendid mahe sertifitseeritud ja kontrollitud Põllumajandusametis ning Veterinaar- ja toidulaboris.

Kõik meie tooted on 100% Eesti päritolu ega sisalda säilitusaineid. Ostad pudeli, toetad MTÜ Nähtamatud Loomad.

5) Rotaks Lihapood OÜ– lambaliha grillvorstid lambasooles. Meie vorstimeistrite rohkem kui poole aasta töö tulemusena on valminud täiusliku maitsebuketiga lambaliha grillvorst lambasooles, mis koosneb 100% lambalihast ja mis on maitsestatud naturaalsete maitseainetega (muskaatpähkel, must pipar ja kardemon).

Juhime tähelepanu veel sellele, et see toode on väga maitsev ahjusoojana! Selle vorstiga on nõnda, et kes korra proovib – see jälle seda osta soovib! 

6) Maitsete Majakas OÜ – soolakaramellikaste, konsistentsilt meenutab külmikust võetuna maa- või metspähklikreemi, tarbimis soovituseks on pannkoogid, suvised marjad, grillitud banaan ja jäätis. Rõhume vastutustundlikule tarbimisele.

7) Viinamärdi Talu – juust Pecorello Brillo. Tegemist on viis kuud laagerdunud lambajuustuga, mis on „veidi vintis“ sest osa laagerdumisajast veedab see juust punaveiniga niisutatud  viinamarjakestades.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul näitas tänavuse festivali rikkalik toidu- ja veinivalik, et festival on Eesti maitsete maastikul leidnud oma kindla koha.

“Rõõm on tõdeda, et eestlaste huvi hea toidu vastu on sedavõrd suur, et külastajaid oli nädalavahetusel rohkelt nii Tartu kesklinnas kui ka Tammelinna kodukohvikute päeval,” rääkis Klaas.

Tartu toidu- ja veinifestival toimus 2.–4. augustil Küüni tänaval ja parkides viiendat aastat, kolmandat aastat olid kaasatud ka kodukohvikud.

Järgmise aasta festival toimub 7.–9. augustini.

Festivali kaaskorraldajad olid veinibaar Vein ja Vine, Tammelinna Selts, restoranid Polpo ja Antonius, Tartu Turg ning Kvartal.