Omniva pakiautomaat

vajame kullerfirmat, kes pakub külmutusseadmega transporditeenust

Paljud väiketootjad ütlevad, et nad saadaksid heal meelel ka väikesemaid tellimusi ostjatele posti teel, kui vaid mõni postiettevõte võetaks vaevaks teha säherdune investeering ning luua pakiautomaatide juurde ka külmaahelaga toodete postiboksid.

Luke Farmimeierei juht Aigar Breti ettevõte tegeleb suhteliselt tagasihoidliku turuosaga temperatuuritundlike nišitodetega, mille suurim turg asub ettevõttest kaugel.

Luke farmimeierei tegutseb aastast 2004 ning ettevõtte tootevalikusse kuuluvad käsitööna valmistatud hallitus- ja toorjuustud.

“Et toimetan üksi kõikide etappidega, on praegune logistiline korralduse- ja reageerimisekiiruse võimekus ebamõistilkult aeglane,” räägib Brett.

Toodaks rohkem, kui logistika seda toetaks

“Tootmisvõimsused ja võimekus on piisavalt suured, et toota kordades rohkem, aga selleks
oleks vaja lihtsamaid logistikalahendusi,” ütleb Brett.

Nii ei ole tema hinnangul sugugi mõistlik olukord, mil suudab tootjana klientidele tooteid laiali vedada vaid kord nädalas.

“Veel on kaunis kummaline, et kui pean Tallinna vanalinnas mõnele kliendile kauba üle andma, jooksen oma juustukastidega jalgsi ringi nagu “Jääaja” orav,” muigab Brett.

Konks on tema sõnul nimelt selles, et alates 10-st hommikul on Tallinna vanalinn transpordile suletud.

“Tean, et see sama mure on paljudel Lõuna-Eesti toidutootjatel. Praegu toimib järjest paremini pakiautomaatide süsteem ja paljud kasutavad
seda,” kommenteerib Brett.

Toidutoodete saatmine ei ole aga pakiautomaatide kaudu lubatud. “Meie toodete puhul on see juba mitmel põhjusel välistatud, sest tooted eeldavad säilimiseks 0-6*C temperatuuriahelat,” selgitab ta.

“Näen, kui tormiliselt pakiautomaatide võrgustik
areneb. Teades, kui lihtsaid lisasid oleks vaja teha, et tagada vajalikes paikades ka külmaahel, arvan et see on ainult aja küsimus, kui mõni operaator sellega hakkama saab,” avaldab Brett lootust.

Mees jätkab, et on valmis vajadusel ka ise
panustama sellise lahenduse käivitamiseks. “Seniks olen sel aastal juustutootmises pigem hoogu maha võtnud ja kogun teadmisi ja seadmeid veinitootmise käivitamiseks,” avaldab Brett.

“Erinevalt paljudest teistest sama hädaga
kimpus olevatest väiketootjatest saan seda endale lubada, sest pankuri kaigast minul peakohal ei ole,” lausub ta.

Breti sõnul tuli see teema tänavu kevadel arutlusele ka Põllumajandusuuringute Keskuse inimestega ning jutt oli tookord toetusmeetmete hindamiskriteeriumidest. 

Lühikese tarneahela toetusel peaks hinnatama suutlikkust kõrvaldada turutõrge

“Jõudsime tookord järeldusele, et väga
oluline hindamiskriteerium peaks olema toetusetaotluse võime kõrvaldada mingi turutõrge. Lühikese tarneahela toetuse puhul olekski samasuguse tulemusega sellise kõigile võrdselt kättesaadava pakiautomaatide lisade loomine,” jätkab Brett. 

Ta leiab, et kui tarvis, võiks toetatavad külmaahelaga automaadiboksid kuuluda selleks loodud MTÜ-le. “Seda siis juhul, kui tegevus muidu toetusloogikaga vastuollu läheb,” lisab ta.

Praegu saavat Breti sõnul lühikese tarneahela toetuse need grupid, kes parema projekti kirjutavad ja teised jäävad ilma. “Aga siis võidaksid kõik!”

Väiketootjate arv, turuosa ja eheda talutoidu osakaal on praegu Breti sõnul kasvutrendis. “Selleks, et nool allapoole ei pöörduks, oleks vaja kättesaadavaid nutikaid lahendusi, mis kõigile kättesaadavad. See tagaks tarbijatele oluliselt avarama valiku ja võimekuse tooteid nõuetele vastavalt saata ka neile, kel see praegu üle jõu käib,” räägib Brett. 

Maias Maiu OÜ valmistab käsitöökomme ja küpsetisi, mis ei sisalda nisujahu ega ka suhkrut. Ettevõtmise taga on kolm õde, kes oma unistused ühtseks tervikuks sidunud.  

“Kuna meie tooted on väga spetsiifilised, on postiga saatmine meie poolt praegu kindlasti out. Suuremas osas toimetame me kauba ise kohale või tulevad kliendid ise järele,” ütleb üks kolmest ettevõtlikust õest, Riina Kuusemäe. 

Toimetavad kogu kauba ise kohale

“Mõistliku hinnaga transporti, mis suudaks ka tordid kohale toimetada, põhimõtteliselt ei olegi. Samas, arvestades Eesti teede olukorda, eriti maapiirkondades, pole kindel, kas need tooted ka tervelt kohale jõuaks, kui
juht peab ajaga võidu sõitma,” arutleb Kuusemäe. 

Samas võiksid teenusepakkujad tema hinnangul sellise teenuse luua küll.

“Kuna näiteks tordid vajavad külma, siis peaks see konkreetne teenus olema korraldatud eraldi autoga ja sel juhul võiks teenuse maht olla selline, et juht oleks võimeline ka tordi tervelt kohale toimetama,” avaldab Kuusemäe.

Ta lisab juurde, et vajalik võiks selline teenus olla küll, iseasi kui kasumlik.

“Hea teenuse ja reklaami korral võiks suured firmad kolida tortide tellimise ka internetti. Ilmselt oleks mõistlikum maksta paarile juhile või osta teenust sisse, kui pidada ülval mitut müügikohta,” arvab Kuusemäe.

Samuti võiks see Kuusemäe hinnangul olla võimalus ligi pääseda kaugematele turgudele, kus ei ole mõistlik oma müügipunkti avada.

Saaremaal Karja külast käsitööleibade ning muude pagaritoodete tootmisega tegeleva ettevõtte Karja Pagar juht ja looja Aivo Kanemägi ütleb, et nende ettevõte külmutusseadmetega postitamise teenusest praegu puudust ei tunne.

“Veame oma kaubad ise kauplustesse, seda nii Saaremaal kui ka väljaspool. Meie ettevõttel on viis kaubikut. Saaremaal sõidame seitsmel päeva nädalas, üle mere esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti, seda kas kahe või kolme kaubikuga,” kirjeldab Kanemägi oma ettevõtte logistikat.

“Möönan, et minul küll ei ole erilist usku, et keegi hakkaks lähiaegadel pakkuma külmutusseadmega postiteenust,” kostab Kanemägi.

Ühendavad jõud 

Saaremaal mahedaid ning külmutatud beebitoidu-kuubikuid tootva ettevõtte BabyCool üks loojaist, Kaia Sink räägib, et korraline sügavkülma kaubavedu toimub nende ettevõttes koostöös ühe kohaliku ettevõttega.

“Nemad käivad meil kaks korda nädalas – esmaspäeval ja kolmapäeval. Saadame kogu kauba korraga välja ja nemad toimetavad iga poeni õiged kaubakastid,” kommenteerib Sink.

Kohalikele Saaremaa poodidele viiakse ise kaup kohale külmakastidega. “Hetkel on meie kogused veel väikesed ja mahuvad ilusti külmakastidesse, seda vähemalt Saaremaal,” lisab ettevõtte teine asutaja, Annika Vestel. 

Kaia ja Annika Saaremaalt on loonud innovaatilise kodumaise toote beebidele.

Väikeseid tellimusi BabyCool ettevõtjate sõnul väga ei tee. “Vahest eraisikud Saaremaal tulevad ise järgi, mandril elavatele eraisikutele saadame kauba ka oma koostööpartneriga,” lisab Vestel. 

Eestis oleks väga vaja sügavkülmatransporti pakkuvat kullerettevõtet

Vestel jätkab, et vedu eraisikutele on küll üpriski kallis võrreldes tavalise kullerteenusega.

“Eestis on vaja ühte (või mitut) sügavkülmatransporti pakkuvat kullerettevõtet. Suurele transpordiettevõttele on sellise teenuse korraldamine ilmselt keeruline, kuna suure kaubaautoga on kehva eramajade vahel ringi sõita ja kaupa kõrgetesse kortermajadesse kohale viia,” arutleb Vestel.

Kaia Sink BabyCool-ist lisab, et postiettevõtetel võiks samas tõesti olla nö sügavkülma-kapid üle Eesti, kuhu otse poest kaup viiakse ehk siis e-poest tellides ja klient läheb ja võtab oma toidukraami toidukapist ära.

“Loodetavasti on varsti selliseid võimalusi rohkem kui ainult Tallinnas. Aga postiettevõtte ülesanne ei olegi mu teada toidu laialijagamine. Pigem on see ikka poodide tulevik,” leiab Sink.

Ta on seisukohal, et vajalik oleks mõne sügavkülmakulleri turuletulek, aga postikorralduses midagi muuta ei oskaks.

“Minu arvates on toiduohutuse tagamine postiettevõttel ikka väga keeruline. Kõik need temperatuurid ja õigel ajal kohaletoimetused lühikese säilivusajaga kaubal,” lisab ta.

“Ma arvan, et postiettevõttel on praktiliselt võimatu teha koostööd toiduainetööstusega. Või siis on see päris kauge tulevik?” jätkab arutelu Vestel.

Vestel lisab, et transpordi puhul on nende ettevõttes peamiseks murekohaks, et transport ei ole nii kiire kui vaja. “Kindlasti mängib siin rolli Saaremaa kaugus mandrist ja vahelaod, kuhu kastid jäävad vahest seisma pikemaks kui peaksid,” märgib ta.

BabyCool on ettevõttena usinalt kasvanud ja ka tuntust saanud. “Enam ei saa öelda, et me väga tundmatud oleme, ka poodides muutub meie kauba kättesaadavus järjest paremaks,” sõnab Vestel. 

Hetkel on BabyCool-il 59 edasimüügikohta üle Eesti,  septembrist lisanduvat päris palju veel juurde, mis teeb BabyCooli ettevõtjate sõnul veel paremini leitavaks.

Juba mitmeid nädalaid katsetatakse uusi tootmismasinaid ning tootmismaht kasvab seeläbi ligi neli-viis korda. “Tootmiskvaliteet kasvab ja ka külmutamine läheb veel kiiremaks,” märgib Vestel.

Kaia Sink on seisukohal, et külmutusseadmetega postiteenus on ilus mõte tulevikust. “Kes peaks vastutama ning kes sorteerima sügavkülmakaupa kuskil sorteerimisjaamas? Kuidas peaks olema tagatud toiduohutus?” küsib ta.

“Kullerteenuses näen ma mõtet aga postiteenuses väga mitte. Ettevõtteid ei oskagi kohe nimetada, ehk mõni jäätisetootja,” pakub Sink omalt poolt. 

Võrumaal Misso vallas toimetab tubli ja edumeelne Andri -Peedo talu, mis tegeleb kitsekasvatuse ning kitsepiimast juustu ning muude kitsepiimatoodete valmistamisega. Talu on aastal 2016 pärjatud parima noortaluniku tiitliga.

Andri-Peedo perenaine Linda Pajo räägib, et väiksemate pakkide klientideni toimetamisega on neil küll suur mure.

“Meie tooted tahavad külmkapitemperatuuri +3 kuni +6^0 C ning tavapostiga ei ole seega mõeldav transporti korraldada. Suvel on temperatuur liiga kõrge ja talvel liiga madal,” lausub Pajo, kelle sõnul on talu eriolukordade korral kasutanud külmapatareisid.

“Kuid see on võimalik ainult juhul, kui meil on ostjaga vastav kokkulepe, et toode ei pruugi siiski vastata nõuetele. Veel on mureks ka pakiautomaatide asukoht – lähim meile
asub Võru linnas, mis on meilt 45 km,” räägib ta.

Posti teel kaupa praegu saata ei saagi

Seetõttu ei ole Andri-Peedo talul perenaise sõnul võimalik igapäevaselt pakke postitada. “Aeg-ajalt tuleb ka ise teha sõite kaubaveoks, kuid Tallinnasse minek
tähendab meile kaheksatunnist sõitu,” lisab Pajo.

Pajo on kuulnud jutte niisuguste pakiautomaatide loomisest, millega saab saata niisuguseid toiduaineid, mis  vajavad külmkapi temperatuuri.

“See teeks meie jaoks väikeste pakkide saatmise võimalikuks. Saaksime tooteid müüa e-poes, saata pakke väiksematele restoranidele jne,” lausub Pajo. 

Põhiline toodang jõuab Andri-Peedolt kauplustesse läbi mitme lüli. “Teeme koostööd naabertaluga, kuhu esmalt oma kaubad viime, sealt edasi tegeleb kaubaga logistikaettevõte ning nii mõnelgi kauplusel on veel lisaks oma logistika,” selgitab Pajo.

Seega on tarneahel perenaise sõnul päris pikk. “Lühikese säilivusega toodete müük on keeruline. Näiteks toorpiim, mis läheb meie juurest välja kuuepäevase
säilivusega, jõuab kolmepäevase säilivusega poodi. Sellist toodet on raske müüa,” jätkab ta.

Samas on koostöö Nopri taluga võimaldanud talunikel tarnida kaupu kolmel korral nädalas üle Eesti. “Omal jõul logistika korraldamine sellises mahus
oleks kulukas ning ebamõistlik,” tunnistab perenaine.

“Et Andri-Peedo asub Eesti kõige kagupoolsemas nurgas, on siit nii pakkide saatmine kui kätte saamine suurem ettevõtmine. E-pood toimib meil piirangutega, kiiresti riknevaid kaupu saata kahjuks ei saa,” räägib Pajo.

Palju on perenaise sõnul küsitud, et kas näiteks Viljandi või Põlva kanti, kus Andri-Peedo tooteid praegu
saada ei ole, piima saaks tellida.

“Väikeseid koguseid logistika firma kaudu tarnida ei ole võimalik ning seega oleme pidanud tihti vastama, et hetkel meil teile toodete saatmiseks ühtegi võimalust ei ole,” möönab Pajo.

Ta usub, et neid ettevõtteid, kes temperatuuritundliku pakiautomaadi teenuse vastu huvi tunda võiksid, on palju ja sellise võimaluse loomine aitaks kaasa ka uute ettevõtete tekkele.

“Lisaks oleks see suur boonus maainimestele, kelle jaoks annaks pakiautomaat võimaluse valida suurema hulga toodete seast ja saada kaupu ilmselt ka parema hinnaga, kui tihti maapoodidest saada võib,” avaldab Pajo.

“Ootame väga pakiautomaate ka maapiirkondadesse. Ka tavapostipaki saatmine on praegu keeruline. Tellime palju kaupu, millele tuleb järgi minna Võru linna. Iga päev aga sinna ei ju ei satu.”

Kommentaar

Omniva Eesti pakiäri juht Martin Luts:

Omnival on temperatuuritundliku transporditeenuse pakkumise varasem kogemus olemas 2016. aastast kuni 2017. aasta sügiseni, mil Omniva vedas pilootprojekti raames laiali jaekettide toidukaupu.

Toimetasime toidukaupasid klientidele koju spetsiaalsete 2-faasiliste külmik–autodega, millega oli võimalik tarnida värskeid toiduaineid, seejuures külmtooteid (+2 kuni +4 kraadi) ja sügavkülmtooteid (kuni -18 kraadi).

Piloodi tulemusena Omnivas selgus, et toiduvedude puhul klassikaline logistikamudel ei toimi ning tarnepiirkondade laienedes ning sarnase logistikaprotsessiga jätkates ei oleks toiduveoteenuse osutamine enam majanduslikult jätkusuutlik olnud.

Kuna Omniva pakivõrk on Baltikumi suurim, kus ainuüksi Eestis on ligi 250 pakiautomaati, siis tähendaks temperatuuritundliku teenuse loomine suuri investeeringuid, mistõttu hetkel termovedudega ei tegeleta.

Kuna aga toidukaupade tarnel on üha kasvav roll ning ka tehnoloogiad selle pakkumiseks on kiiresti arenevad, siis ei saa välistada, et tulevikus Omniva sellesse sektorisse ei võiks naasta.

Kommentaar

Maaeluministeeriumi põllumajanduspoliitika osakonna nõunik Jaanus Joasoo:

Kui me räägime läbi pakiautomaatide lõpptarbijateni toimetatavatest põllumajandustoodetest, mida peab külmas hoidma, siis selle probleemi lahendamisega Maaeluministeerium ei tegele. Investeeringu peaks tegema postiteenust pakkuv ettevõte.

Kommentaar

Rauno Parras, Itella Estonia pakiveoteenuste osakonna direktor:

Itella SmartPOST keskendub täna toatemperatuuril pakitarnele. Itella SmartPOSTi kogu pakiautomaadivõrgustik asub sisetingimustes ja me keskendume aastaringselt ühtlase toatemperatuuriga pakitarnele.

Kui nõudlus muutub meie jaoks piisavaks, oleme valmis kaaluma ka temperatuuri hoidvate pakiautomaatide pakkumist.

Toidutarne eeldab niisugust kodukulleri lahendust, kus kuller toob tellitud toiduained kokkulepitud kellaajaks kliendile koju.

Või siis paneb kuller tellitud toiduained kindlaks kellaajaks kliendi kodutee ääres olevatesse temperatuuri hoidvatesse kappidesse, kust klient saab need teel koju kaasa haarata.

Termokastiga automaate pakub täna Cleveron CleverPodi nime all ja neid saab lasta paigaldada endale kasvõi koduväravasse.