Laadal osales üle 100 toidutoorainet tootva või väärindava väiketootja ja talu peamiselt Lõuna-Eestist, ent oli ka külalisi mujalt Eestist.
Foto: Kairi Oja

Suur galerii: UMA MEKK pidas Võrus 10ndat suurlaata

Tänavu kümnendat tegevusaastat tähistav UMA MEKK pidas taas suurlaata, mis toimus sedapuhku juba kümnendat korda. Laadal osales üle 100 toidutoorainet tootva või väärindava väiketootja ja talu peamiselt Lõuna-Eestist, ent oli ka külalisi mujalt Eestist.

“Süük iks mahus söögi pääle!” ütlevad kohalikud. Ńõndasamuti kõlas ka tänavuse juubelilaada tunnuslause. Tõepoolest – Võru spordikeskuses toimunud laadal oli palju maitsvat mekkimist ja võimalus meelepärast ka kaasa osta.

Rõuge vallas Võrumaal tegutseb Andri-Peedo talu, mis on keskendunud kitsepiimatoodete tootmisele. Kitsefarmi pidava talu toodete sortimendis on praegu peamiselt toorpiim ja pastöriseeritud piim, jogurt, kreemjuust, kahte sorti laagerdatud juustud, valgehallitusjuust ning sügisest on lisandunud uue tootena salatijuust marinaadis.

Andri-Peedo talu perenaise Linda Pajo sõnul on UMA MEKi laat igal aastal nende talu laadakalendris. “Siin käivad alati toredad inimesed, kellelt saame vajalikku teavet. Nii ka tänavu – saime palju head tagasisidet ning pea kogu kaasavõetud toodang sai ka edukalt maha müüdud,” kommenteeris Pajo.

Laat on tema sõnul oluline kokkusaamiskoht teiste kauplejate ning kohalike restoranidega, kellega seekord nii mõnigi uus koostööplaan paika pandi.

Rõuge vallas Võrumaal toimetav Uue-Saaluse veinitalu on samuti UMA MEKi laatadel osalenud juba aastaid. “Jäime tänavuse laadaga väga rahule. Tutvusime uute inimestega ja nägime ka vanu tuttavaid. Saime kiitvaid hinnanguid meie uute toodete – mustasõstrahõõgveini ja vahuveini Rubeni – kohta. Korraldus oli igati tasemel,” rääkis veinitalu perenaine Maris Kivistik.

UMA MEKi projektijuhi Esta Froschi hinnangul õnnestus laat igati. Osalejaid oli üsna palju ning mõnus laadamelu täitis kogu laadaplatsi. “Loodetavasti sai igaüks siit midagi: nii kaasa ostmiseks, mekkimiseks kui ka võimalusi uusi koostöösuhteid luua.

UMA MEKi märk antakse tunnustuse ja kvaliteedinäitajana tublidele toidutootjatele. Eeltingimuseks on, et toode on kvaliteetne, valmistatud vähemalt 50% kohalikust toormest, GMO ja ohtlike E-ainete vaba ning lähtub kohalikust
meelelaadist ja toidukultuurist.

Tähistamaks Võrumaa Talupidajate Liidu 30. ja UMAMEKi toidumärgise 10. sünnipäeva, anti välja võrokeste retseptiraamat “Võrumaa parimad palad”, mis ilmus nii eesti kui ka inglise keeles.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga