Uue-Saaluse peremees Mati Kivistik uudset veini esitlemas.
Foto: Uue-Saaluse veinitalu

Uue-Saaluse veinitalu ootab veinituuridele ning kostitab kahe uue veiniga

Võrumaal Rõuge vallas, Haanja looduspargis tegutsev Uue-Saaluse veinitalu üllatab oma austajaid tänavu kogunisti kahe uue veiniga. Juba 6. juunil toimub Uue-Saalusel avatud uste päev, kus pakutakse lisaks uudisveinidele ka harivat veinituuri. Tõsi, tänavu pisut väiksemate gruppidega. 

Ehemaitse.ee ajas Uue-Saaluse veinitalu perenaise Marisega pisut lähemalt juttu.

Selgub et kriisiaeg elati ja Uue-Saalusel üla üllatavalt hästi ja seda tänu e-poele. “Nii on, meie e-poe müük hoogustus märgatavalt. Hiljem on hakatud rohkem ka talupoest läbi astuma,” alustab Maris Kivistik.

Kriisiaega sisustati Uue-Saalusel kasulikult – tegemist jagus oma kodulehe, videomaterjalide arendamisega. “Samuti oli meil hulga 2019. aastal käärima pandud veine villida. Suur töö tuli ära teha astelpajuistanduses, kus oli palju kuivanud oksi vaja ära lõigata,” avaldab Uue-Saaluse veinitalu perenaine Maris Kivistik.

Ta jätkab, et töid jagus töepoolest kuhjaga – viinamarjaistanduses oli vaja oksad siduda üles traatide külge. “Tegelesime ka veinikeldri lõppviimistlusega, riiulite hankimisega ja oma suure õueala korrastamisega. Samuti arendasime läbi veebinaride oma turundusoskusi,” räägib Kivistik.

Foto: Uue-Saaluse veinitalu                                                                                Tänavuse kevade üks uudisveine – Saaluse Päikseline.

Tänavu kevadel üllatab Uue-Saaluse pererahvas oma austajaid esimese ametliku viinamarjaveiniga, mis on valmistatud Solaris’e viinamarjast. “Tegu on valge viinamarjaga, mis oma aroomilt ja maitselt meenutab tuntud viinamarjasorti Sauvignon Blanc,” kommenteerib Kivistik.

Veel lubab pererahvas üllatada oma kliente ja sõpru täiesti uut laadi joogiga, mille valmimisele aitas kaasa veinitootja jätkusuutlik ja keskkonnasõbralik tegutsemispõhimõte.

Üldiselt ei ole Uue-Saaluse veinitalu sortiment perenaise sõnul kasvanud, praegu keskendutakse pigem oma põhitoodete kvaliteedi arendamisele. “Tõsi, üks uus toode on veel sel suvel tulemas – magus dessertvein. Toorainet veel ei avalikusta, kuid usun, et see võetakse hästi vastu,” selgitab Kivistik. 

Fotol Uue-Saaluse veinitalu veinivalmistamise anumad.

Praegu on Uue-Saaluse veinitalu tooted müügil Tallinna Järve Keskuse ja Tartu Lõunakeskuse Taluturul, Sip Tallinna ja Tartu poes, Tartu, Valga, Võru ja Põlva Selverites, Võrumaa Toidukeskuses ja Nele Uma Gurmee poes Võrus.

“Suure osa oma toodangust müüme läbi talu külastuste. Lisaks jaemüügikauplustele on meie tooted ka restoranides ja turismiatraktsioonide juures (Piusa külastuskeskus, Suur Munamägi) müügikohtades. Ühtekokku 27 kohas on meie tooted praegu müügil,” täpsustab Kivistik.

Foto: Uue-Saaluse veinitalu                                                                                  Vajalik tooraine astelpajuveiniks saadakse oma istandusest.

Kivistik usub, et siseturism saab ka tänavu kõigele vaatamata hoo sisse. “Juba praegu on paljud huvi tundnud. Ka meie võtame vastu pigem väiksemaid gruppe, nii alates 6-20 inimest,” märgib ta.

Järgivad 2 + 2 reeglit 

Kivistik jätkab, et Uue-Saalusel arvestatakse nende reeglitega, mis on juba juurdunud – käte ja pindade puhastamine, ruumide õhutamine ja võimalusel külaliste vastuvõtt õues. “Püüame järgida ka 2+2 reeglit,” lisab ta.

Uue-Saaluse veinitalu tänavukevadine hitt – Astelpaju vahuvein

Veinituuri pakutakse gruppidele alates 6 inimesest. “Veinituuril näitame tootmise köögipoolt, jalutame marjaistanduses, degusteerime 5 veini ja vaatame videoprogrammi,” räägib perenaine.

Sel aastal eelistatakse väiksemaid gruppe – kuni 20 inimest. “Ootame endale külla sõpruskondi ja töökollektiive, samuti reisiselle, kes soovivad lisaks veinitalu külastusele teha ka väike matk ümber kauni Kavadi järve.”

Foto: Uue-Saaluse veinitalu                                                                                Nõnda valmib astelpaju toormahl, millest omakorda astelpajuvein.

“Kavadi järv asub kohe meie talu kõrval ja seal on ka telkimis- ning lõkkekoht. Kui võimalik, siis tuleb peremees või perenaine giidiks kaasa, saame tutvustada loodust ja küla põnevat ajalugu,” jätkab ta.

Veinitalu külastus on Kivistiku hinnangul hea võimalus veeta Haanjamaal terve päev. “Muide, Uue-Saaluse veinituuril on ökoturismi märk EHE – Ehtne ja Huvitav Eesti,” lisab Kivistik.

Kui palju on Uue-Saaluse veinitalul püsikliente kokku, Kivistik täpselt öelda ei teagi. “Seda on keeruline öelda, sest näiteks Facebooki jälgijaid on meil üle üle tuhande,” tunnistab ta.

Panustavad turunduses peamiselt Facebookile

Püsikliendid on perenaise sõnul peamiselt kujunenud välja e-poes, samuti on selliseid kliente, kes astuvad Uue-Saaluselt läbi ja ostavad kauba kaasa otse talust.

Nii kulub lõviosa veinitalu turundusest Facebooki ja Instagrammi kaudu turundamisele, veel on võimalik e-poest tellides ja niisama ka liituda Uue-Saaluse veinitalu uudiskirjaga.

“Selline võimalus on meie kodulehel. Oleme muide Vana-Võrumaa kaubamärgi Uma Mekk aktiivsed propageerijad ja selle võrgustiku kaudu oleme ka ennast saanud turundada,” lisab Kivistik.

Uue-Saaluse veinitalu logo

Uue-Saalusel loodetakse perenaise sõnutsi olla valmis gruppide vastuvõtuks ja teha koostööd teiste turismiettevõtjate ja võrgustikega. “Näiteks oleme liitunud Eesti Talupidajate Keskliidu algatatud Agroturismi võrgustikuga. Kuna tegutseme talus abikaasaga kahekesi, on nii suhtlemine edasimüüjatega, e-poe pakkide komplekteerimine, sotsiaalmeedia postituste tegemine, uute veinide villimine ja sildistamine kui ka külaliste vastuvõtt meie kahe töö,” loetleb ta töid ja tegemisi veinitalus. 

Lisaks tuleb hoolt kanda oma köögiviljaaia, marjapõllu ja õueala korrashoiu eest. “Tegemist meil jätkub,” poetab Kivistik.

“Saaluse mõisaproua” – vein, mille inspiratsioon tuli otse koduõuelt 

Saaluse mõisaproua vein sai nime seoses Uue-Saaluse mõisa rikka ajalooga. Nimelt rajas tollane mõisnik Maydell 19. sajandil kolme soojärve paisutamisel uue järve, mis on täna üks Eesti kaunemaid järvi. “Liigendatud kaldajoone ja nelja saarega on ta nagu Pühajärve väike koopia,” lausub Kivistik.

Hõrk “Saaluse Mõisaproua” on
inspireeritud imekaunist legendist ja talu lähedal asuvast Kavadi järvest.

Legendid räägivad, et mõisnik rajas järve oma abikaasale sünnipäevaks. “Kahjuks ei ole õnnestunud ajaloo arhiivist selle mõisaproua nime leida. Seetõttu otsustasime tema auks nimetada ühe oma veinidest. Selleks sai meie aroonia- mustsõstravein,” jätkab perenaine.

Uue veini tootearendus on ennekõike ajamahukas protsess

Uue veini arendamine ei ole Kivistiku sõnul niivõrd kallis rahaliselt, kuivõrd on selleks palju aega vaja ja mitmeid testpartiisid koos potentsiaalsete klientide tagasisidega.

“Veini valmimine võtab aega vähemalt pool aastat. Seega ei saa uusi tooteid kiirelt turule tuua. Peab olema kannatust. Tähtis on ka tooraine ja selle kättesaamine. Igal aastal näiteks looduses head pihlakasaaki pole seetõttu ei saa me igal aastal pihlakaveini teha,” selgitab Kivistik.

Eelmisel aastal oli hea saak, mis võimaldas suvel uuesti tulla välja Saaluse sarmika pihlakaveiniga. “Tooraine hankimisel on on meil kindel põhimõte- kindlasti Eestist ja võimalikult mahedalt ja lähedalt. Oleme ise mahepõllu pidajad, kogu meie astelpajusaak on mahe,” toonitab perenaine.

Foto: Uue-Saaluse veinitalu                                                                                  Uue-Saaluse veinivalik

Uue-Saalusel on perenaise sõnutsi välja kujunenud kindlad põhitooted: 2 vahuveini, 2 valget veini, 2 punast veini. “Nendele lisaks on meil sari- veinimeistri eripartii, mille raames toodame igal aastal ühe väga erilise veini väikeses mahus, iga pudel on nummerdatud,” valgustab Kivistik.

Eelmisel aastal oli selleks valge sõstra vein, tänavu aga valge viinamarjavein Solaris. “Kokku on meie sortimendis 12 erinevat veini. Kuid kõiki veine me igal aastal ei tooda,” täpsustab perenaine.

Veel pakub Uue-Saaluse oma veinituuri raames pimedegustatsiooni. “See tähendab, et saab ära arvata, millisest toorainest – marjast – on vein tehtud. See on väga põnev,” julgustab Kivistik kõiki veinituuril osalema.

Foto: Uue-Saaluse veinitalu                                                                                  Kevad imekaunil Uue-Saalusel

Juba 6. juunil vahemikus 11- 16 korraldab Uue-Saaluse veinitalu avatud uste päeva. “Meil on külastajatele varuks ka üks üllatus täiesti uue joogi näol, mida praegu veel ei avalda. Avatud uste päevale ootame me kõiki huvilisi, näitame tootmist, jalutame marjapõllul, degusteerime veine. Maitsvaid lõkkeampse pakub Ulgumaa Puhvet,” kirjeldab Kivistik üritust.

Lähemalt saab saabuva avatud uste päeva kohta lugeda siit:  Uue-Saaluse veinitalu veinituur.

“Mainin ära ka, et Eestis on olemas veinitee, kuhu kuulub 16 tootjat. Veinitee tuuri info on leitav Puhka Eestis portaalist,” lisab ta. Lähemalt loe veinitee kohta edasi: EestiveiniteetuurPuhkaEestis.

“Kui tänavu ei saa minna Itaaliasse või Prantsusmaale veinituurile, siis võib seda teha ka Eestis!” kutsub Uue-Saaluse veinitalu perenaine kõiki üles puhkama kodumaal ja kodumaist veinikultuuri nautides.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga