Pildil: Restorani Kaks Kokka peakokk Aldur Soosalu Foto: Alina Birjuk

Uuenduslik taimne valguallikas rebitud kaer jõudis Eestisse

Üha suurem osa tarbijatest otsib oma heaolu ja tervise parandamiseks alternatiive lihale ning sööb rohkem taimset toitu. Uuringud näitavad, et suurenemas on fleksitaarlaste ehk nende inimeste osakaal, kes oma menüüs liha tarbimist vähendavad. Nii tervislikel kui keskkondlikel põhjustel taimsete alternatiivide tarbimise trend jõuab järjest enam ka toitlustuskohtade menüüdesse.

Taimsete toodete turg kasvab kiiresti kogu maailmas ja ka Eestis ning tarbijad on teadlikud ja huvitatud jätkusuutlike valikute tegemisest. Soomes välja töötatud uuenduslik Gold&Green’i rebitud kaer Pulled Oats® on suurepärane valguallikas ja see on äratanud suurt huvi kõikjal Euroopas ja ka USA-s.

Nüüd on Gold&Green’i innovaatiline uue põlvkonna valguallikas Pulled Oats® ehk rebitud kaer jõudnud ka Eestisse ja mitme siinse toitlustuskoha menüüsse.

Meie tänased valikud mõjutavad planeedi tulevikku

Maitsvatele ja toitvatele taimsetele valkudele pühendunud Gold&Green pakub tervislikku ja vastutustundlikult toodetud toitu, sealjuures maitses järeleandmisi tegemata. Gold&Green järgib oma tegevuses põhimõtet: see, mida täna taldrikule paneme, mõjutab maailma, kus elame.

Idee täiuslikust taimsest valguallikast tuli Maija Itkonenile pikal reisil koju, kui ta sattus lugema artiklit kunstlihast, mis maitseb täpselt nagu kana. Eluaegse taimetoitlasena mõtles Maija, et hea taimetoidu valmistamiseks oleks vaja midagi veel paremat, maitsvamat ja loodust säästvat. Seejärel turgatas talle pähe tervisliku põhjamaise köögi üks põhielemente – kaer.

Maija Itkonen, üks ettevõtte asutajatest, usub, et enamik toidust, mida kümne aasta pärast sööme, on taimset päritolu. „Usun, et taimetoit ei ole lihtsalt trend, vaid on siin selleks, et jääda. Euroopa Liidus üritab umbes 50% inimestest lihasöömist vähendada ja kui me räägime 50 protsendist, siis räägime ka suurest hulgast lihaarmastajatest,“ lisab ta.

Pulled Oats® ehk rebitud kaer on valmistatud ainulaadsest kaera ja kaunviljade kombinatsioonist, mistõttu sisaldab see kvaliteetne taimne valk kõiki asendamatuid aminohappeid ja umbes 30 grammi valku. Sel on looduslikult kõrge rauasisaldus, madal küllastunud rasvhapete sisaldus ning see sisaldab kiudaineid ja kaaliumi.

Lihtsatest koostisosadest luuakse maitsev ja kvaliteetne lisaaineteta valguallikas, mis ei sisalda soja ega geneetiliselt muundatud koostisosi.

Tänu mehaanilisele protsessile, mille käigus sõna otseses mõttes rebitakse kaerakiud ja kaunviljade valgud, saavutab rebitud kaer ainulaadse kiulise tekstuuri. Nii imab see hästi maitseid, mis lihtsustab toote maitsestamist. Rebitud kaera on lihtne valmistada ja see sobib kasutamiseks nii soojades kui külmades roogades.

Taimsed valgud restorani menüüs

Taimsed valgud jõuavad üha enam lisaks koduköökidele ka toitlustuskohtade menüüdesse. Markofka Toidutoa peakokk Inga Paenurme sõnul on taimsel toidul toitlustuskohtade menüüdes järjest olulisem roll. Nii on ka Markofka Toidutoas nädalas kaks veganitoidu päeva ning iga päev pakutakse ka üht taimset rooga.

Restorani Kaks Kokka peakokk Aldur Soosalu leiab, et taimsete valikute lisandumine turule on väga positiivne. „Seda rohkem on taimset toitu eelistavatel inimestel valikuvõimalusi ning kokkadel alternatiive menüüde kujundamiseks,“ lisab ta.

Kõige lihtsam on rebitud kaera kuumutada pannil õli ja helde käega lisatud maitseainetega või küpsetada ahjus. Kokad võivad vabalt katsetada, sest rebitud kaer pakub hulgaliselt võimalusi muuta argipäevased road hõlpsa vaevaga taimseteks, asendades lihatoidus liha rebitud kaeraga.

Neil, kes on harjunud liha sööma, on hea alustada sammhaaval ja soovi korral asendada liha meile tuttavates roogades, näiteks burgeris, taimsete alternatiividega,“ sõnab Maija Itkonen. Rebitud kaer sobib nii veganitele, taimetoitlastele, fleksitaarlastele kui lihaarmastajatele.

Gold&Green’i rebitud kaera saab Eestis osta Kaupmehest, Kariast või Fruit Xpressist. Valikus on nii eelnevalt maitsestamata Pulled Oats® Nude kui eelmaitsestatud suitsutatud BBQ-marinaadis Deli Oats™ tooted. Tooted on müügil toitlustusasutustele sobivates 1,5 kg pakendites.

Rebitud kaera keskkonnamõju on lihatoodetega võrreldes väike

Toidu keskkonnamõju hinnatakse vee tarbimise, süsinikdioksiidi õhku paiskamise ja põllumajanduseks tarviliku maa kasutamise kaudu. Taimsed lihaalternatiivid on kõigi kolme näitaja poolest üldiselt keskkonnasõbralikumad valikud kui liha. Nii ka Pulled Oats®. Asendades ühe veiseliharoa rebitud kaerast valmistatud toiduga, on võimalik säästa kuni 7 vannitäit vett. Soomes asuva Aalto ülikooli uuringu tulemused näitavad, et kilogrammi rebitud kaera valmistamiseks kulutatakse 1500 liitrit vett, samas kui näiteks kilogrammi veiseliha valmistamiseks kulub pea 15 000 liitrit vett.

Jaga