Foto: Valio Eesti AS

Valio kaerajook Oddlygood valiti parimaks kohviga sobivaks taimseks joogiks

Erinevate taimsete toodete võidukäik on toonud ka Eesti poelettidele kirju valiku. Pauligi barista Jori Korhonen jagab soovitusi neile, kes tahavad taimsete jookidega tasapisi tutvust teha ja alustuseks neid näiteks kohvile lisada.

Eesti kohvituru liider Paulig selgitas koos Barista Instituudi spetsialistide ja kohalike kohvisõpradega välja, missugune taimne jook kohviga kõige paremini sobib.

“Kaasasime testimisse erinevad kaera- ja sojajoogid, lisaks kookos- ja mandlijoogid, mis on Eesti kaubandusvõrgus levinuimad taimsed lehmapiima alternatiivid,” ütleb Jori Kohonen.

Testimisest väljus võitjana Valio Oddlygood kaubamärgi kaerajook. “Nii maitseomaduste, vahu tugevuse kui ka kohviga sobivuse testis oli see Soomes toodetud kaerajook teistest peajagu üle ning pälvis parima taimse kohvijoogi tiitli,” rääkis kogenud barista.

Et igaüks ei peaks kodus pikka testimist ette võtma, annab Pauligi ekspertbarista 5 soovitust, kuidas taimne jook kohviga tangot tantsima panna.

Valgusisaldus annab siidise vahu
Nagu tavalise piimagi puhul, määrab siidise vahu kvaliteedi taimse joogi valgusisaldus, mis õhumullid tugevaks vahuks seob. Erinevate taimsete jookide puhul on aga valgusisaldus ja joogi omadused niivõrd erinevad, et kauni vahu valmistamine nõuab baristalt korralikult tähelepanu ja tööd.

Sojaoa baasil valmistatud jookidele on sageli lisatud stabilisaatoreid ja valke, et need paremini vahtu läheksid, samas kui kaerajookides leidub looduslikult rohkem valke, mis aitavad vahu siidiseks teha.

Rasvasisaldus aitab imiteerida lehmapiima maitset
Tavalise piima kreemise maitse saladus peitub rasvasisalduses ning Jori Korhoneni sõnul on ka levinuimaks taimseks alternatiiviks saanud kaerast valmistatud joogid, mille kõrge taimerasvasisaldus muudab selle maitselt lehmapiima sarnaseks.

Ka vahustatuna on kaerajook magus ja sarnane lehmapiimale ning maitsevahet tavalise piimaga pole hea barista käe alt tulnud kohvijoogis tundagi.

Barista sõnul sobibki mahedamaitseline kaerajook eriti hästi espresso baasil jookide valmistamiseks ning on ideaalne algus tegemaks tutvust taimsete jookide maailmaga.

“Tükkis” taimne jook on okei
Kui lehmapiim läheb kohvi sisse valades tükki, tähendab see, et piim on riknenud ja kindlasti kohvi sisse ei sobi, kuid mõnede taimsete jookide puhul on selline reaktsioon lausa tavapärane!

Üks sellistest on sojajook, mis talub vähem kuumust kui teised taimsed joogid, mistõttu peaks jooki kohvile valama toasoojalt ning laskma ka kohvil enne joogiga kokku puutumist veidi jahtuda.

Kui sojajook läheb kohvi sees tükki, tähendab see, et liigne kuumus tekitab joogile stressi. Hoolimata tekkinud keemilisest reaktsioonist on kohv endiselt täiest joodav.

Lisaks temperatuurile tasub kohvi taimse joogiga paari pannes pöörata tähelepanu ka kohviubade röstimisastmele. Mida heledam röst valida, seda happelisem on kohv ning seda kergemini reageerib sellega ka taimne jook.

Pauligi barista soovitab taimse joogiga joomiseks eelistada just sellised kohvisegusid ja -ube, mille röstimisaste oleks vähemalt 3-4.

Magusasõpradele sobib kookospiimajook
Kohvispetsialistid eelistavad üldiselt kohvi sisse suhkrut ja siirupeid mitte lisada, kuid magusate jookide austajatele soovitab Korhonen taimsete jookide valikust kookospiimajooki, milles domineerib nii külmalt kui ka soojalt õrnalt magus kookosemaitse.

Eriti hästi sobib selline magus taimne jook tema sõnul suviste kohvijookide valmistamiseks, näiteks jääga kohvi sisse. Kellele kookos vastumeelne, saab sarnaselt magusat mekki oma kohvijoogile lisada mandlijoogiga.

Taimne jook ja täisautomaatne espressomasin
Kodudes ja kontorites levinud automaatkohvimasinatega kohvi valmistades tuleb samuti tähele panna, millist taimset jooki ja kuidas kasutada. Pauligi barista Mihkel Jürimaa soovitab kodustes kohvimasinates kasutamiseks eelkõige Valio Oddlygood kaerajooki ning Alpro kaubamärgi spetsiaalseid baristajooke.

Just need taimsed joogid olid võidukad ka Pauligi korraldatud testis, mille käigus katsetati, kuidas käituvad erinevad taimsed piimaalternatiivid JURA automaatsete kohvimasinatega vahustades.

Erinevalt lehmapiimast võivad taimsetes jookides sisalduvad kiudained settida joogipaki põhja, mistõttu soovitab Jürimaa enne kohvi valmistamist joogipakki alati loksutada.

Nii on saadud vaht võimalikult tugev ja kreemine, samuti aitab joogipaki loksutamine vältida kohvimasina ummistumist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga