Vana-Võromaa maitsete aasta meeskond koosseisus Kermo Rannamäe, Esta Frosch, Marika Parv ja maaeluminister Mart Järvik.
Foto: Kertu Kärk

Vana-Võromaa võttis Pärnumaalt üle Eesti toidupiirkonna tiitli

Möödunud laupäeval avati Võrus pidulikult Vana-Võromaa maitsete aasta. Avaüritusel andis maaeluminister Mart Järvik üle maitsete aasta rändkahvli Vana-Võromaa maitsete aasta esindajatele.

„Võime rõõmuga öelda, et tänu toidupiirkonna projektile on kõikides senistes piirkondades sündinud uued algatused, tooted ja traditsioonid,” sõnas maaeluminister Mart Järvik oma tervituskõnes.

“See toob kasu nii kohalikele ettevõtetele kui ka piirkonnale laiemalt. Loodame, et ka Vana-Võromaa jätkab samasugusel kursil. Maaeluministeeriumile on suur rõõm, kui oleme saanud anda oma panuse, et toetada piirkonna arengut ja koostööd,“ lisas Järvik.

Valik Vana-Võromaa maitseid.

Minister Järvik jätkas: „Suur tänu Pärnumaale, kelle maitsete aasta möödus väga edukalt ning pakkus eestlastele nii palju erilisi maitseelamusi, näidates muuhulgas, et ka umbrohuks peetavaid taimi saab edukalt toiduvalmistamisel kasutada. Loodan, et teie hea töö jätkub samasuguse innuga!“

Valik piirkondlike tootjate valmistatud hõrgutisi.

Toidupiirkonna avaürituseks küpses vardas lammas.

Võrus asuv Stedingu maja, kus muul ajal tegutseb kohvik, oli pidulisi otsast otsani täis ning oli tajutav, et sündmus läheb osalistele tõesti korda ning on suure kaaluga.

Esta Frosch, Vana-Võromaa toiduvõrgustiku koordinaator, kutsus kõiki Vana-Võromaale: „Oma ja kordumatu mekk on võrokeste saunasuitsulihal. Liha suitsutamine saunas on Vana-Võromaal elujõus komme, mis on suitsusaunakombestiku osana UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirjas,” rääkis Frosch.

Kermo Rannamäe, Võrumaa Talupidajate Liidu juhatuse esimees külalisi tervitamas.

Kuidas maitsevad paksu kapsta, uatamp, jahheruug, kesväkarask või rüäjahuvatt, saavat tema sõnul teada kõik külastajad, kui tulevad Vana-Võromaa maitsete aasta ettevõtmistest osa saama.

Vana-Võromaa maitsetega kaetud laud oli kevadiselt kaunis.

Vana-Võromaa koosseisus on Võrumaa, osa Põlvamaast, Valgamaast, lõunaosa Tartumaast ja Setomaa. Piirkonna toidulauda iseloomustavad tooted on näiteks suitsusauna sink, Vana-Võromaa sõir, karask, hapendatud kasemahl.

Piirkond on teinud pikka aega süsteemset tööd oma toidukultuuri arendamiseks ning välja töötanud oma kaubamärgi UMA MEKK, mis saab tänavu kümne aastaseks.

Muusikaline kollektiiv Ülemakstud Rentslihärrad pidulistele esinemas.

Maitsete aasta jooksul korraldab piirkond mitmeid oma toidukultuuri tutvustavaid üritusi, mille kohta leiab rohkem teavet Eesti toidu<https://eestitoit.ee/et/content/vana-voromaa-maitsete-aasta-programm> või Uma Meki<https://umamekk.ee> kodulehelt.

Üks esimesi sündmusi on 8. mail toimuv UMA MEKK II Kevadlaat Võru Kesklinna pargis.