Viinamärdi talu pererahvas võib endale pisukest puhkehetke lubada - tehtud on palju ja tulemused kõnelevad enese eest. Pildil peremees Denis Pretto ja Annemari Polikarpus.
Foto: Mariel Põld/Maariel Foto

Viinamärdi Talus valmivad itaaliapärased lambajuustud

Tänaseks mitmeti äramärgitud Viinamärdi talu on tegutsenud vaid pisut üle aasta, ent ettevõtlikkus, töökus ja sõna otseses mõttes tublidus on toonud selle väikese ajaga tulemusi, mida häbenema ei pea.

Mõte ettevõtlusega alustamisest sai Viinamärdi pererahva sõnul alguse siis, kui sai ühiselt ostetud Lõuna-Eestisse pika ajalooga Veski-Viinamärdi talu.

“Mingil hetkel tekkis mõte tuua Eestisse piimalambad ning alustada siin kohalikult toodetud lambapiimast lambajuustu valmistamisega,” räägib Viinamärdi Talu peremees ja juustumeister Denis Pretto, kes on sündinud Itaalias ja üles kasvanud Quinto Vicentino külas, mis asub Veneto maakonnas.

“Minu pere on läbi aegade olnud seotud talupidamise ja piima tootmisega juustude valmistamiseks ning sealt on alguse saanud ka minu kirg põllumajanduse ja hea juustu vastu,” jätkab ta.

2017. aasta kevadel saabusidki Prantsusmaalt Viinamärdi tallu Lacaune tõugu piimalambad, esimesed Eestis.

“Praeguseks on meil karjas üle saja piimalamba, kelle piimast toodame erinevaid, peamiselt itaaliapäraseid lambajuuste,” võtab jutujärje üle talu perenaine, Denise abikaasa Annemari Polikarpus.

Nagu elus ikka, on olulisim teha otsus ning siis sellele kindlaks jääda. Ent midagi suurt ei sünni päris üleöö. “Esimesed sammud olid planeerimine, planeerimine ja veelkord planeerimine ning Itaalias ja Prantsusmaal piimalambatalude/meiereidega tutvumine,” meenutab Polikarpus.

Sellele järgnes perenaise sõnul lauda ja meierei ehitus ning 2018. aasta novembris oli kõik tootmise alustamiseks sisuliselt valmis.

“Esimesed tooted olid meil lehmapiimast mozzarella, straccitella,  burrata ja provolettad,” loetleb Polikarpus. “Paar nädalat oli kindlalt puhtalt katsetamist,” lisab ta.

Doktoriõpingud viisid kokku

Tänaseks edukalt pereettevõtet arendav paar kohtus Tartus. “Denis oli oma doktoritöö raames tulnud Maaülikooli teadusartiklit kirjutama, mina valmistusin oma doktoriõpingute raames mõne kuu pärast Itaaliasse minema,” meenutab Polikarpus.

“Eks suuresti mõjutas ka see, et me oleme sarnaste valdkondade inimesed. Denis on õppinud agronoomiat ja loomakasvatust ning tõuaretust. Mina olen hariduselt piimatehnoloog ja õpetan Maaülikoolis toidutehnoloogiat,” avaldab perenaine.

“Me abiellusime 2012. aastal ja peale seda kolis Denis Eestisse,” jätkab ta.

Viinamärdi Talu toomises on põhirõhk käsitööl, tootmisüksusi on üks.

“Müügivõrgustikku katsume pisitasa ikka laiendada, praegu on meie tooteid võimalik osta Tallinnast, Tartust, Pärnust, Kohilast ja Nõunist,” räägib ta.

Tiimis on praegu 3-4 inimest ja seda vastavalt vajadusele. “Pluss veel lisajõud raamatupidamise ja pakendidisaini/fotode osas,” märgib noorperenaine.

Viinamärdi Talu tootekonseptsiooni ütleb Polikarpus olevat lihtsa – võimalikult heast toorainest võimalikult hea ja naturaalne toode.

“Põhirõhk on küll lambapiimajuustude, kuid me ei saa üle ega ümber lehmapiimajuustudest, millega me tootmist alustasime: burrata, mozzarella ja stracciatella,” jätkab ta.

“Sisuliselt oleme me ainsad, kes Burratat ja stracciatellat Eestis müügiks toodavad ja võimalik, et see on ka põhjus, miks restoranide tasandil on just nende toodete vastu huvi päris suur,” ütleb perenaine.

Kui Viinamärdil tuleks uuesti valida ja otsustada, et millist rada minna, valitaks siin majas perenaise uskumust mööda kindlasti sama rada ja väga midagi teisiti ei tehtakski.

“Tõsi, teisiti teeks nii mõndagi ehk juba planeerimise tasandil. Eks oma vigadest oleme ikka õppinud ka,” muigab naine.

Viinamärdi Talu laiem missioon on Polikarpuse sõnul saada eestlased rohkem lambajuustu sööma. “Ning seeläbi ikka ka meie tooteid armastama,” sõnab ta naeratades ja lisab, et eks ekspordi suunas naaberriikidesse vaatab talurahvas ikka ka.

Suurimad mured on Polikarpuse sõnul alustavale ettevõtjale omased: müüa oma toodet nii, et ellu jääks. “Öeldakse ju, et esimesed kolm (kuni viis) aastat on kõige raskemad, loodame parimat,” lausub ta.

Kõige enam energiat annab tema sõnul ikka klientide rõõm ja rahulolu, kui tullakse ütlema või kirjutatakse, et me tooted meeldivad ja soovitakse edu.

“Kui mõni toode osaleb kusagil konkursil ja saab auhinnatud, on ka rõõm loomulikult suur, sest tööd ja vaeva on ikka kaunis palju,” tunnistab ta.

Oma tooteid müüb Viinamärdi Talu poodidele ja restoranidele ning laatadel otse kliendile.

“Meie jaoks on oluline tutvustada nii oma tooteid kui tootmist ja selles osas oleme võimalikult avatud. Katsume võimalikult palju pildil olla nii sotsiaalmeedias kui võimalusel muudes kanalites, siin paneb reklaami hind muidugi oma piirid paika,” avaldab Polikarpus.

Konkurentsipuuduse üle ei kurda

Et konkurentidest puudu tuleks, seda Polikarpus ei karda.

“Eestis on konkurents väikeste juustutootjate osas viimasel viiel aastal läinud väga tihedaks. Lehma- ja kitsejuustu tehakse ka päris palju. Ning kuna Eestis on ainult kaks lambafarmi, siis lambajuustu tehakse muidugi oluliselt vähem,” arutleb perenaine.

Viinamärdi Talu kuulub Eesti Väikemeiereide Liitu, samuti ollakse Ehtsa Talutoidu liikmed.

“Eesti on nii väike, et teiste tegijatega juhtub päris tihti kokku, ja eks siis saab ka infot vahetatud. Koostöö osas konkurentidega on eestlastel aga paljuski välismaalt õppida ja seda võiks oluliselt rohkem olla,” leiab Viinamärdi Talu perenaine.

Polikarpus usub, et Ehtne Talutoit märgis aitab kindlasti jõuda teadlikuma kliendini, kes hindab kodumaisest toorainest käsitisi tehtud tooteid.

“Tänu Ehtsa Talutoidu koostööle Biomarketitega on meie tooted näiteks Biomarketides,” toob ta näite.

Viinamärdi Talu tooteid leiab Biomarketidest, Tallinna suuremate Rimide Talu Toidab lettidelt, Tartu ja Tallinna Kaubamajast, Stockmannist, Tartu ja Pärnu Taluturust, peatselt ka Tartu Maksimarketitest, lisaks Nõuni poest Valgamaal, Laura Kauplusest Kosel ja Viljandi Talutoidu Aidast.

“Loodame, et inimesed hakkavad järjest rohkem hindama ja kodumaiste väiketootjate põnevat toodangut ja julgevad proovida ka eestimaist lambajuustu,” loodab Annemari Polikarpus.

Kommentaar

Suure Muna Kohvik Haanjas, Helina Viik:

Avastasin Viinamärdi Talu Burrata ja Ricotta juustud Tartu Lõunakeskuse taluturult. Proovisin – maitsesid. Siis otsisin Viinamärdi talu kontaktid internetist.

Helistasin Annemarile ja küsisin, kas saame Suure Muna restorani nende tooteid sisse osta. Annemari leidis kiiresti lahenduse, kuidas tooteid meile transportida ja nii see algas.

Alustasime koostööga selle aasta juunis ja siiani on kõik sujunud laitmatult.


Häid lambaid pidavat palju ühte lauta mahtuma. Nii on see ka Viinamärdil.

Praegu kasutame menüüs Burrata juustu, mida serveerime eraldi toiduna koos tomati ja värske salatiga.

Juustuvalikus, mille nimi on meil Haanja Tipa Tapased, pakume Pecorello trühvliga lambapiima juustu koos teiste kohalike juustudega.

Muid tooteid praegu ei kasuta aga võib-olla tulevikus kasutame, mõtteid on juba praegu.

Oleme lambapiima juustusid Protugalis reisides palju söönud ja meie perele need väga meeldivad. 

Väga paljud kliendid on väga kiitnud Burratat (tõsi, see on küll lehmapiima juust), ka Pecorello on paljudele meele järgi olnud.

Viinamärdi Talu tooted on väga head ja inimesed on toredad, ma usun et neil hakkab väga hästi minema ja soovin neile südamest edu!

Usun, et nende tooted saavad väga populaarseks, kuna nad on leidnud Eesti turul väga unikaalse niši. 

Kommentaar

Nõuni pood ja kulinaaria, Kristiina Palu:

Kuuldus Viinamärdi talust jõudis meieni tänu ühele meie toredale kliendile, edasi leidsime internetis kontaktid ja nii kõik alguse saigi.

Peremees Denis tuli ise alguses kohale, võttis kaasa oma tooted ja tutvustas neid meile.
Käisime ka ise Viinamärdil kohapeal, kus peremees tegi meile tutvustava tuuri ja kostitas lambapiimaga, mis meile väga maitses!

Möödas on sellest tänaseks ehk viis-kuus kuud, ilmselt juhtus see kusagil aprillis.
Selle ajaga on Viinamärdi Talu tooted leidnud väga kindla koha meie poekese sortimendis.

Vägagi sagedasti juhtub, et inimene tuleb just nende tooteid meilt otsima. Ei saagi ühtegi toodet eraldi välja tuua, sest kõik tooted on leidnud oma kliendi.

Aga tagasiside on väga positiivne, näiteks Mozzarella kohta on öeldud, et see on absoluutselt parim, mida klient on kusagil söönud.

Ja on inimesi, kes röömustavad, et meilt saab osta Burraatat, mida nad on varemalt Itaalia reisil proovinud.

Ka kõik juustud on väga hästi vastu võetud. Enamasti on nii, et alguses inimesed tulevad ja proovivad väikese tüki, ent on peagi tagasi ja soovivad jälle juustu.

Meie pere lemmikud on puhta ja eheda maitsega Riccottad. Viinamärdi talu inimesed on väga vastutulelikud ja paindlikud.

Ikka vahel juhtub, et hilinen oma tellimusega, aga alati on nad leidnud võimaluse meie soove täita.
Sõbralikud, pühendunud, vastutulelikud. Igati väga positiivne koostööpartner!

Kommentaar

TÜ Taluturg tegevjuht Merle Vall:

Viinamärdi Talu asub meie Lõunakeskusele suhteliselt lähedal, Luke külas. Taluperenaine Annemari on juhuse tahtel meie müüja Irja tütre hea sõbranna.

Kui esimesed tooted valmis said, jõudsid need kohe ka meie Taluturule. Neil inimestel, kes said erinevatel üritustel tooteid maitsta, tekkis ka isu uuesti osta.

Lambapiimatooted ei ole just traditsiooniline kaup meie letil. Vastu on võetud aga väga hästi ja usun, et neid, kellele see meeldib, tuleb üha juurde.

Pererahvas on töökas, selge sihi ja visiooniga oma äri arendada. Väga sõbralikud ja toredad inimesed, kes meie erinevatel üritustel on kiirelt üles leitud.

Taluturule jõuab kaup Viinamärdi Talust kord nädalas, kas neljapäeval või reedel.